Έγκυρη πηγή zouzouni news: Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με δανειστές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του zouzouni news θα υπάρξει συμφωνία για την 6μηνη παράταση που ζητά η χώρα μας, στο σημερινό Eurogroup μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης με τους Γερμανούς να αποδέχονται τις Ελληνικές Θέσεις, αλλά και την Ελλάδα να βάζει λίγο νερό στο κρασί της....


Οι τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ (κυρίως), Ολάντ, Ρέντσι, φαίνεται να απομονώνουν την ακραία στάση του Σόιμπλε και ίσως οδηγήσουν σε λύση - Παρούσα σήμερα και η Λαγκάρντ - Δεν κάνει πίσω από την πρόταση Βαρουφάκη η Αθήνα - Θετικά σημάδια από το EuroWorking Group χθες βράδυ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν άπαντες τις δραματικές εξάρσεις που έχει η σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τον Γερμανό υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο μόνος από τους ισχυρούς παράγοντες στο πεδίο της μάχης για το ελληνικό πρόβλημα, που επιμένει στην ακραία και επιθετική στάση έναντι της Αθήνας.

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να λάβει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup , όπως και στην προηγούμενη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες μάλιστα το γενικό κλίμα ήταν θετικό, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η μάχη.

Παράλληλα οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ, αρχικά με την καγκελάριο Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, φυσικά και με τον Ζαν Κλοντ Γιιούνκερ, ήταν σε θερμό κλίμα, ιδίως με τους δύο τελευταίους. Ακόμη όμως και με τη Γερμανίδα καγκελάριο η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, παρότι δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τη στάση της κυρίας Μέρκελ.

Κι αυτό γιατί τούτη την ώρα το Βερολίνο μοιάζει διχασμένο και υπό ασφυκτική πίεση από τους άλλους εταίρους, προκειμένου να δεχθεί συμφωνία με την Αθήνα, στη βάση της πρότασης Βαρουφάκη.

Σε αντίθεση με το παράθυρο που φαίνεται ότι άνοιξε η κυρία Μέρκελ (αλλά και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Γκάμπριελ, καθώς και ανώνυμος αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg), ο κ. Σόιμπλε επιμένει να κρατά απόλυτα αρνητική στάση. Μάλιστα φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ελληνική πλευρά και εξαιτίας της διαρροής του εγγράφου που απέστειλε στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Δούρειο Ίππο» για την καταστροφή των κανόνων της ευρωζώνης.

Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα είχε σηκώσει το γάντι που πέταξε ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας ότι «ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής ως "Δούρειου Ίππου" στην Ευρώπη δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», ενώ επέστρεφαν το χαρακτηρισμό στο γερμανικό υπ. Οικονομικών.

Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ακόμα με σιγουριά -κάτι που θα φανεί σήμερα μάλλον- εάν ο κ. Σόιμπλε διαπραγματεύεται σκληρά μέχρις εσχάτως για να πετύχει κι άλλες υποχωρήσεις από την Αθήνα, ή επιδιώκει την οριστική ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση, με τιμωρητική διάθεση και στόχο να οδηγήσει σε περιπέτεια την όλη υπόθεση, προς χάρη παραδειγματισμού, ακόμη κι αν αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι συσχετισμοί στην ευρωζώνη έχουν αλλάξει ριζικά και θετικά για την Ελλάδα με περίπου τις μισές χώρες - κυρίως ο γαλλοϊταλικός άξονας, αλλά και το Βέλγιο και άλλες - να είναι υπέρ μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες» και ότι η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Θετικής υποδοχής έτυχε το ελληνικό σχέδιο και από την Κομισιόν. Απομένει φυσικά, όπως πάντα, να εκφραστούν όλες αυτές οι αλλαγές και στην πράξη, δηλαδή την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις.

Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανόν να υπάρξει μία συμφωνία, που θα συνοδεύεται όμως από αστερίσκους του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναμένει το δεύτερο και τελικό γύρο της σύγκρουσης, καθώς η τωρινή λύση είναι μεταβατική και η οριστική θα δοθεί αργότερα, όταν και θα τεθούν στο τραπέζι τα δεδομένα για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η Αθήνα στέλνει πάντως δύο μηνύματα ενόψει του Eurogroup: Πρώτον ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από το κείμενο - αίτηση που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, που περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, έναντι του χρόνου και της σταθερότητας που εξασφαλίζει για το επόμενο εξάμηνο. Και δεύτερον ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup θα επιμείνει στην πίεση, ακόμη και ζητώντας σύνοδο κορυφής, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια