91 Χρόνια ένδοξης ιστορίας για την ΑΕΚ. (Η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν ποτέ)!!! (Βαρθολομαίος)

Ήταν 13 Απριλίου 1924, όταν μια παρέα φίλων από την Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Νέα Φιλαδέλφεια και την ονόμασε ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως). Μια ιστορία 91 χρόνων, γιατί η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα, η ΑΕΚ είναι ΙΔΕΑ και όπως έχει πει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ....


Διαβάστε το μήνυμα της επίσημης ΑΕΚ για την επέτειο των 91 χρόνων

"Τα 91 χρόνια της ιστορίας της συμπληρώνει σήμερα 13 Απριλίου η ΑΕΚ! Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας, έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κυρίως με τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Η πρωταγωνιστική παρουσία, όμως, της ΑΕΚ και σε άλλα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, την έχει αναδείξει σε έναν από τους συλλόγους-πυλώνες του ελληνικού αθλητισμού διαχρονικά.

Μια παρέα αθλητών από την Πόλη που επιθυμούσε διακαώς να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στη νέα της πατρίδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον μεγάλο διωγμό, αποφάσισε σαν σήμερα πριν από 91 χρόνια την ίδρυση της Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινούπολης.

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα μιας μεγάλης ιστορίας.

Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης. Στις 7 Ιουλίου 1924 κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές η αίτηση σύστασης του συλλόγου και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμόν 3844 απόφαση αναγνώρισε τη σύσταση του σωματείου.

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι». Η πρώτη πρόχειρη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) όπου η ΑΕΚ απέκτησε ένα δικό της γραφειάκι μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ελεόπουλου, ο οποίος ήταν, αντιπρόεδρος και καθηγητής του Κολεγίου Αθηνών.

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ δεν ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 στο φαληρικό ποδηλατοδρόμιο -όπως πιστευόταν επί δεκαετίες- αλλά το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1932 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας.

Σε αυτά τα 91 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα διεθνώς όσο λίγοι σύλλογοι. Ομως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με πιο χαρακτηριστικούς τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Ατενίζοντας το μέλλον προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, η ΑΕΚ κοιτάζει και πάλι ψηλά και προσφέρει ξανά στους οπαδούς της όραμα και ελπίδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!


Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους!"

Η ΑΕΚ αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του αθλητισμού στη χώρα μας κάτι που αποδεικνύεται από την ιστορία της, τον λόγο ύπαρξή – δημιουργία της αφού συνιστά έναν σύλλογο που σίγουρα είναι και σημαίνει πολλά παραπάνω από το αθλητικό της κομμάτι...

Ωστόσο εννοείται πως η Ένωση στο ποδόσφαιρο δεν έγινε τυχαία μία από τις μεγαλύτερες ομάδες σε τούτη τη χώρα. Ο κόσμος της και όσα έχει κατακτήσει σε αυτά τα 91 χρόνια ζωής είναι επίσης διαπιστευτήρια – αποδείξεις ενός σημαντικού και μεγάλου συλλόγου στην Ελλάδα. Τίτλοι που συνοδεύτηκαν από καθολική αναγνώριση ποδοσφαιρικής αξίας και ταυτόχρονα ομάδες που χειροκροτήθηκαν και κέρδισαν τη τιμή και τον σεβασμό όλων των Ελλήνων, αναγνώριση που λίγοι κατάφεραν να πετύχουν...



Δεν είναι δα και λίγα τα 28 τρόπαια που έχει κατακτήσει τη στιγμή που οι φίλοι της γνωρίζουν πως αυτά θα ήταν πολλά περισσότερα αν δεν υπήρχαν στη διάρκεια της ιστορίας και εξωαγωνιστικοί παράγοντες που της στέρησαν τη δυνατότητα να αυξήσει την τροπαιοθήκη της που αποτελείται από: 11 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ!

Οι προπολεμικές επιτυχίες...

Η αρχή στην υπόθεση κατάκτηση πρωταθλημάτων έγινε το 1939 όταν η ΑΕΚ έγινε το απόλυτο αφεντικό του ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορία της... Πρόκειται για τη γενιά – παρέα του Μαρόπουλου και του Δελαβίνια. Μίας ομάδας που κατάφερε να πρωταγωνιστεί και να μαγέψει ποδοσφαιρικά τη χώρα χάρη στο ποδόσφαιρο που έπαιζαν υπό της οδηγίες του Κώστα Νεγρεπόντη που είχε περάσει πλέον στον πάγκο μια και ήταν νωρίτερα μία από τις σπουδαίες μορφές (ποδοσφαιριστής) της ΑΕΚ και φυσικά παραμένει τέτοια (σπουδαία μορφή) στην ιστορία της Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ομάδα αυτή κατέκτησε και δεύτερο σερί πρωτάθλημα το 1940 αφού ήταν η ομάδα που όπως έλεγαν εκείνοι που την έζησαν απλά «δεν είχε αντίπαλο». Θεωρούνταν δε δεδομένο πως θα είχε δημιουργήσει ένα απίθανο σερί κατακτήσεων πρωταθλημάτων αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της προς τους τίτλους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δεκαετία του '60 και ο Τσάκναντι...

Η επιστροφή στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων ήρθε την δεκαετία του '60... Πιο συγκεκριμένα το 1963 η ΑΕΚ του Τσάκναντι με τον σούπερ Μίμη Παπαϊωάννου να έχει μόλις ενταχθεί στο δυναμικό της και το γήπεδό της υπό τις εντολές για εργασίες από τον μυθικό Νίκο Γκούμα να διαμορφώνεται ως το πλέον σύγχρονο της χώρας μία σεζόν νωρίτερα (1962) και τεράστιο ηγέτη της τον Κώστα Νεστορίδη η ΑΕΚ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα σε βάρος του Παναθηναϊκού και να επιστρέψει στους τίτλους έπειτα από 23 ολόκληρα χρόνια.

Μία επιτυχία που επαναλήφθηκε το 1968 και πάλι με τεχνικό στον πάγκο τον Γένε Τσάκναντι. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία, ο Ουγγρογερμανός προπονητής είχε φύγει για να επιστρέψει το 1967 στην Ένωση και να την οδηγήσει ένα χρόνο αργότερα στην κορυφή!

Η ομαδάρα του Μπάρλου και ο Στάνκοβιτς!

Η έλευση του «καθηγητή», του Γιουγκοσλάβου τεχνικού Μπράνκο Στάνκοβιτς, έφερε ένα ακόμη πρωτάθλημα στην ΑΕΚ το 1971 σε μία σούπερ παντρειά παλιάς και νέας φρουράς. Ο «καθηγητής» είχε κάνει σούπερ δουλειά γιατί είχε καταφέρει -πράγμα που δεν συνηθιζόταν- να μείνει στην ομάδα για πέντε χρόνια και πριν την κατάκτηση του τίτλου να την οδηγήσει στα προημιτελικά του πρωταθλητριών Ευρώπης...

Το 1974 έμελλε να είναι η χρονιά που την ΑΕΚ θα αναλάβει ένας άνθρωπος που θα δώσει (κυριολεκτικά) τα πάντα για να την εδραιώσει στις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας και ταυτόχρονα θα την απογειώσει στην Ευρώπη και θα κάνει το όνομά της γνωστό για πάντα εντός και κυρίως εκτός συνόρων (με την περίφημη πορεία της ΑΕΚ στους 4 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977).

Ο τεράστιος και ασύγκριτος Λουκάς Μπάρλος είναι ο αγαπημένος θείος των ΑΕΚτσήδων και ο πρόεδρος των προέδρων φυσικά το δημιούργημα του οποίου αναγνώρισαν φίλοι και κυρίως αντίπαλοι. Η ΑΕΚ με εκπληκτική ομάδα φτάνει στην κατάκτηση του νταμπλ το 1978 και την επόμενη σεζόν διατηρεί τον τίτλο του πρωταθλήματος (1979) με όλη την Ελλάδα να συμφωνεί πως από το 1974 που ανέλαβε ο Μπάρλος στην Ένωση άξιζαν δυο τουλάχιστον ακόμη πρωταθλήματα που λόγω αδικιών στερήθηκαν οι Κιτρινόμαυροι...

Η Αίγινα, η τούρτα, ο Τάκαρος!

Από εκεί το πρωτάθλημα του 1979 και έπειτα η ΑΕΚ πέρασε πολλά... Δύσκολη έως και άσχημη η δεκαετία του ΄80 με την Ένωση να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι (χωρίς να μένει δίχως τρόπαια αφού σήκωσε Κύπελλο) και συμπλήρωση 10 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα. Μέχρι το 1989, μέχρι τη στιγμή της απόλυτης δικαίωσης της ΑΕΚ και της κατάκτησης του πιο αντρικού πρωταθλήματος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ομάδα – οικογένεια που είχε δημιουργήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ ως τεχνικός κατάφερε να κερδίσει τον Ολυμπιακό του Ντέταρι και των απίθανων χρημάτων που είχε διαθέσει τότε. Εκείνες τις ημέρες τα ρεπορτάζ ήταν αναμφισβήτητα ότι καλύτερο με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να έχουν δεδομένη την κατάκτηση του τίτλου και να πανηγυρίζουν πριν το ματς με σούπερ πάρτι στην Αίγινα και με τούρτες που φωτογράφιζαν υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι έχουν ήδη κερδίσει...

Υπολόγιζαν χωρίς τον... Τάκαρο! Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος και εκείνη η απίθανη αντεπίθεση της ΑΕΚ με πρωταγωνιστή τον Οκόνσκι θα χρίσουν σκόρε τον πρώτο και πρωταθλήτρια την Ένωση προκαλώντας ανείπωτη χαρά στην Νέα Φιλαδέλφεια και όχι μόνο. Από εκείνη την ημέρα όλοι θυμούνται (πλην των δηλώσεων Γούναρη) και το κόκκινο φανελάκι με το οποίο πανηγύριζε ο Καραγκιοζόπουλος!

Η ΑΕΚ το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα...



Η απίθανη τριετία της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς είναι και η τελευταία που βρίσκει τους Κιτρινόμαυρους πρωταθλητές. Τότε που όλοι αναγνώριζαν ότι η Ένωση παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα που έχουν δει ποτέ στη ζωή τους και ποδοσφαιριστές της υποστήριζαν (κι ας μεταγράφηκαν έπειτα στον Ολυμπιακό) ότι η ομάδα πάσχει από ανίατο πρωταθλητισμό!

Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε καταφέρει με την εικόνα της ομάδας και την πίστη του σε αυτή να γίνει συνώνυμο αυτής... Με σούπερ διοικητικούς ηγέτες, αρχικά τον Κώστα Γενεράκη που δημιούργησε την πρωταθλήτρια του 1992 και έπειτα τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά που με την παρουσία τους βοήθησαν την ΑΕΚ να πανηγυρίσει δυο ακόμη πρωταθλήματα (1993-1994) με την Νέα Φιλαδέλφεια να γεμίζει ασφυκτικά από οπαδούς – φίλαθλους και άλλων ομάδων που ήθελαν να βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου που αγωνίζεται η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας.

Μορφές τεράστιες τότε όπως ο Σαβέβσκι (που σίγουρα αποτελεί τον κορυφαίο ever ξένο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ), ο Κασάπης, ο Τσιάρτας, ο Δημητριάδης, ο Αλεξανδρής, εννοείται ο τεράστιος Μανωλάς και οι εκπληκτικοί Μήνου και έπειτα ο σούπερ Ατματζίδης είναι μερικοί από τους πολλούς εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές της οικογένειας που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.



Τα 14 Κύπελλα και όχι μόνο!

Τρόπαια δεν είναι μόνο τα πρωταθλήματα όμως... Ένας από τους αγαπημένους θεσμούς της ΑΕΚ είναι (και) το Κύπελλο που έχει κατακτήσει 14 φορές στην ιστορία της ενώ έχει συμμετάσχει και στους κορυφαίους στην ιστορία του θεσμού (όπως με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που κρίθηκαν στα πέναλτι).

Η αρχή μάλιστα έγινε μόλις το 1932 για να ακολουθήσει την ίδια δεκαετία, το 1939, ένα ακόμη που συνδυάστηκε με την κατάκτηση (και) του πρωταθλήματος. Τα υπόλοιπα ήρθαν από το 1949 έως το 2011 που είναι και η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κατέκτησε εγχώριο τίτλο.

Δεν είναι όμως μόνο τα Κύπελλα, υπάρχουν και τα δυο σούπερ καπ (1989 και 1996) που έχει πανηγυρίσει η ΑΕΚ αλλά και το ένα (και μοναδικό) λιγκ καπ του 1990 (σε βάρος του Ολυμπιακού).

Υπάρχει όμως και ο πόνος!





Έως και το 2013 η ΑΕΚ και τα αφιερώματα που την αφορούν είχαν να κάνουν αποκλειστικά με τις στιγμές ανείπωτης χαράς... Τι μοναδικές στιγμές που δημιούργησαν οι πρωταγωνιστές της, ο κόσμος της και όσοι την αγαπούν. Από το 2013 και έπειτα όμως υπάρχει και ο πόνος... Ανείπωτος, ασύγκριτος, μοναδικός! Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ αποτελεί και συνιστά μια... χαρακιά στο «πρόσωπό» της, ένα κομμάτι μαύρο, κατάμαυρο στην τεράστια και συγκλονιστική ιστορία αυτού του συλλόγου.

Τότε που το δάκρυ δεν σταματούσε να κυλάει από τα μάτια κανενός ΑΕΚτσή... Δεν είναι δα και η μοναδική μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη που της έχει συμβεί (Μίλαν, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έτσι μερικές από τις τόσες πολλές που έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο), όμως είναι σίγουρα μοναδικός και ανεπανάληπτος ο πόνος και γενικά το άθλιο συναίσθημα που υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος που ζει γι' αυτήν την ομάδα...

Το μότο «ερχόμαστε» που συνιστά την τεράστια αλήθεια και του χρόνου τέτοια μέρα θα αποτελεί κάτι που έγινε στο παρελθόν και λίγοι θα το θυμούνται σημαίνει ταυτόχρονα και τον «δεν είμαστε εκεί», εκεί που πρέπει, που μας αρμόζει, που προστάζουν οι τίτλοι, η ιστορία μας και κυρίως και πάνω απ' όλα ο κόσμος μας...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια