Πρώτη φορά αριστερά: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Δεύτερη φορά αριστερά: Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη....

Τι δεν καταλαβαίνεις;
Με μια χαρισματική κολωτούμπα, η δεύτερη φορά αριστερά συμφώνησε σε όλα με το κουαρτέτο των αιμοβόρων αδίστακτων δανειστών για πλειστηριασμούς κατοικιών και χωρίς ίχνος τσίπας το παρουσιάζει σαν επιτυχία, λες και απευθύνεται σε ηλίθιους....


Από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, που ήταν το περήφανο σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα και των βουλευτών του η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν συμβιβασμό που προστατεύει το 25% των δανείων των πλέον οικονομικά αδυνάτων, ενώ μέχρι το 60% τίθενται μία σειρά προυποθέσεις κατά τρόπο που εκείνοι που έχουν πραγματικές δυσκολίες επαφίενται πλέον στους τραπεζίτες.

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει σήμερα η συζήτηση στις Επιτροπές προκειμένου να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και ο συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια. 

Το μπαλάκι πλέον είναι στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι θα πρέπει να υποστούν για μία ακόμη φορά την ταπεινωτική διαδικασία του κατεπείγοντος και ακολούθως να ψηφίσουν μία σειρά αντιλαϊκά μέτρα με κορυφαίο την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών. 

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στην διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι με την συμφωνία με τους θεσμούς εξασφαλίζεται “προστασία μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος”.  

Αμήχανοι όμως είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στον λίγο χρόνο που του δόθηκε προσπαθούν να καταλάβουν τί θα ψηφίσουν, όχι μόνο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τα υπόλοιπα, από την αύξηση του ΦΠΑ στο κρασί μέχρι τις ρυθμίσεις για τις δόσεις στην εφορία. 
Ήδη επιφυλάξεις εξέφρασε ο βουελυτής Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ο οποίος δήλωσε: «Δεν είναι όμως αυτό που θέλαμε. Γιατί γίνεται διαπραγμάτευση, γίνεται παζάρι.

Καλώ το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που και εγώ το βίωσα δύο χρόνια απολυμένος,  να παραμείνει ενεργό. Αυτό το κίνημα να παραμείνει όρθιο και να υπερασπιστεί κάθε άπορο , άνεργο, άστεγο πολίτη. Εμείς θέλουμε τον κόσμο να υπερασπίζεται το δίκιο του. Να είναι στο δρόμο. Ο καθένας στην αποστολή του. Η κυβέρνηση τη δική της ευθύνη, οι βουλευτές στο δικό τους έργο και τα κινήματα στη δική τους ιερή αποστολή». Ενστάσεις είχε εκφράσει προ δύο εβδομάδων ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στην Βουλή κατά του Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον ότι "είχε εκδώσει ΦΕΚ, για fast track πλειστηριασμούς". Ο κ. Νικολόπουλος θύμισε την προεκλογική δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, δεν ξεχνά την δέσμευση όλων μας..."Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"... Και για αυτό με ερώτηση που καταθέτουμε τη Δευτέρα, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό εξηγήσεις, για την πρωτοβουλία Στουρνάρα  και προπαντός απαιτούμε, ως τρίτος ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος, η συγκυβέρνηση να επανορθώσει άμεσα».

Καθώς ο κ. Νικολόπουλος έχει ήδη μία φορά έχει διαφοροποιηθεί είναι ερώτημα εάν τώρα θα ψηφίσει το πράσσινο φως τους πλειστηριασμούς. Έντονη διαφωνία έχει εκδηλώσει στο παρελθόν και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αλλά ο βουλευτής δεν θεωρείται απειλή από το κυβερνητικό επιτελείο, αφού παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του στο τέλος ευθυγραμμίζεται. Είναι όμως διάχυτη η ανησυχία των βουλευτών, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις, που φυσικά γνωρίζουν ότι η ρύθμιση απέχει από τις δεσμεύσεις τους ενάντι των ψηφοφόρων τους και αναρωτιούνται τί άλλο θα κληθούν να ψηφίσουν. 

Στο πλαίσιο του πολιτικού και επικοινωνιακού χειρισμού η κυβέρνηση άνοιξε ήδη μέτωπο με τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει:«Ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει. Ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί». Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν άμεση: "Η ΝΔ διαστρεβλώνει τα δεδομένα της συμφωνίας για να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία. Η Νέα Δημοκρατία που ως κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα και στην παραμικρή απαίτηση της τρόικα, σήμερα επιχειρεί να ξεπεράσει την πολιτική της ανυπαρξία διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιος δίνει διαρκή διαπραγματευτική μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας και ποιος επιδίδεται στο πανεύκολο αλλά ελάχιστα πειστικό σπορ της τζάμπα αντιπολίτευσης".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια