Ανελέητα τα "χτυπήματα" του Βήματος στον Κατρούγκαλο - Έντονες φωνές και από την αντιπολίτευση που συνεχίζει να ζητά παραίτηση.....

Σαφώς,το θέμα που έχει προκύψει με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κατρούγκαλο και να αποδειχτεί ότι έχει δίκιο Το Βήμα, δεν είναι παράνομο, αλλά δεν είναι καθόλου ηθικό.
Ο κ. Κατρούγκαλος έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, όπως ο Τσουκαλάς με το 1.000.000 εφάπαξ!!! (στις εκλογές δεν βρήκε ούτε την ψήφο του ο πρώην πασόκος εργατοπατέρας)

Υπάρχει θέμα ηθικό και μάλιστα πολύ μεγάλο και πρέπει ο υπουργός να δώσει πειστικές αποδείξεις, γιατί το θέμα θα σέρνεται στην πολιτική σκηνή και θα φουντώνει από τους πολιτικούς του αντιπάλους κατά το δοκούν.... 

Η περιβόητη φράση "ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό" επανέρχεται στην πολιτική ζωή της χώρας μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με απολυμένους του Δημοσίου ακόμη και στις 27 Ιανουαρίου του 2015, ημέρα δηλαδή που ορκίστηκε υπουργός. Η αντιπολίτευση μιλά για θέμα ηθικής τάξης και ζητά την παραίτηση ή την αποπομπή του, ενώ το Μαξίμου στηρίζει τον υπουργό.

Από το βράδυ του Σαββάτου, όταν έγινε γνωστό το θέμα του Βήματος, ο κ. Κατρούγκαλος βγήκε δημοσίως να απαντήσει. Έδωσε εκτάκτως συνέντευξη Τύπου και το πρωί της Κυριακής συνεντεύξεις στα κανάλια, κατηγορώντας στον διευθυντή του ΒΗΜΑ FM και υπογράφοντα το δημοσίευμα, Βασίλη Χιώτη, ψεύτη και συκοφάντη και υποστηρίζοντας πως πίσω από τις αποκαλύψεις βρίσκονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θέλουν να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση που όπως είπε έχει ηθική υπεροχή.

Η κυβέρνηση, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, είναι αντιμέτωπη με την πρώτη ηθικής τάξης κρίση. Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Μιλά επίσης για 4 ψέμματα και μια αλήθεια του δημοσιεύματος. Αλλά επί της ουσίας; Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον υπουργό του να δώσει εξηγήσεις άμεσα και να κλείσει το θέμα. Δεν του το είπε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοπροσώπως αλλά έβαλε συνεργάτες του να επικοινωνήσουν με τον κ. Κατρούγκαλο... 

Αναπάντητα ερωτήματα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου μίλησε σε πρωινές εκπομπές με στόχο να πείσει πως όσα αναφέρει το δημοσίευμα δεν είναι αληθή. Μίλησε στο Mega, μίλησε και (δυο φορές) στον ΣΚΑΙ. Αλλά απ’ όλα όσα είπε, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το συμφωνητικό που αποκαλύπτει η εφημερίδα δεν στοιχειοθετεί το ότι υπέγραφε ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και επανέλαβε ότι το επίμαχο συμφωνητικό αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου.

Όπως είπε, ο νόμος του 2011 που αναφέρεται στο επίμαχο συμφωνητικό αφορά το ενιαίο μισθολόγιο. «Είναι μια κλασική υπόθεση μισθολογικών διαφορών, 8.000 ευρώ διεκδικεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. 

«Έχετε έστω ένα συμφωνητικό, γιατί μιλάτε για δεκάδες, της περιόδου 26-27 Ιανουαρίου που να αφορά ένα διαθέσιμο ή απολυμένο; Μισό να μου εμφανίσετε εγώ θα παραιτηθώ», είπε απευθυνόμενος στον διευθυντή του ΒΗΜΑ FM και υπογράφοντα το δημοσίευμα, Βασίλη Χιώτη. 
Υποστήριξε δε ότι μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής διατήρησε την εταιρεία του, διότι, όπως είπε, ήθελε να έχει την ανεξαρτησία του και να μην δεσμεύεται από την πολιτική του επιλογή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε τα περί σκευωρίας, κατασκευασμένης υπόθεσης και κατηγόρησε πως πίσω από το δημοσίευμα βρίσκονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που θέλουν να βλάψουν την «ηθική υπεροχή της κυβέρνησης». Μίλησε επίσης και για «εκτέλεση συμβολαίου» αποκαλώντας τον διευθυντή του ΒΗΜΑ FM και υπογράφοντα το άρθρο, Βασίλη Χιώτη, ψεύτη και συκοφάντη. 

«Το συμβόλαιο που εκτελείται έχει στόχο να πλήξει την κυβέρνηση στο θέμα της ηθικής υπεροχής της» είπε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. «Είναι προφανές ότι οι εντολείς σας βρίσκονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη και επικαλέστηκε αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για να πει ότι ο γνωστός δημοσιογράφος δεν λειτούργησε μόνος του σε αυτήν την ιστορία.

Πάνω κάτω τα ίδια επανέλαβε και στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ακραίως», όπου βρήκε λίγες ώρες αργότερα. Σκευωρίες, ψέμματα, συκοφαντίες αλλά απαντήσεις πουθενά... 



«Ζήτημα ηθικής τάξεως»

Ο διευθυντής του ΒΗΜΑ FM, Βασίλης Χιώτης, ο άνθρωπος που έβγαλε στην επιφάνεια το έγγραφο "βόμβα" για τον Γιώργο Κατρούγκαλο ήταν επίσης καλεσμένες στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. Δεν απάντησε στις κατηγορίες πως είναι ψεύτης και συκοφάντης. Είπε όμως ότι αν έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης από τις πηγές του, θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία αλλά τίθεται θέμα ηθικής τάξης. 

Όπως εξήγησε ο γνωστός δημοσιογράφος, ήρθε στην κατοχή του ένα έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Κατρούγκαλος να υπογράφει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με έναν υπάλληλο του Δημοσίου για να διεκδικήσουν από κοινού ορισμένες αποδοχές και τη βελτίωση της υπηρεσιακής κατάστασης αυτού του υπαλλήλου.

Όπως είπε «με βάση αυτό το συμφωνητικό ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να κατοχυρώνει αμοιβή 12% επί των ακαθαρίστων αποδοχών που θα έχει ο υπάλληλος εφόσον δημοσιοποιηθεί αυτό το χαρτί». 

Σύμφωνα με τον κ. Χιώτη «το συγκεκριμένο έγγραφο κατατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την 27η Ιανουαρίου του 2015, ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος πληροφορείται από τον πρωθυπουργό ότι μπαίνει στην κυβέρνηση. Επειδή όποιος δικηγόρος μπαίνει στην κυβέρνηση αναστέλλεται η δικηγορική του ιδιότητα, υπάρχει μια τελευταία παράγραφος που λέει ότι σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας τα δικαιώματα διατηρεί ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος». 

Προανήγγειλε ότι η συνέχεια στο θέμα θα δοθεί τη Δευτέρα, όταν Το Βήμα θα ζητήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο όλα τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχουν κατατεθεί από το πρώην, ή το νυν γραφείο Κατρούγκαλου.

Δείτε το νέο ρεπορτάζ του Βήματος που και αυτό υπογράφει ο κ. Χιώτης

Τι αναφέρει το Βήμα

Το Βήμα της Κυριακής επανέρχεται σήμερα με νέο δημοσίευμα, το οποίο με τίτλο "Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%" δίνει συνέχεια στο ζήτημα. 

Ο διευθυντής του Βήμα fm υπογράφει και αυτό το δημοσίευμα και υπγραμμίζει πως ο Γ. Κατρούγκαλος μπορεί να γίνει πλουσιότερος κατά πολλές χιλιάδες ευρώ  μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος που έχει ο ίδιος εξαγγείλει και νομοθετήσει για την επαναοπρόσληψη περίπου 3.500 δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως το δικηγορικό γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και ο ίδιος προσωπικά έχουν κατοχυρώσει προμήθεια με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

Μάλιστα αναφέρει πως τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπεγράφησαν τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μάθαινε ότι εκλέγεται βουλευτής και πως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να του δώσει και υπουργικό πόστο.

"Διαφορετικό ύφος εξουσίας"

Το Βήμα της Κυριακής κάνει λόγο για ζήτημα ηθικής τάξης, αφού την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ζητούσε από τους υπουργούς του να δείξουν ένα "διαφορετικό ύφος εξουσίας", ένας από αυτούς υπέγραφε συμφωνητικά και κατοχύρωνε προμήθεια από υπαλλήλους που θα επαναπροσλάμβανε. 

Όλο το χρονικό

Η υπόθεση αυτή ξεκινά το πρωί της 26ης ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα, βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ο κ. Κατρούγκαλος εκλέγεται βουλευτής. 

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως βουλευτής, ο κ Κατρούγκαλος ανακοινώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το νόμο Μητσοτάκη, δηλαδή τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και της επομένης (σ.σ. 26 και 27 Ιανουαρίου), ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα. Βάσει των συμφωνητικών αυτών, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων εμφανίζεται να υπογράφει μια σύμβαση με τον δικηγόρο Αθηνών Γ. κατρούγκαλο και την εταιρεία δικηγόρων που εκπροσωπεί (Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες) για να διαχειριστούν  τις υποθέσεις τους.

Οι ημερομηνίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν ιδιαίτερη σημασία: όλα τα συμγωνητικά υπογράφηκαν μεταξύ των δύο ημερών, 26 και 27 Ιανουαρίου. Δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει αξίωμα αναπληρωτή υπουργού. και μάλιστα όχι οποιουδήποτε υπουργείου, αλλά του υπουργείου που θα χειριστεί τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Τι προβλέπουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυιακής, στα προαναφερθέντα ιδιωτικά συμφωνητικά προβλέπονται τα εξής: 
- Ο υπάλληλος του Δημοσίου που το συνυπογράφει δίνει εντολή στη συγκεκριμένη εταιρεία να χειριστή την υπόθεση αγωγής του κατά του Δημοσίου, ούτως ώστε σε περίπτωση νίκης του να εισπράξει από τον αντίδικο (δηλαδή το Δημόσιο) τη διαφορά από τη μείωση των κάθε είδους αποδοχών που υπέστη από το νόμο 4024/2011 και τη μεταγενέστερη νομοθεσία

- Η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται στο 12% από τα ακαθάριστα ποσά που θα εισπραχθού, Η αμοιβή αυτή θα οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή άλλης εξώδικης ρύθμισης

- Τα έξοδα για την διεκπαιρέωση της υπόθεσης (κοινοποιήσεις, γραμμάτιο παράστασης, ένσημα κτλ) βαρύνουν τον εντολέα. Για την κάλυψη των εξόδων αυτών, πλην του δικαστικού ενσήμου, ο εντολέας καταβάλλει προκαταβολή 200 ευρώ

- Διά του συμφωνητικού αυτού, ο εντολέας δίνει την ανέκκλητη πληρεξουσιότητα στον εντολοδόχο να εισπράτει απευθείας από τον αντίδικο το αναλογούν εις αυτή ποσό εργολαβικής εντολής

Το κρίσιμο διήμερο

τα συμφωνητικά κατατέθηκαν στις 26 και στις 27 Ιανουαρίου στους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους και στις αρμόδιες ΔΟΥ για να αποκτήσουν εχέγγευα εγκυρότητας. και εξακολουθούν να ισχύουν, παρότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα λόγω της υπυργοποίησής του. 

Έναν μήνα αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, ο κ. κατρούγκαλος προχωρεί στη διάλυση της δικηγορικής εταιρείας στην οποία μετείχε, αφού δεν μπορούσε ως υπουργός πλέον να ασκεί δικηγορία. Είχε φροντίσει όμως προηγουμένως να μη χάσει τα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει, για να τα διεκδικήσει όποτε -για οποιονδήποτε λόγο- επιστρέψει στη δικηγορία. 

Διότι, όπως επί λέξει αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο των συμφωνητικών που έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στις ΔΟΥ και τους δικηγορικούς συλλόγους, "σε περίπτωση λύσης της δικηγορικής εταιρείας Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες στα δικαιώματά της ως προς οτιδήποτε αφορά την παρούσα υπεισέρχεται ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος"!

Συνεπώς τα συμφέροντα του κ. Κατρούγκαλου είναι  πλήρως διασφαλισμένα. Εφόσον οι υπάλληλοι του Δημοσίου επιστρέψουν στην εργασία τους και εισπράξουν τις αποδοχές που στερήθηκαν (περίπου το 25% των μηνιαίων αποδοχών τους για την προηγούμενη τριετία), τότε ο αναπληρωτής υπουργός δικαιούται το 12% των ακαθάριστων ποσών, ποσό που μπορεί να διεκδικήσει οποτεδήποτε!

Και ουδείς μπορεί να του το στερήσει, εφόσον άρει την αναστολή της δικηγορικής του ιδιότητας. Το Βήμα της Κυριακής, σημειώνει ακόμα πως η δικηγορική ιδιότητά του επιστρέφει αυτοδικαίως όταν πάψει να είναι μέλος της κυβέρνησης και μπορεί να τη διατηρεί παραλλήλως όσο είναι βουλευτής. 

Με λίγα λόγια, καταλήγει το δημοσίευαμ, ο υπουργός δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη. καθώς φρόντισε να σεβαστεί όλους τους περιορισμούς που του επιβάλλει η υπουργική του ιδιότητα. Πλην όμως, οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες του συνιστούν ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης, από αυτά που κατακεραύνωναν η παράταξή του και ο πρωθυπουργός, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.



Πηγή: Βήμα της Κυριακής
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια