Μπαρτσα: Η καλύτερη ομάδα του 21 αιώνα πανάξια έκανε το τρέμπλ. (Πρωτάθλημα, κύπελλο, τσάμπιονς λίγκ, Όλα τα γκολ)

Εκπληκτικά πράγματα από την ομάδα του Λουίς Ενρίκε που έδωσε το καλύτερο τέλος στη χρονιά μετά το extreme makeover του 2015. Μετά την Primera Division και το Copa del Rey, οι Μπλαουγκράνα σήκωσαν και την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στο Βερολίνο και μπήκαν στο κλειστό κλαμπ των ομάδων με 5 τίτλους στην κορυφαία διοργάνωση (Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ)....

Οι Καταλανοί ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι του τελικού κόντρα σε μία σούπερ-μαχητική και ποιοτική Γιουβέντους που έπαιξε μπάλα και γράφουν με χρυσά γράμματα το δεύτερο τρεμπλ (ύστερα από εκείνο του 2009) στην ιστορία του συλλόγου. Για πρώτη φορά στον θεσμό, μία ομάδα έχει δύο παίκτες με διψήφιο αριθμό τερμάτων (Μέσι-Νεϊμάρ 10), ενώ η τριπλέτα MSN έκανε ταμείο με 122 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό ήταν το «αντίο» του Τσάβι με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα στην 151η συμμετοχή του.

Ενα ξεκίνημα διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε κανένας είχε το ματς, με την Γιουβέντους να πιέζει ψηλά και να αναγκάζει την Μπαρτσελόνα σε λάθη, όμως το σουτ του Τέβες πέρασε έξω. Οι Καταλανοί πάντως δεν φάνηκαν αν επηρεάζονται από αυτό και στο 4' αφού άλλαξαν 16 πάσες έκρυψαν τη μπάλα. Ο Μέσι με τηλεκατευθυνόμενη πάσα βρήκε τον Αλμπα, εκείνος έδωσε στον Νεϊμάρ, ο Βραζιλιάνος στον Ινιέστα και εκείνος πάρε-βάλε στην περιοχή στον Ράκιτιτς που τελείωσε τη φάση από κοντά (0-1). Το γκολ του Κροάτη είναι το 4ο πιο γρήγορο στην ιστορία της διοργάνωσης (2005 Μαλντίνι 51'', 1959 Ματέος 1', 2001 Μεντιέτα 3') και το πρώτο της Μπάρτσα σε open play από τις 28 Φεβρουαρίου στο οποίο δεν είναι μέσα κανένας εκ των MSN.

Δύο λεπτά αργότερα, οι πρωταθλητές Ισπανίας ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Λιχτστάινερ σε σέντρα του Νεϊμάρ από αριστερά, όμως ο Τσακίρ έδειξε 'παίζεται' και στο 8' ο Βιδάλ έδειξε το πρώτο σημείο ζωής για την Γιουβέντους όταν σούταρε άουτ μετά το άδειασμα του Μοράτα στον Μασεράνο και την πάσα. Στο επόμενο κομμάτι του αγώνα η Μπάρτσα έχοντας και ώθηση από το γκολ κυριάρχησε απόλυτα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 9' το σουτ του Νεϊμάρ πέρασε μόλις έξω από το παραθυράκι και στο 13' ο Μπουφόν έκανε μία από τις καλύτερες επεμβάσεις την φετινής διοργάνωσης με το ένα χέρι σε πολύ δυνατό σουτ του Αλβες μέσα από την περιοχή μετά το γύρισμα του Σουάρες. Οι Μπλαουγκράνα ήταν το απόλυτο αφεντικό στο ματς, αφού είχαν τον έλεγχο σε κάθε γραμμή και κάθε φορά που η Γιούβε προσπαθούσε να κρατήσει και να κυκλοφορήσει μπάλα δεχόταν μεγάλη πίεση και έχανε την κατοχή. Παρά το γεγονός αυτό η ομάδα του Αλέγκρι είχε το δικό της καλό διάστημα και κάποιες φάσεις στις οποίες θα μπορούσε να έχει κάνει τη ζημιά.

Στο 19' ο Μασεράνο έκοψε τελευταία στιγμή προ του Τέβες, ο οποίος είχε σέντρα-σουτ άουτ (23'), ενώ από λάθος της άμυνας των Καταλανών, ο Μοράτα σούταρε άουτ (24'). Το... κρεσέντο τελείωσε στο 25' με τη σουτάρα του Μαρκίζιο εκτός περιοχής το οποίο πέρασε μόλις πάνω από τα δοκάρια του Τερ Στέγκεν. Στο 27' ο Νεϊμάρ σούταρε στον Μπουφόν. Ακολούθησε ένα δεκάλεπτο στο οποίο οι Ιταλοί πάτησαν καλύτερα και δεν δέχονταν πλέον τόση πίεση, για να επιστρέψει η πρωταθλήτρια Ισπανίας στο δίπλεπτο 39'-40' με δύο καλά σουτ του Σουάρες που όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν τη ζημιά. Στο 44' αυτό το Μαρκίζιο βρήκε έτοιμο τον Τερ Στέγκεν και το πρώτο μέρος βγήκε υπέρ της Μπάρτσα (0-1).

Οπως και στο πρώτο μέρος, η ομάδα που μπήκε πιο δυνατά, δέχθηκε το γκολ. Στο 48' η Μπάρτσα έφυγε στην κόντρα, ο Ράκιτιτς έδωσε στον Σουάρες αλλά το τελείωμα του Ουρουγουανού με το εξωτερικό έβγαλε στην κλειστή γωνία του ο Μπουφόν και τρία λεπτά αργότερα ο Μέσι έπαιξε δύο φορές το '1-2' με Νεϊμάρ και Σουάρες αλλά το δυνατό σουτ του πέρασε έξω από το παραθυράκι. Στο 55' η Γιουβέντους ισοφάρισε με ένα εξαιρετικό γκολ. Ο Μαρκίζιο έκανε τακουνάκι παγκόσμιας κλάσης για τον Λιχτστάινερ, ο οποίος γύρισε από δεξιά για τον Τέβες, που έκανε το αριστερό σουτ, ο Τερ Στέγκεν απέκρουσε και στην κενή εστία ο Μοράτα έκανε το 1-1. Ο 22χρονος έγινε ο πρώτος Ισπανός που σκοράρει και στους δύο ημιτελικούς και τον τελικό, ενώ έφτασε τα 5 γκολ στα τελευταία 7 ματς στη διοργάνωση.

Μετά το γκολ, η ομάδα του Αλέγκρι πήρε τεράστια ώθηση και έπαιξε passing game βγάζοντας ενέργεια. Στο 58' η κεφαλιά του σκόρερ πέρασε έξω και ακολούθησαν τα σουτ των Τέβες (63') και Πογκμπά (65'), που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Στο 67' ήταν η σειρά των Μπιανκονέρι να ζητήσουν πέναλτι μετά την πτώση του Πογκμπά ύστερα από μονομαχία με τον Αλβες και κόντρα στην ροή του αγώνα η Μπάρτσα πήρε ξανά προβάδισμα στο σκορ. Ο Μέσι έμεινε εγκληματικά μόνος να κάνει ό,τι θέλει στην κόντρα, εκτέλεσε, ο Μπουφόν απέκρουσε και ο Σουάρες σκόραρε στην κενή εστία (1-2). Στο 71' όλοι πίστεψαν ότι μετά τη σέντρα του Αλμπα ο Νεϊμάρ πέτυχε γκολ όμως ακυρώθηκε σωστά αφού μετά την κεφαλιά του Βραζιλιάνου η μπάλα βρήκε στο χέρι του.

Το ματς είχε... υλικό στο τελευταίο κομμάτι του, με τον Σουάρες να προσπαθεί να βάλει αυτογκόλ μετά τις γροθιές του Τερ Στέγκεν σε κόρνερ της Γιούβε στο 75' και δύο λεπτά αργότερα το φάουλ του Μέσι πέρασε έξω. Ο Πογκμπά πήδηξε πολύ ψηλά στο 79' αλλά η κεφαλιά του πέρασε έξω για να χάσουν οι Μπλαουγκράνα ακόμα δύο ευκαιρίες με Πικέ (82') και Σουάρες (85') που μέσα από την περιοχή δεν βρήκαν στόχο. Στο φινάλε η Γιούβε τα έδωσε όλα για το γκολ της παράτασης, στο 86' Γιορέντε-Περέιρα δεν έβγαλαν τελική, με τους Μαρκίζιο (89') και Τέβες (91') να έχουν τα τελευταία καλά σουτ. Στο 97' διαμορφώθηκε το 1-3 με τον Πέδρο να δίνει στον Νεϊμάρ που σκόραρε με αριστερό σουτ και έγινε ο πρώτος ever στη διοργάνωση που πετυχαίνει γκολ σε κάθε ματς από τα προημιτελικά και μετά...

Γιουβέντους (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Λιχτστάινερ, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Εβρά (89' Κομάν), Πίρλο, Μαρκίζιο, Πογκμπά, Βιδάλ (79' Περέιρα), Τέβες, Μοράτα (85' Γιορέντε).

Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Αλβες, Αλμπα, Μασεράνο, Πικέ, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς (91' Ματιέ), Ινιέστα (78' Ινιέστα), Νεϊμάρ, Μέσι, Σουάρες (96' Πέδρο).

Διαιτητής: Κιουνέτ Τσακίρ (Τουρκία)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια