Μητρόπουλος: Το νέο μνημόνιο είναι η βίαιη βουλγαροποίηση της κοινωνία σε μισθούς και συντάξεις.

«Αύριο εκπνέει το πολεμικό τελεσίγραφο διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, είχα πει ότι η διαπραγμάτευση μάλλον περατώθηκε στις 20 Φλεβάρη και έκτοτε μόνο τελεσίγραφα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ....
 
Και συνέχισε: «Αλλά το πολεμικό τελεσίγραφο εκπνέει αύριο υπό απειλή εκδίωξης και αποπομπής και είπα ότι το δίλημμα που έχουν αφήσει δυστυχώς «οι αυτοκρατορικοί δανειστές», έτσι τους ονοματίζω στο τελευταίο μου βιβλίο προ ενός έτους, όπου είχα πει ότι και η αριστερή διαπραγμάτευση ενδεχομένως να χτυπήσει τοίχο αν δεν είμαστε έτοιμοι κοινωνικά και πολιτικά, ότι οι «αυτοκρατορικοί δανειστές» είναι αυτοί που έχουν θέση ζωής και θανάτου επί του οφειλέτη. Υπό αυτή την έννοια βρισκόμαστε στην εκπνοή μετά την αποτυχία των δικών μας διαπραγματεύσεων σε ένα πολεμικό τελεσίγραφο. Αυτό μας έχουν θέσει και είπα ότι το δίλημμα που μας έχουν θέσει η βίαιη βουλγαροποίηση της κοινωνία σε μισθούς και συντάξεις. Θεωρώ ότι στο τραπέζι είναι η βίαιη βουλγαροποίηση της κοινωνίας άλλως η απειλή της αποπομπής. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι δύσκολα κράτος μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο σε περίοδο ειρήνης βρέθηκε σε αυτό το τραγικό, μάλλον θανάσιμα αξεπέραστο εθνικό δίλλημα. Ή θα επιλέξει την καταβύθιση του κοινωνικού επίπεδου σε κατώτερα επίπεδα ή θα δεχτεί την αποπομπή από μια περιφερειακή ένωση που τάξει ως στόχο την αλληλεγγύη και την βοήθεια ανάμεσα στα μέλη. Είμαστε σε δεινή θέση και βλέπω και δικά μας στελέχη σήμερα στις τηλεοράσεις ή δεν έχουν συναισθανθεί την κρισιμότητα, την εκτακτότητα της κατάστασης ή προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους».

πιστεύει ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται είναι μνημόνιο;

«Σε κάθε περίπτωση είναι δέσμη μέτρων που είναι μνημονιακής εμπνευσης και θεωρώ ότι θα είναι οι δικλείδες και οι ρήτρες από τους δανειστές, μπορεί να είναι αυστηρότερες από τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Είπα για αποτυχία των διαπραγματεύσεων σε τι σφάλαμε, είχαμε δεν είχαμε σχέδιο, και είχα προειδοποιήσει εγώ σε συγκεκριμένες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που μετείχα με γραπτά μου κείμενα γιατί πολλοί δεν ξέρανε με τι δανειστές έχουμε να κάνουμε. Τους ονομάτισα «αυτοκρατορικούς ή απολυταρχικούς» που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο εάν δεν θέλουν. Υπό αυτή την έννοια ούτε ισοτιμία συμβαλλομένων υπάρχει, έχουν φύγει όλα τα στοιχεία των απλών δανειακών συμβάσεων».

αν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν;

«Επειδή δεν περίμενα και εγώ ότι θα αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις της δικής μας κυβέρνησης τόσο, δεν έχω αποφασίσει ακόμη, θα προτάξω το κλάμα των γερόντων στις ουρές και θα προτάξω τον κίνδυνο για χρεοκοπία. Επαναλαμβάνω δεν περίμενα ότι στα χέρια της αριστερής κυβέρνησης που πολύ πίστεψα ότι θα είχαμε αυτό το δεινό για ένα τόσο σπουδαίο και μεγαλειώδη λαό δίλημμα. Έτσι θα προτάξω την συλλογικότητα και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και λιγότερο την προσωπική μου υστεροφημία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια