Διαλύουν τον δημόσιο τομέα και τοποθετούν σε θέσεις ευθύνης όλους τους παρατρεχάμενους γλύφτες της Κουμουνδούρου..

Απίστευτες «εκκαθαρίσεις» στο Δημόσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ....
Αποκεφάλισαν διοικητές νοσοκομείων και διευθυντές σχολείων και βάζουν τους αρεστούς στην Κουμουνδούρου δημιουργώντας κομματικούς στρατούς....
Ενώ δήλωναν πως τα τυπικά προσόντα θα είχαν τον πρώτο λόγο στις τοποθετήσεις, ξαφνικά θυμήθηκαν τις προσωπικές συνεντεύξεις που πριν λίγο καιρό τις απέρριπταν σαν πολιτικές παρεμβάσεις. Ακολουθώντας πρακτικές άλλων εποχών, επαναφέρουν την πελατοκρατεία των "φυτευτών", δημιουργώντας ομήρους της δεύτερης φοράς αριστερά....

Φυσικά η κυρία υπουργός που το παίζει σημαίνον πολιτικό πρόσωπο δήλωσε:  «Η συνέντευξη δεν είναι ρουσφετολογικό εργαλείο»

**Κυρία μου, οι συνεντεύξεις δημιουργούν κομματικούς στρατούς και προφανώς αυτό θέλετε, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που γλύφετε εκεί που φτύνατε**

Δεν πήρε το «πράσινο φως»  από  το «κουαρτέτο»  το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το νέο  σύστημα εκλογής των Διευθυντών Εκπαίδευσης που επαναφέρει ως κριτήριο επιλογής τη συνέντευξη, η  οποία θεωρείται ως το πλέον υποκειμενικό από τα κριτήρια, ενώ παράλληλα μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα» τυπικά προσόντα, όπως  μόρφωση και η εμπειρία.

Το θέμα είχε προκαλέσει ένταση και στην Βουλή πριν από μερικές  ημέρες  όταν ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, λίγο πριν τη προγραμματισμένη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια έφερε δύο «πακέτα» τροπολογιών μέσα στα οποία περιλαμβανόταν και  προσωπική συνέντευξη. Για το θέμα πάντως, οι  βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κριτήριο, μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, είχε αφαιρεθεί από τον προκάτοχό του, Αριστείδη Μπαλτά, ο κ. Φίλης το επαναφέρε.  Ωστόσο χθες, την έντονη διαφωνία του για την τροπολογία του  Ν. Φίλη που προβλέπει την ρουσφετολογικού τύπου επιλογή νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προσωπικής συνέντευξης, εκφράζει ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

«Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM», αναφέρει ο κ. Κοστέλο σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου υπερασπίζεται την επιλογή του... κριτηρίου της συνέντευξης με την Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει το πρωί της Τετάρτης ότι «η συνέντευξη δεν ειναι ρουσφετολογικό εργαλείο».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις Κοστέλο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να πολιτικοποιησει την δημόσια διοίκηση, αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους».


Η μεγάλη σφαγή των διοικητών Νοσοκομείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειωτέον ότι το υπουργείο σε αυτή τη φάση όπως αναφέρει δεν κρίνει σκόπιμο να δώσει άλλα στοιχεία για τους αποπεμφθέντες διοικητές ούτε για τα νοσοκομεία. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά τονίζει εμφατικά ότι η διαδικασία της αξιολόγησης ήταν ανοιχτή, διαφανής και ότι για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη, προκαλώντας βεβαίως τουλάχιστον απορία για το πώς αντιλαμβάνεται την ανοιχτή και διαφανή διαδικασία από τη στιγμή που ουδέποτε αναρτήθηκε κάτι στη Διαύγεια ενώ παράλληλα άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι διοικητές. 

Σε ό,τι αφορά δε την «μη ελεγχόμενη κυβερνητικά Επιτροπή Αξιολόγησης», το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο…δυσνόητο, δεδομένου ότι τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών διορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού και πρόεδρός της είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Πέτρος Γιαννουλάτος. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι και ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Γιαννουλάτος ήταν ένας από τους μάνατζερ του ΕΣΥ που είχε τοποθετήσει το 2000 ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, και ο οποίος με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2004 είχε απολυθεί  - παρανόμως όπως κρίθηκε από το δικαστήριο- λαμβάνοντας και μεγάλη αποζημίωση. 
 
Τα περίφημα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών, πάντως, που είχαν τεθεί, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον κωδικό της «δημιουργικής ασάφειας»: ζητήθηκαν οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες από τις διοικήσεις, αλλά δεν μέτρησαν τελικά αυτά ή μόνο αυτά.  

Όπως παραδέχονται στην ανακοίνωση η αξιολόγηση έγινε και με άλλα κριτήρια, πχ για λόγους εργασιακής ειρήνης. «Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Αυτό το νεφελώδες κριτήριο της... Ενδεχόμενης πρόκλησης εντάσεων στο νοσοκομείο και στο σύστημα υγείας από τους διοικητές θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό νομικό επιχείρημα για την ενίσχυση των θέσεων των διοικητών έναντι των δικαστών όπου θα απευθυνθούν για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια