ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3;

Του Μανώλη Αυγερινού
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια κουβέντα σχετική με τα εάν η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούγονται διιστάμενες απόψεις.
Άλλοι λέγουν, ψήφο γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και ο πατριωτισμός του κόμματος της ΝΔ και άλλοι μιλούν για αποχή από την ψηφοφορία.
«Τα ακροδεξιά στοιχεία δεν χωράνε στη ΝΔ», «οι νοσταλγοί του χθες να σταματήσουν», «ο Μεϊμαράκης έβαλε στη θέση τους όσους ζητούν αποχή», είναι μερικές από τις ταμπέλες που έχουν προσάψει σε όσους είναι υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία.
Η άποψή μου είναι υπέρ της ψήφου ανοχής και δεν είμαι ούτε νοσταλγός του χθες (Σαμαράς και σια) αλλά ούτε και ακροδεξιός.
Πριν όμως εξηγήσω τους λόγους που, κατά την άποψή μου, η ΝΔ πρέπει να πάει σε ψήφο ανοχής, πάμε να δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν είναι τα 28 παρ. 2, 67 και 84 παρ. 6.
Ας τα δούμε ένα προς ένα και ας δούμε γιατί μας ενδιαφέρουν.

Άρθρο 28
2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, εάν ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, πιστεύει ότι το μνημόνιο είναι συνθήκη ή συμφωνία με όργανα διεθνών οργανισμών προς σπουδαίο εθνικό συμφέρον, έχει δικαίωμα να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, που είναι 180 βουλευτές.
Με αυτόν τον τρόπο θα υποχρεώσει όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα να αναλάβουν το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί.
Στην περίπτωση αυτή εάν δεν εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι, η κυβέρνηση πέφτει και οδηγούμαστε σε εκλογές
Να θυμίσω εδώ ότι αυτό πρότεινε το 2010 στον Γ. Παπανδρέου για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου αλλά και της δανειακής σύμβασης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, χωρίς να γίνει δεκτή (λαθεμένα κατ΄ εμέ) η πρότασή του.


Άρθρο 67
Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ένας νόμος εγκρίνεται από τη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, ποτέ όμως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ¼ του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές.
Δηλαδή, ακόμα και με 75 ψήφους, ένας νόμος μπορεί να ψηφιστεί και να θεωρηθεί ως νόμος του κράτους ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ.
Επομένως το μνημόνιο, αφού ως σχέδιο νόμου εισάγεται στη Βουλή, μπορεί να εγκριθεί και με 75 ψήφους, υπό την προϋπόθεση ότι οι 75 θα είναι η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (149 παρόντες βουλευτές).

Άρθρο 84
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το άρθρο αυτό μιλάει για την περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης.
Ότι δηλαδή, μια κυβέρνηση θεωρείται ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης εάν εξασφαλίσει την  απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που όμως δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120.
Αυτό είναι και η επονομαζόμενη και ως ψήφος ανοχής σε μια κυβέρνηση.
Ψήφος εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση, έχουμε στις εξής περιπτώσεις:
1. στην ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε τέλος του έτους,
2. στην πρόταση μομφής και
3. εάν η ίδια η κυβέρνηση το ζητήσει

 Άρα λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, μπορεί να δώσει στην ψήφιση του δικού του αριστερού μνημονίου, εάν ο ίδιος το κρίνει, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και τότε εάν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και όχι κάτω από 120 ψήφους, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη και η χώρα οδηγείται σε εκλογές (άρθρο 37 του Συντάγματος) ή διερευνητικές εντολές (άρθρο 41 του Συντάγματος).

Για την ερμηνεία του άρθρου 84 οι Συνταγματολόγοι έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς, σχετικά με το εάν αυτό ισχύει μόνο στις προαναφερθείσες τρεις περιπτώσεις ή και αμέσως μετά από εκλογές.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΘΡΟ 84,  ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΟΥ (βλέπε μνημόνιο).

Αυτά ήταν τα άρθρα του Συντάγματος τα προς συζήτηση.
Να πω κάπου εδώ ότι ο γράφων έχει καταφερθεί κατά το παρελθόν κατά του Αντώνη Σαμαρά και επομένως αυτά τα περί νοσταλγών του παρελθόντος, ας επιστρέψουν σε όσους τα διακινούν.


Πάμε τώρα να εξηγήσουμε γιατί, κατά την άποψή μου, η ΝΔ πρέπει να δώσει ανοχή στην κυβέρνηση.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας παντελώς, ναι παντελώς,  για την Ελλάδα, άφησαν ένα εξάμηνο σχεδόν και βούλιαξε η οικονομία.
Οδήγησαν την  Ελλάδα στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών λαών, καταφέρνοντας τα 18 μέλη της Ευρωζώνης να είναι εναντίον μας.
«Κατάφεραν», μέτρα 2 δις τον Φεβρουάριο του 2015, να τα μετατρέψουν σε μέτρα 14 δις.
Κατάφεραν και έκλεισαν τις τράπεζες, έφεραν έλεγχο των τραπεζικών μας καταθέσεων (capital controls), διέλυσαν το χρηματιστήριο, οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες ακόμα ανθρώπους, σκέφτηκαν να στείλουν στα σχολεία εκπαιδευτικούς που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, γέμισαν τον τόπο μετανάστες και…και…και…. σταματημό δεν έχει η παρωδία που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Έφεραν μέτρα 14 δις, που η προηγούμενη «κακή» κυβέρνηση ούτε τόλμησε να τα σκεφτεί.
Και όχι μόνο.
Η προηγούμενη «κακή» κυβέρνηση, δεν έκανε μόνο κακά όπως της καταλογίζουν.
Θα τολμήσω να πω ότι δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, αλλά τις έχασε η ΝΔ με την τακτική της ηγετικής της ομάδας, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης.

Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν και πέτυχαν χαμηλή φορολογία για τους αγρότες.
Η προηγούμενη «κακή» κυβέρνηση, επί 2,5 χρόνια, δεν πείραξε τους μισθούς, δεν πείραξε τις συντάξεις, εξασφάλισε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ μέχρι το 2018, έδωσε το κοινωνικό βοήθημα, έδωσε το επίδομα πετρελαίου, πέτυχε την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%, πέτυχε την διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, μείωσε κατά 30% την εισφορά αλληλεγγύης, μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ του 2014 κατά 30%... είναι κάποια από αυτά που είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Και όλα μα όλα αυτά, με το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,
ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΑΥΞΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ

Και ρωτώ, γιατί άραγε αυτοί οι ίδιοι βουλευτές που πέτυχαν, ότι πέτυχαν τέλος πάντων, που άκουσαν τα μύρια όσα, που λοιδορήθηκαν, που τους είπαν γερμανοτσολιάδες, που τους είπαν προδότες και δοσίλογους, που τους είπαν στα τέσσερα, που έφτασε στιγμή κάποιοι σχεδόν να φοβούνται ή να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν (λάθος αντίληψη κατ’ εμέ), που….. που…. που….
Γιατί θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές και αυτή η παράταξη, ως αντιπολίτευση, να δώσουν θετική ψήφο σε όσα πάλεψαν για να μην ισχύσουν επί 2,5 χρόνια.
Γιατί θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές και αυτή η παράταξη να δώσουν θετική ψήφο στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μνημόνιο που πιθανόν δεν θα ερχόταν εάν δεν υπήρχε ο Βαρουφάκης με τους περίεργους συμβούλους του.
Ένα μνημόνιο που πιθανόν δεν θα ερχόταν εάν ο Τσίπρας δεν είχε δικό του μυστικό δρόμο.
Ένα μνημόνιο που πιθανόν δεν θα ερχόταν εάν οι ΣΥΡΙΖΑαίοι ξεκολλούσαν από τις ιδεοληψίες τους, που ενδεχομένως να είχαν και κάποιο κρυφό σχέδιο.
Ένα μνημόνιο που πιθανόν δεν θα ερχόταν εάν…. εάν….εάν…

Ας βάλουν κάποιους όρους στον Τσίπρα και στην απίθανη παρέα του.
Δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει ο «ανίκανος» κύριος Τσίπρας.
Ας βγουν έξω από την αίθουσα στην πρώτη ανάγνωση του καταλόγου.
Και εάν δουν ότι κινδυνεύει η συμφωνία, στη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου, να μπουν μέσα τόσοι όσοι χρειάζονται προκειμένου να περάσει  το μνημόνιο.
Ας δώσουν ψήφο ανοχής.
Ας κάνουν κάτι τέλος πάντων, που να δηλώσει η παράταξη την παρουσία της και την υπόστασή της.
Η χώρα κινδυνεύει και θα κινδυνεύει όσο θα είναι στην κυβέρνηση αυτοί οι απίθανοι τύποι.
Δεν κινδυνεύει η χώρα από την ΝΔ και από πιθανή ψήφο ανοχής στον απίθανο Τσίπρα.
Και ούτε απεμπολείται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά ούτε και η ευρωπαϊκότητα και ο πατριωτισμός της παράταξης.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΟΧΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια