Ποιοι θυμούνται τα έγγραφα της Wikileaks για την Ελλάδα;



Πριν 4 χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας τα έγγραφα της Wikileaks που αφορούσαν την Ελλάδα και τον Κώστα Καραμανλή.
Ας κάνουμε σήμερα μια αναδρομή, ώστε να θυμηθούν όσοι παρακολουθούσαν τότε τις εξελίξεις, αλλά και να μάθουν όσοι δεν είχαν δώσει τη δέουσα βαρύτητα.
Για να δούμε.

Στην Καθημερινή της Κυριακής 20/3/2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα έγγραφα από την  Wikileaks, που αφορούν την Ελλάδα.
Καταρχάς δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο το γεγονός του timing της δημοσίευσης αφού από τις 21 Μαρτίου 2011 συζητείτο στη Χάγη η προσφυγή των Σκοπίων.
Τι ωραιότερο δώρο στην υπερασπιστική γραμμή των Σκοπίων, τα λόγια του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης ( βλέπε Πάγκαλος), που αποκαλούσε «βλακεία της Ελλάδας» την όλη ιστορία με τα Σκόπια και ότι «οι γείτονες μπορούν να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».
Αλλά ας πάμε στο περιεχόμενο των εγγράφων.

«Η ενόχληση με τα ανοίγματα Καραμανλή στον Πούτιν»
«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβλέπουν τα πρώτα σύννεφα στη διακυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2007»… δεν τους έκανε δηλαδή ο Καραμανλής.
Ας δούμε το γιατί…. 
Στις 19 Δεκεμβρίου 2007 η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε ένα τηλεγράφημα ύστερα από την επίσκεψη του Καραμανλή στη Μόσχα με τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα. 

Η ρητορεία (εξ’ όσων φαίνεται) δεν συνάδει με τις πράξεις». Το τηλεγράφημα αναφέρεται στη συμφωνία Καραμανλή - Πούτιν για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία όμως δεν πήρε συγκεκριμένο χαρακτήρα. Πολλοί όμως Έλληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι.

 Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν. 

Ο Καραμανλής πιστεύει προφανώς ότι μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος είναι, καθώς έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα στην ενέργεια, να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση για να συμμαχήσει με τους Ρώσους σε άλλα θέματα, όπως οι σχέσεις με το Ιράν. 

Έχουμε πει στους Έλληνες ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβιβάσει την υποστήριξή της στον αγωγό TGI (Toυρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) με τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream, ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική απάντηση». 

Στο τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου 2008 ο Σπέκχαρντ αναφέρει ότι ο Καραμανλής «ισχυρίσθηκε ότι οι Ρώσοι θα τον κατασκεύαζαν ούτως ή άλλως, οπότε είναι καλύτερο για μας να περάσει από την Ελλάδα». Όταν ο πρέσβης του είπε ότι είναι ανταγωνιστικός με τον αγωγό TGI, o Kαραμανλής υποβάθμισε τη σημασία του λέγοντας πως «θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αρχίσει η κατασκευή του. Όσο για τον TGI ο Πούτιν τον ρώτησε τι φυσικό αέριο θα πάρει η Ελλάδα μέσω του TGI. Ο Καραμανλής απάντησε «από το Αζερμπαϊτζάν» και ο Πούτιν του είπε «αυτοί δεν έχουν αέριο». 

Σε ένα από τα δεκάδες τηλεγραφήματα που οι Αμερικάνοι διπλωμάτες καταπιάνονται και αναλύουν τη σχέση Ελλάδας - Ρωσίας, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Κάντριμαν καταλήγει: «Ο Πούτιν έχει επισκεφτεί ήδη 2 φορές την Ελλάδα γι’ αυτό και οι επισκέψεις Αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντικές». 

Όταν ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, οι Αμερικανοί θορυβήθηκαν από τη στάση της Ελλάδος. Τηλεγράφημα της Νο2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι ( 22 Αυγούστου 2008) ανέφερε πως «επίκειται επίσκεψη Ρώσων ειδικών αμυντικής βιομηχανίας και η ελληνική Βουλή έχει προγραμματίσει την επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream. Εργαζόμαστε για να ακυρώσουμε και τις δύο αυτές ενέργειες που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές». 

Το τηλεγράφημα κατέληγε με τη διαπίστωση πως «οι δηλώσεις της Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και την ανάγκη γρήγορης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Ο πρωθυπουργός Καραμανλής παραμένει σιωπηλός επί του θέματος έως τώρα». 

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας επαναλάμβανε πάντως την ανάγκη να ακυρωθούν τόσο η επίσκεψη των Ρώσων ειδικών όσο και η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για τον South Stream.
Επομένως οι Αμερικάνοι δεν ήθελαν επ’ ουδενί τους Ρώσους στην Ελλάδα. Και απ’ ότι φαίνεται, ξεκάθαρα πλέον, ο Καραμανλής τους χαλούσε την κομπόστα των σχεδίων τους.

«Σκόπια και βέτο»
Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2008, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο Aμερικανός διπλωμάτης που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη στη χώρα μας, περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Την επόμενη ημέρα στις 12:58 μ.μ., ένα τηλεγράφημα με τον βαθμό του εμπιστευτικού έφευγε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας και «ταξίδευε» στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρεσβεία της Πρίστινα, των Σκοπίων, αλλά και της Μόσχας. Όλοι οι παραλήπτες θα διάβαζαν τις απόψεις του Καραμανλή για τα Σκόπια. Έναν Καραμανλή που αποκαλούν «Βούδα της ελληνικής πολιτικής».
Να σημειώσω εδώ ότι η λέξη Βούδας ή Μπούντχα (χ δασύ) στην αρχαία Ινδική γλώσσα, που περιλαμβάνει την διάλεκτο Πάλι (Pāli) και τη Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ.
Αρκετά νωρίτερα στις 8 Αυγούστου 2007 η πρεσβεία συντάσσει έκθεση για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της προσπάθειας των Σκοπίων να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. «Επειδή αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο…»  φανερή εκλογική συμμετοχή των αμερικανών για δεύτερη φορά μετά εκείνο το περιβόητο του Κρις Κριστόφερσεν στη Βουλιαγμένη το 1993 επί Μητσοτάκη, ότι «τον Ιούνιο θάχετε εκλογές».
Η πρεσβεία αναρωτιέται «αν ο Καραμανλής μπλοφάρει» και σε κάποιο άλλο τηλεγράφημα απαντά πως «ο Καραμανλής δεν έχει τρέξει όλα τα σενάρια».
Ο φόβος των αμερικάνων πλέον, ότι ο Καραμανλής δε θα προσυπογράψει τις εντολές της Αμερικής, είναι ολοφάνερος.
Ο Καραμανλής θέτει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων τον Απρίλιο του 2008.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008 ο Σπέκχαρντ τηλεφώνησε στην Μπακογιάννη για να της ζητήσει να μην απορρίψει τις προτάσεις Νίμιτς. Εκείνη του δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής και η ίδια, παρά την πολιτική πίεση θέλουν μια λύση αλλά έχουν “δύο κόκκινες γραμμές”. Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ επίσημα να ονομάζονται Μακεδόνες οι γείτονές της και δεύτερον πως η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή προτροπή σε οιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητάει από τις άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το νέο συμφωνηθέν όνομα στις διμερείς τους σχέσεις. Επίσης η Ελλάδα θέλει ένα μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι το ίδιο θα πράξει και η δική τους κυβέρνηση». Η υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξάλλου τη συνδρομή της Ουάσιγκτον για να κατεβάσει τους προκλητικούς τόνους ο Γκρούεφσκι. Επέμεινε επίσης πως «η Ελλάδα ποτέ δεν θα υπογράψει μια συμφωνία στην οποία οι βόρειοι γείτονες ονομάζονται Μακεδόνες και πως δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες δεν θα καταλάβαιναν ποτέ κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε ο Σπέκχαρντ, και ο Μπίτσιος είχε πει στον ίδιο ότι αν και καταλάβαινε ότι στην πραγματικότητα οι γείτονες θα ονομάζονταν ανεπίσημα «Μακεδόνες», η Ελλάδα ποτέ δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο σε επίσημο κείμενο.
Στη συνέχεια του τηλεφωνήματος η Μπακογιάννη ζήτησε «τη βοήθεια των ΗΠΑ» επικαλούμενη και τις πολιτικές συνθήκες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση που είχε σημειωθεί στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες πολίτες, αλλά ο Σπέκχαρντ της είπε ότι δεν είχε ακόμη καμία συγκεκριμένη απάντηση απο την Ουάσιγκτον.
Η Μπακογιάννη δήλωσε «ότι προσπαθεί να μην πεισθεί από τις φήμες που λένε ότι το θέμα της βίζας καθυστερεί για πολιτικούς λόγους ή για να τιμωρηθεί η Ελλάδα, αλλά συναντά δυσκολίες στο να πείσει οιονδήποτε γι’ αυτό. Σημείωσε ότι η καθυστέρηση βοηθά την αντιπολίτευση»…σαφέστατη αιχμή της Μπακογιάννη για την αιτία καθυστέρησης της βίζας η οποία τελικά εδόθη το Δεκέμβρη του 2009 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, δικαιώνοντας την Ντόρα για το ποιοι ήταν οι λόγοι της μη έγκρισης της Βίζας.

Φανερότατο: δεν ήθελαν οι αμερικάνοι να καρπωθεί τα οφέλη της υπογραφής ο πρωθυπουργός Καραμανλής.

Συμπερασματικά:  οι Αμερικάνοι έχουν συμφέροντα με τον αγωγό αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία. Αέριο από Αζερμπαϊτζάν ,που κατά τον Πούτιν δεν υπάρχει. Ο αγωγός αυτός έχει ΜΟΝΟΝ δυο δρόμους για την Ευρώπη. Ο ένας είναι μέσα από την Ελλάδα κι ο άλλος μέσα από τα Σκόπια. 

Και εγέ
νετο φωτιές παντού. 

Ακόμα θυμάμαι μια ανάλυση του Στρατή Λιαρέλη στην τηλεόραση του αντένα, που έδειχνε ότι σε όλη την Ελλάδα το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω στη νοητή γραμμή που θα περνούσε ο αγωγός των Ρώσων.
Ανάλυση που δεν ξανάπαιξε ποτέ και πουθενά από τότε.

 Η συμφωνία με τον Πούτιν έπρεπε πάση θυσία να ακυρωθεί

Το δρομολόγιο του αερίου (ή μήπως κάτι άλλο;;;) είναι εκείνο που ήθελε  ο αμερικάνος από τα Σκόπια και κοπτόταν να πάρουν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλη του 2008.

Η μετέπειτα εξέλιξη-ακύρωση της κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού από τη Ρωσία, δικαίωσαν για μια φορά ακόμη τον Κώστα Καραμανλή.

Τα τηλεγραφήματα που έλεγαν ότι «ο Καραμανλής μπορεί να μπλοφάρει και ότι έχει και άλλα σενάρια στο μυαλό του» επαληθεύτηκαν με τον πιο περίτρανο τρόπο.
Ο πρωθυπουργός μιας μικρής σε έκταση χώρας ΕΣΤΕΙΛΕ ένα τεράστιο μήνυμα στον αμερικανό  σερίφη του πλανήτη.
ΒΕΤΟ το λένε…

Οι αμερικάνοι δρομολόγησαν την αποδόμηση του Καραμανλή. 

ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ .
ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΛΙΜΑΝΙΑ.

Επιχείρησα μια διαφορετική ανάγνωση των εγγράφων της Wikileaks.
Δεν υπεραμύνομαι ότι έχω δίκιο ή ότι είναι έτσι που τα λέω.
Υπεραμύνομαι όμως ότι όλα τούτα έχουν λογική.
Για μένα είναι πλέον ξεκάθαρο για ποιο λόγο κυβερνήθηκε τούτη η χώρα από τον Παπανδρέου, από το Σαμαρά και τώρα από τον επιφωτισμένο αμερικανοτραφή Τσίπρα.
Και ο νοών νοείτω…


ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια