Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα και ο Λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση....

Την αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει, παρά τις όποιες δυσκολίες, η χώρα την πορεία της μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης επισήμανε από το βήμα της 80ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ο Προκόπης Παυλόπουλος.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας τη φετινή έκθεση έστειλε ποικίλα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και προς το εξωτερικό.

Άσκησε κριτική στις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής χαρακτηρίζοντας τις ως εσφαλμένες και υπογράμμισε πως «αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως Λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε η ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης είναι η πιο συμφέρουσα με βάση το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον.

Έκανε λόγο για ανάγκη η Ελλάδα να πορευθεί σε μια κοινή πορεία με όλους εκείνους τους λαούς που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυσή και προσανατολίσθηκε η προοπτική της Ευρωπαϊκής οικονγένειας. «Μια πορεία την οποία οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς το εξωτερικό και σε όσους θα επιθυμούσαν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους την έξοδό της χώρας μας από την Ευρώπη επισήμανες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι νοητή, κατά τον προορισμό της, δίχως την Ελλάδα, και υπενθύμισε ότι οι εμπνευστές των Ευρωπαϊκών Θεσμών οραματίσθηκαν την μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση στηριγμένη στην τρισυπόστατη κληρονομιά της: Ήτοι εκείνη της Ελλάδας, για το πνεύμα του πολιτισμού και της ελευθερίας, της Ρώμης, για την κρατική δομή που υπερασπίζεται την Res Publica –μ’ άλλες λέξεις το συγκεκριμένο κάθε φορά δημόσιο συμφέρον- και την Χριστιανική διδασκαλία, για τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας και στη συζήτηση που γίνεται για το αν θα πρέπει η Ελλάδα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ότι «η Ελλάδα και ο Λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε σφοδρή κριτική στους πολεμίους της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας , αλλά και στις «ακραίες φωνές που ζητούν ν’ αρνηθούμε ως και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας» κατηγορώντας όσους ενστερνίζονται αυτή την αντίληψη ότι «μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες –συμφωνούν σε αυτό όλοι οι ιστορικοί- που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου».

Τόνισε μάλιστα ότι η απάντηση στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι «όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσ’ από τον Πολιτισμό, μέσ’ από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην ανάγκη να αγωνιστούν ο ελληνικός και οι άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί, προκειμένου να αλλάξουν την Ευρώπη και να την ξαναγυρίσουν στις ρίζες της καλύπτοντας τόσο το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει, όσο και το μεγάλο κενό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, η οποία μεσ’ από την εμμονή στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σ’ άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων κι έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης που προκαλεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο «επιστημονικής προσφυγιάς».

Το μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλόγισε ολιγωρία στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του «ζέοντος» σήμερα προβλήματος του Μεταναστευτικού και κάλεσε άπαντες να αναλογισθούν «θα μπορούσε, άραγε, η Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το μείζον πρόβλημα ασφάλειας και, ιδίως, Ανθρωπισμού και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ζήτησε από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας τη συνεργασία με τους Λαούς και τους Θεσμούς της Ευρώπης, και πάνω στη βάση των αρχών και των αξιών του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτή την άνευ προηγουμένου έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, «υπό όρους που ταιριάζουν στην Ιστορία της και τον Πολιτισμό της. Δηλαδή υπό όρους που εγγυώνται και την ασφάλειά της αλλά τον πλήρη σεβασμό των αρχών του Ανθρωπισμού, ιδίως δε των κάθε είδους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η αναφορά στη Μακεδονία

Ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Θεσσαλονίκη έστειλε και μήνυμα με αποδέκτες όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνικότητα γίνεται, προϊόντος του χρόνου, τόσο περισσότερο αυταπόδεικτη και αδιαμφισβήτητη όσον οι συνήθεις υπότροποι παραχαράκτες και κιβδηλοποιοί της ιστορίας ευτελίζονται προοδευτικώς, υπερβαίνοντας πια τα όρια της γραφικότητας» κάτι που όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διεθνής κοινότητα, εφόσον θέλει να διατηρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της».

Δείτε το βίντεο
Share on Google Plus

About zouzouni zou

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...