Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη και δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.


«Η πορεία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και παρακαλούμε πολύ τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε αυτή της η πορεία να διασφαλιστεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά στο μέλλον του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί βεβαίως δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη αλλά πιστεύω, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, ότι δεν νοείται και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, τόνισε ότι «αυτά τα μηνύματα είναι ανάγκη να τα μεταφέρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες» και πρόσθεσε: «Η εκτίμηση στον αμερικανικό λαό παραμένει και ενισχύεται. Πρόκειται για μια χώρα που παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην παγκόσμια ειρήνη. Η αποστολή που έχετε αναλάβει είναι πολύ σημαντική και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για ό,τι έχετε κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνετε στο μέλλον».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο σπουδαίο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν στο μέλλον, οι νεαροί σήμερα Ελληνοαμερικανοί φοιτητές, τους επισήμανε την ανάγκη να μεταφέρουν στην αμερικανική κοινή γνώμη τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως ανέφερε «είναι απαράδεκτο και αδιανόητο για τη διεθνή κοινή γνώμη να υπάρχει ακόμα στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο» και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ιδίως μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει. Και αυτή η λύση πρέπει να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Κύπρος θα πρέπει να διαμορφωθεί στο μέλλον σαν ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να βαδίσει απρόσκοπτα εντός της Ευρώπης και εντός της Ευρωζώνης. Δεν νοείται Κυπριακό κράτος, το οποίο δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η βάση, η οποία δεν είναι μόνον εθνική, δική μας, αλλά και ευρωπαϊκή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute, Νικ Λαρυγγάκης ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να ξεπεράσει σύντομα την κρίση που την ταλανίζει σήμερα και πρόσθεσε ότι «η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το American Hellenic Institute εργάζονται προς την κατεύθυνση της προώθησης στην Αμερική των θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδος - Αμερικής και Κύπρου πάνω στα εθνικά θέματα.

Δείτε το βίντεο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια