Πανικός στη βουλή για να προλάβει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη....

Νέο καθεστώς σε ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, μονοπώλια και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και δέσμευση για άρση των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης....


Να κάνει «εδώ και τώρα» όσα δεν έκανε σε έξι μήνες για να κλείσει η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου ΙΙ και να μπουν οι βάσεις για το Μνημόνιο ΙΙΙ, σπεύδει πλέον η κυβέρνηση.

Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα συμφώνησε να καταθέσει σαν «δείγμα καλής πίστης» (και χωρίς να συνυπολογιστούν τα άλλα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει) ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη ή Πέμπτη το αργότερο. Αύριο ή μεθαύριο θα οριστεί και νέο Eurogroup, ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.

Τα πρώτα μέτρα πάντως θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν άμεσα σε 6 νομοσχέδια. Τα νομοσχέδια θα αφορούν:

1.Δημοσιονομικό έλεγχο

2. Ιδιωτικοποιήσεις

3.Κατάργηση πρόωρων συντάξεων  - Ενοποιήσεις Ταμείων

4.Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων - Κατάργηση μονοπωλίων

5. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ

6. «Πάγωμα» των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις

Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (και που πολλά αποτελούν μέρος της 5ης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) είναι:

1.      Εξορθολογισμός του ΦΠΑ:

-        Ο φόρος στα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).

-         Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

-         Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.

-         Ακριβαίνουν οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 23%

-         Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 13%)

-        Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόνσυνα.


2.      Διεύρυνση της φορολογικής βάσης:

Συνδέεται με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αγρότες -και όχι μόνον!

Προβλέπεται:

-        Φόρος 26% αντί 13% στους αγρότες

-        Δραστικός περιορισμός του δικαιωμένων φοροαπαλλαγής αγροτών

-        Κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό ντήζελ

-        Μείωση ή κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών υφίστανται ακόμη

Ο ΦΠΑ στα νησιά (κατάργηση της έκπτωσης και αύξηση από 16% σε 23%) θα επιβληθεί στα τέλη του καλοκαιριού ή από φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.


3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού:

Κατάργηση πρόωρων συντάξεων, ενδεχομένως και για κάποιους που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γλιτώνουν τα βαρέα επαγγέλματα και γονείς παιδιών με αναπηρία. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 –ή 62 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης. Ενοποιούνται ταμεία, αλλάζουν εισφορές και παροχές αγροτών κλπ

4.  Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ:

Προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, με περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. Αποφεύχθηκε πάντως το σενάριο για μεταφορά του Ταμείου στο Λουξεμβούργο. Θα μείνει στην Αθήνα, θα διοικείται από τη χώρα μας και ένα μέρος των εσόδων από την διαχείριση των assets (αν πουληθεί ποτέ τίποτα) θα πηγαίνει για την ανάπτυξη και όχι μόνο για το χρέος.

5. Δημοσιονομικά - αυτόματη περικοπή δαπανών:

Η πρόταση Βαρουφάκη για αυτόματο «κόφτη» κονδυλίων όταν παρατηρούνται ελλείμματα, φαίνεται πως άρεσε στους δανειστές. Μένει να φανεί αν θα διασωθούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο.

6.  Υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών:

Η πρόβλεψη αυτή θα ανοίγει νομικό παράθυρο ακόμα και για bail in στις τράπεζες, αρχικά από τους μετόχους και τους ομολογιούχους, αλλά ενδεχομένως και με κούρεμα καταθέσεων.

7. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ):

Με την διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έρχεται πιο κοντά και το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

8. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας:

Για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ειδικά σε θέματα κατασχέσεων, προσφυγών κλπ) προβλέπεται η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης και της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης.

9. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ:

Προβλέπεται η αλλαγή διοίκησης (λήγει η θητεία του προέδρου της κυρίου Γεωργίου) και εκπροσώπηση των θεσμών στην διοίκηση. Ανάλογη ρύθμιση εξετάζεται και για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εκτός του υπουργείου Οικονομικών.

10. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

Οι τράπεζες θα καλούνται είτε να επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών με κατασχέσεις κλπ είτε να «ματώσουν» και να ανακεφαλαιοποιηθούν.

11. Αποκομματικοποίηση της ελληνικής διοίκησης:  

Προβλέπεται ανατροπή συνδικαλιστικών νόμων και υπηρεσιών, αλλά και περιορισμός ή έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων

12. Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα:

Για την ολοκλήρωση του νέου δανείου, η Τρόικα «δια νόμου» θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης.

13. Εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ:

-        Απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών κλπ

-        Απελευθέρωση μεταφορών

-        Απελευθέρωση κλάδων του τουρισμού

-        Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για άρση μονομερών αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο και μετά. Η απαίτηση αυτή πάντως, πέραν της όποιας τιμωρητικής διάθεσης, έχουν σχέση και με τους κανόνες  που χώρες και κοινοβούλια (όπως πχ της Ολλανδίας) έχουν θέσει προκειμένου να μπουν στην διαδικασία μίας νέας συμφωνίας για τη χώρα μας –έστω και αν στην πορεία τελικώς αποδεχτούν να ισχύσουν ως έχουν ορισμένα τουλάχιστον από αυτά.

Κοινοβουλευτικό σπριντ: Τι θα γίνει στη Βουλή το επόμενο 48ωρο

Κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας καλείται να δώσει η κυβέρνηση υπό ασφυκτικές πολιτικές συνθήκες και ακραία αναπτυσσόμενες, φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως το βράδυ της Τετάρτης καλείται να ψηφίσει επώδυνα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και να θέσει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας.

Τα επιτελεία των υπουργείων που θα στηρίξουν το κρίσιμο νομοσχέδιο καλούνται να συντάξουν άμεσα τις προαπαιτούμενες διατάξεις, προκειμένου -αν είναι δυνατόν- να κατατεθεί σήμερα το βράδυ το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέξει να φέρει στο Κοινοβούλιο τα μέτρα σε ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο κι αυτό γιατί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους προβλέπει, ως απαραίτητη συνθήκη, την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων.

Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία, που σημαίνει ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Τετάρτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για μια και μόνο συζήτηση, που θα λήξει με την ονομαστική ψηφοφορία.

Εάν η κυβέρνηση δεν προλάβει να καταθέσει σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε θα ακολουθηθούν οι «υπέρ» κατεπείγουσες διαδικασίες, ανάλογες με αυτές που ακολουθήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν σε ένα 24ωρο είχαμε κατάθεση νομοσχεδίου, συζήτηση στην Επιτροπή και ψήφιση στην Ολομέλεια.
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια