Κρύβεται από τις ευθύνες του ο Τσίπρας κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα για το μνημόνιο που αυτός υπέγραψε....

Αδυνατεί να καταλάβει ότι αυτός υπέγραψε το μνήμονιο και την συνέχιση της καταστροφής της χώρας μας και σαν παιδάκι που έχει κάνει σκανδαλιά, ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους.
Τελικά ομολόγησε πως "είχαμε αυταπάτες ότι θα τα καταφέρουμε αλλά δεν τα καταφέραμε".


Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες της παταγώδους αποτυχίας της 7μηνης διακυβέρνής του, ρίχνοντας το φταίξιμο πότε στους εταίρους και πότε στους μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες συνεργάτες του. 
Παράλληλα έδειξε να μην έχει ακόμη καταλάβει τις θέσεις των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα, αφού υποστήριξε πως του έριχναν στάχτη στα μάτια και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για διγλωσσία. 

Ξορκίζει τα γκάλοπ που δείχνουν τον «περίπατο» να γίνεται ντέρμπι - «Χρέωσε» στον Λαφαζάνη το θέμα της Ρωσίας ξεχνώντας τις δικές του «κορώνες» για τα 5 δισ του αγωγού  - Δεν κατάλαβε τις θέσεις της Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα μιλώντας για διγλωσσία του Βερολίνου

Επίθεση σε Λαφαζάνη

Ξεκινώντας τη συνέντευξη του στο Kontra Channel επιτέθηκε στον Λαφαζάνη και στην αριστερή πτέρυγα λέγοντας πως ο,τι δεν κατάφεραν με τις κινήσεις τους όσοι εντός και εκτός Ελλάδας ήθελαν την «αριστερή παρένθεση» προσπαθούν να το πετύχουν τώρα με την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν το έκαναν συνειδητά, αλλά με την επιλογή τους βοηθούν στην παλινόρθωση του παλιού συστήματος». 

Και πρόσθεσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφισε πάντα τις συλλογικές αποφάσεις. Το σεβόμασταν, αλλα δεν περίμενα ότι μόλις εξασφαλίσαμε τη διάσωση της χώρας θα προχωρούσαν στην πτώση της κυβέρνησης».

Κατά την εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας: «Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνία, αλλά δεν μου έδωσαν ούτε αυτή, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ούτε το συνέδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε ήταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ».

«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος το 1989 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ που αποφάσισε τότε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ακόμη μια βαριά κατηγορία εναντίον του κ. Λαφαζάνη ότι τον παρέσυρε στην προσπάθεια εξασφάλισης εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ευθέως λόγο για λάθη και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ακόμη και συνεργάτες του προέβαλαν ως δεδομένη την εκταμίευση των περίφημων 5 δισ. ως προκαταβολή για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε στην εκλογική διαδικασία γιατί η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεργασία για να μην κάνουμε τις μεγάλες συγκρούσεις».

Λέει «όχι» στη συνεργασία με ΝΔ

Στο σημείο αυτό ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στην προοπτική ενός μεγαλου συνασπισμού, μετά τις εκλογές: «Προσπαθούν να μας ευνουχίσουν με τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ. Μα πώς να συνεργαστώ με τη ΝΔ, όταν έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική στρατηγική;» 

Άλλα λόγια για τη διαπραγμάτευση

Όσο για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά απέφυγε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στα δεινά που επέφερε το αποτέλεσμα της  συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης για τον ελληνικό λαό.  

«Έδωσα όρκο τιμής να συγκρουστώ με τα συμφέροντα και να υπερασπίσω τα δικαίωμα του λαού» τόνισε και σημείωσε: «Δώσαμε ασύμμετρη μάχη με δυνάμεις υπέρτερες, φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς μέσα και έξω. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. Αυτό επεδίωκε ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανόν και με παράγοντες από έξω. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν και είναι ενοχλητική. Είχαν σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, αλλά τους διαψεύσαμε. Έκλεισαν την κάνουλα της ρευστότητας και μας οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία. Είχαμε αυταπάτες για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Τώρα έχουμε προοπτική εξόδου από την κρίση με τη συμφωνία που πετύχαμε».

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν γίνεται με τρόπο μαγικό» αρκέστηκε να διαπιστώσει ο κ. Τσίπρας. 

«Ξορκίζει» τα γκάλοπ

«Και τότε έπεσαν έξω με πολλές-πολλές μονάδες» είπε ο κ. Τσίπρας για τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος αμφισβητώντας εμμέσως τα σημερινά γκάλοπ σύμφωνα με τα οποία ο «περίπατος» που φαντάζονταν έχει μετατραπεί σε ντέρμπι. 

Είπε ότι αποτυπώνουν απλά την εικόνα της στιγμής και υπενθυμίζοντας ότι έπεσαν έξω και με το δημοψήφισμα του Ιουλίου.
«Δεν λέω οτι υπάρχει σχέδιο, αλλά τα γκάλοπ δείχνουνν χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποτέλεσμα του κουρνιαχτού, το οποίο τεχνητά διατηρείται ακόμα από κάποιους, από την αποχώρηση στελεχών μας» σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. «Θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μας δώσει ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι η καθαρή εντολή πλειοψηφίας (δεν υιοθέτησε τον όρο αυτοδυναμία), και με συνεργασίες, που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε». 

Βέβαια τον μόνο που προκρίνει για συνεργάτη του σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του είναι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ . 

Για το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε οτι η κυρία Γεννηματά δεν ευθύνεται για τα λάθη της παράταξής της, όμως η στάση της ήταν μέχρι τώρα αναντίστοιχη με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλιαλδημοκρατίας.

«Είχε αναντίστοιχη θέση εδώ, έπαιρνε τη θέση της ΝΔ.  Θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά πρέπει να απομονωθούν τα βαρίδια. «Με το κόμμα του Μεϊμαρακη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου δεν μπορώ να συνεργαστώ» είπε χαρακτηριστικά.
  
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει «εντολή για κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία ή ένα ποσοστό που δεν θα αμφισβητηθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης, που δεν θα εξαρτάται από μόνο πέντε έξι, οκτώ βουλευτές».

Παραδεχόμενος όμως ότι η μικρή διαφορά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι σημερινές μετρήσεις δεν μπορεί να φέρει αυτοδυναμία, όπως ζητά η Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας είπε για τις δημοσκοπήσεις: «Αυτό όμως που είναι ανοιχτό είναι αν θα γίνει πράξη αυτό που ζητάμε εμείς ή αν θα γίνει αυτό που θέλει το σύστημα, δηλαδή αν θα έχουμε μια καθαρή εντολή».

Δεν κατάλαβε τί έλεγε το Βερολίνο 

«Μας έριχνε στάχτη στα μάτια το Βερολίνο είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει ότι ποτέ δεν κατάλαβε τις προθέσεις και τη στρατηγική της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα.  «Άλλα έλεγε η κυρία Μέρκελ, άλλα ο υπουργός της των Οικονομικών...», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στο τέλος δυστυχώς ταυτίστηκαν» παραδέχομενος εμμέσως ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης απηχεί τις απόψεις του Βόφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υποτιμώ τον Μεϊμαράκη σαν αντίπαλο 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι δεν τον υποτιμάει σαν αντίπαλο, αλλά πως ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει μια λαϊκότητα και μάλιστα, σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, πολλές φορές το παρακάνει.

«Θέλω αντιπαράθεση. Εκτός απ' τα επιχειρήματα, ο κόσμος κρίνει και απ' τη γλώσσα του σώματος. Δεν υποτιμώ τον Μεϊμαράκη σαν αντίπαλο. Εχει μια λαϊκότητα, πολλές φορές το παρακάνει, όμως θέλω αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως είπε, τόσο καιρό «μας έτρωγε το μεδούλι η διαπραγμάτευση, η σύγκρουση» και τώρα, «θα αρχίσουμε την σύγκρουση με το παλιό».
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια