Ποιοι πήραν και ποιοι αρνήθηκαν βουλευτικό αυτοκίνητο....

Η Βασιλική Λέβα (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τι είναι το Μερσεντές C-200 και αναρωτήθηκε αν θα γίνει ρεζίλι στην περιφέρειά της - Δεν οδηγώ, έπρεπε να μπω στην κλήρωση, για να πηγαίνω στα χωριά, είπε η βουλευτής Φθιώτιδας. Η Βουλή δεν δίνει στοιχεία πόσοι δέχθηκαν και πόσοι
αρνήθηκαν το προνόμιο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ακόμη τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να παραλάβουν βουλευτικό αυτοκίνητο, στην κλήρωση που έγινε στη Βουλή για τη διανομή αυτοκινήτων στους 135 νέους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Οι πέντε βουλευτές από το Ποτάμι, που είπαν «όχι» σε βουλευτικό αυτοκίνητο, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Γιώργος Αμυράς, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ήδη από χθες έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία την ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί βουλευτικό ΙΧ. Σήμερα ο διευθυντής του γραφείου του κ. Κουμουτσάκου το επανέλαβε κατά τη διαδικασία κλήρωσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραλαβή βουλευτικού αυτοκινήτου αρνήθηκαν οι νέοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς, Ελένη Ψαρρέα και Μουσταφά Μουσταφά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΙΧ αρνήθηκε και ο κ. Νίκος Φίλης.

Για την ώρα πάντως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες (πλην του Ποταμιού) δεν έχουν ενημερώσει ποιοι είναι εκείνοι οι βουλευτές τους που αρνήθηκαν να παραλάβουν τα αυτοκίνητα. Αξιωματούχος της Βουλής ρωτήθηκε πόσοι είναι ακριβώς οι βουλευτές που αρνήθηκαν να παραλάβουν αυτοκίνητο και απάντησε άτυπα πως ο αριθμός είναι κάπου ανάμεσα σε 9 και... 50, χωρίς όμως να διευκρινίζει. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο αριθμός των νέων βουλευτών που αρνήθηκαν το βουλευτικό ΙΧ ανεβαίνει στους 25-30.

Βασιλική Λέβα (ΣΥΡΙΖΑ): Τι είναι το Μερσεντές C-200;

 Πάντως, στο περιθώριο της κλήρωσης αρκετές γυναίκες, κυρίως, βουλευτές ρωτούσαν με αγωνία τι είδους αυτοκίνητο είναι αυτό που τους έτυχε. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με την κυρία Βασιλική Λέβα (ΣΥΡΙΖΑ) που ρωτούσε «τι είναι το Μερσεντές C 200», για να λάβει την απάντηση του συναδέλφου της ότι πρόκειται για «μεγάλο ΙΧ που καίει αρκετή βενζίνη». Ωστόσο, ο προβληματισμός της βουλευτού ήταν για το αν θα γίνει «ρεζίλι» που θα κυκλοφορεί με ένα πολυτελές αυτοκίνητο στην περιφέρειά της γι' αυτό και έψαχνε υποψήφιο για ανταλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Λέβα κατάφερε να αλλάξει το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές με ένα άλλο αυτοκίνητο μάρκας Audi ενός άλλου βουλευτή -επίσης εκλεγόμενου στη Φθιώτιδα- του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί...

Βασιλική Λέβα: Δεν οδηγώ, ούτε έχω αυτοκίνητο, έπρεπε να μπω στην κλήρωση

 Η κυρία Βασιλική Λέβα, μίλησε στο protothema.gr λίγα λεπτά μετά την κλήρωση των βουλευτικών αυτοκινήτων. «Έκανα την ανταλλαγή με έναν βουλευτή από την Φθιώτιδα, γιατί δεν θέλω να πηγαίνω με τη Μερσεντές στο χωριό μου. Για τους βουλευτές της επαρχίας το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο εργαλείο για να πηγαίνουμε στα χωριά μας, να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα των περιοχών μας, να είμαστε κοντά στους ανθρώπους. Εγώ δεν οδηγώ, ούτε διαθέτω αυτοκίνητο. Οπότε έπρεπε να μπω στην κλήρωση και να προμηθευτώ ένα όχημα. Μας είπαν ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα βρίσκονται στη διάθεσή μας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μετά απ' ότι κατάλαβα, θα αλλάξει η σύμβαση, προκειμένου τα βουλευτικά αυτοκίνητα να στοιχίζουν λιγότερο».

Σε ερώτηση που έκανε το protothema.gr, σχετικά με τις συστάσεις του πρωθυπουργού για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η κυρία Λέβα απάντησε: «Σχετικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, δεν είπε να μην πάρουμε κι εμείς οι βουλευτές του Σύριζα, αφού το αυτοκίνητο είναι εργαλείο και μέσο μεταφοράς, είπε όμως, ότι όσοι δεν το χρειάζονται, ας μην πάρουν».

Τι αυτοκίνητα πήραν άλλοι βουλευτές

 Για την ώρα και με βάση την κλήρωση, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Χίος) πήρε ένα Mini Cooper Countryman Diesel, o Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ ένα VW Golf Diesel, o Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ  (Αρκαδία) Audi A4, ο Ανδρέας Κατσανιώτης από τη ΝΔ (Αχαΐα) ένα Audi A4 και ο Στέργιος Γιαννάκης από τη ΝΔ (Πρέβεζα) ένα Mini Cooper S.

Επισημαίνεται ότι η κλήρωση αφορά μόνο στους 135 νέους βουλευτές, καθώς οι υπόλοιποι 165 βουλευτές που επανεξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν ήδη αυτοκίνητο από την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής των Ελλήνων.  

Νίκος Φίλης: Είναι πολλοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήραν ΙΧ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης επισήμανε ότι οι βουλευτές του κόμματός του που αρνήθηκαν το προνόμιο είναι πολλοί περισσότεροι από τους τέσσερις τα ονόματα των οποίων βγήκαν στην δημοσιότητα. Τόνισε ωστόσο ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα θα μπει σε διαδικασία ονοματολογίας γιατί η ονοματολογία κινείται στην λογική «του λαϊκισμού και της ανθρωποφαγίας». Υποστήριξε πως η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη σύμπνοια με τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενώ υπενθύμισε πως όλοι οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος παραχωρούν το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.  

Τι ισχύει για το κοινοβουλευτικό leasing

 Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός ανά κυβικά εκατοστά και εκλογική περιφέρεια έγινε επι θητείας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και απέφερε σημαντική μείωση του κονδυλίου τουλάχιστον κατά 500.000 ευρώ. Για το 2015 το προϋπολογισθέν ποσό για την παροχή των βουλευτικών αυτοκινήτων ανέρχεται σε 3.270.000 ευρώ.

Εξορθολογισμό των κονδυλίων προανήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής

 Πάντως, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει διαδικασία εκλογίκευσης της συγκεκριμένης δαπάνης χωρίς ωστόσο αυτή να παρεμποδίσει τους βουλευτές από το να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Για τον σκοπό αυτό, η κυρία Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης από την 1.9.2015 η οποία λήγει κανονικά 31.12.2015. Εως τότε θα υπάρξει διάλογος με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν σε νέα σύμβαση με μικρότερο κόστος ή αν θα επιλεγεί άλλη λύση. 
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια