Η Γερμανία και η ΕΚΤ βάζουν στον "γύψο" την Ελλάδα....

Το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ, με μια αιφνιδιαστική απόφαση ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από 11ης Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά....
μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ «αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει, επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος».

Σύμφωνα με την EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Η απόφαση της ΕΚΤ αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και πάρθηκε λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψη Βαρουφάκη στο Βερολίνο και πριν την ορκωμοσία της νέας ελληνικής Βουλής.
newsbomb.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια