Θα επιστρέψει στην Ν. Δημοκρατία ο Κ. Καραμανλής ή θα φτιάξει νέο κόμμα

«Πέντε χρόνια το συνήθισα. Τώρα θα μιλήσω;», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε όσους συναντά το τελευταίο διάστημα στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Παναγή Κυριακού.


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟΥ
Και είναι αλήθεια ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν πυκνώσει και οι επισκέψεις των νυν, αλλά και των πρώην βουλευτών του κόμματος, στο γραφείο του επονομαζόμενου και ως «ιδιοκτήτη» της Ν.Δ. και οι προτροπές προς αυτόν να βγει και να μιλήσει. Να παρέμβει στο εσωκομματικό power game. Παρά τις πιέσεις, όμως ο κ. Καραμανλής παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην τακτική που επέλεξε αμέσως μετά την ήττα του 2009 και την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στο «στρατηγείο» του πρώην πρωθυπουργού είναι λογικό να εντείνει και διεργασίες, αλλά και τη σεναριολογία που αναπτύσσεται γύρω από το ενδεχόμενο της επιστροφής του νεότερου Καραμανλή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής. Το γεγονός ότι αρνήθηκε την άκρως τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταδεικνύει ότι ο Πολυνίκης αρχηγός της ελληνικής Κεντροδεξιάς επιφυλάσσει έναν πιο ενεργό ρόλο για τον εαυτό του στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αποκαλύπτοντας το συναρπαστικό (πολιτικό) παρασκήνιο, που έχει ως πρωταγωνιστή στους κόλπους της Ν.Δ. τον κ. Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών», μετά τις πρόσφατες εκλογές, την πόρτα του γραφείου του «φυσικού αρχηγού της Ν.Δ.» έχουν διαβεί 67 βουλευτές της «γαλάζιας» Κ.Ο. Μάλιστα, κάποιες από τις συναντήσεις, όπως αυτή με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έλαβαν και επίσημο χαρακτήρα. «Είσαι ο μόνος που μπορείς να ενώσεις την Παράταξη και να της δώσεις ξανά δυναμική νίκης», φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Ανάλογη άποψη διατυπώνουν και οι βουλευτές: Κώστας Γκιουλέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Βλάχος.

Ο... κατάλογος

Αξίζει να δούμε ποιοι βουλευτές διάβηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες το κατώφλι του γραφείου του κ. Καραμανλή.

«Είναι πολύ περισσότεροι από όσους πήγαν να δουν τον Σαμαρά», παραδέχεται στα «Π» υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ονόματα των: Κ. Τσιάρα, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα, Κ. Τζαβάρα, Γ. Τραγάκη, Μάξ. Χαρακόπουλου, Γ. Ανδριανού, Φωτεινής Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνά, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Σίμ. Κεδίκογλου, Γ. Κεφαλογιάννη, Σοφίας Βούλτεψη, Γερ. Γιακουμάτου, Χρ. Δήμα, Αν. Δημοσχάκη, Κ.Αχ. Καραμανλή, Αννας Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Γ. Καρασμάνη, Γ. Κασαπίδη, Μ. Σαλμά, Θ. Μπούρα, Ευ. Μπασιάκου, Δ. Κυριαζίδη και Γ. Κουμουτσάκου.

Μετά τις εκλογές, συνάντηση με τον κ. Καραμανλή είχαν και οι προσκείμενοι στον σκληρό σαμαρικό πυρήνα βουλευτές: Αδωνις Γεωργιάδης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βασίλης Κικίλιας και Νότης Μηταράκης. Εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έχουν περάσει όλοι οι πρώην βουλευτές που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Πέραν των πολιτικών, μετά τις κάλπες πύκνωσαν οι επαφές του Κ. Καραμανλή τόσο με δημοσιογράφους όσο και με φίλους του επιχειρηματίες. Ο μέσος χρόνος της συνάντησης του πρώην πρωθυπουργού με κάθε βουλευτή διαρκεί περίπου μία ώρα. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη μιας σεναριολογίας που τον θέλει να συμπεριφέρεται ως «ιδιοκτήτης της Παράταξης». «Αν δεν είχε κάτι στο μυαλό του, δεν θα σπαταλούσε επτά με οκτώ ώρες συναντώντας βουλευτές και κομματάρχες», αναφέρει με νόημα πρώην υπουργός της Ν.Δ.

Η αίσθηση που έχουν αποκομίσει όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μετά τις εκλογές με τον κ. Κώστα Καραμανλή είναι ότι δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του. Απεναντίας, σε όσους τον πιέζουν να αναλάβει πρωτοβουλία ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να πράξει το οτιδήποτε στην παρούσα φάση. Μάλιστα, για να μην καλλιεργούνται και προσδοκίες, επισημαίνει προς τους συνομιλητές του: «Επιβάλλεται να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς». Επειδή, όμως, πίσω από τις λέξεις πολλές φορές κρύβονται οι πιο πονηροί πολιτικοί σχεδιασμοί, όσοι γνωρίζουν τον κ. Καραμανλή εκτιμούν ότι ο λόγος που δεν αμφισβητεί τον νυν πρόεδρο του κόμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι πιστεύει ότι «ο κ. Σαμαράς το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκαταλείψει την ηγεσία της Ν.Δ.». Φυσικά, συνδέει τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι εκτιμά τον σημερινό πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η λήψη μέτρων μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την αποσταθεροποίηση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος.

Οι πιέσεις...

Σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να ηγηθεί ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος. «Θα το ήθελε…», αναφέρουν στα «Π» στελέχη που τον γνωρίζουν. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το ερώτημα που παραμένει σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς του κ. Καραμανλή αναφορικά με τον ρόλο που θα θελήσει να έχει στην Παράταξη. «Ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία», υποστηρίζει βουλευτής με τεράστια κοινοβουλευτική εμπειρία.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνουν άπραγοι οι νυν και οι πρώην βουλευτές. Απεναντίας, όσο θα περνά ο χρόνος και θα εμπεδώνεται η αίσθηση της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι φωνές και οι πιέσεις εκείνων που θα ζητούν από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει κάθε κίνηση η οποία  θα ερμηνευτεί ως υπονόμευση προς τον κ. Σαμαρά. Ο ανιψιός του ιδρυτή της Ν.Δ., γνωρίζοντας όσο λίγοι τον κόσμο της Παράταξης, αντιλαμβάνεται ότι όσο επιμένει ο Μεσσήνιος τόσο απαξιώνεται ως πολιτικό προϊόν. Κάποιοι λένε ότι οι προτροπές που κάνει προς στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να μην αμφισβητήσουν τον κ. Σαμαρά, εμπεριέχουν και σκοπιμότητα.

Θα πάρει θέση αργά ή γρήγορα

Ο ίδιος ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν δείχνει να ασχολείται, αφού αντιλαμβάνεται και τη δημοφιλία και τη δύναμη που διαθέτει. «Αν κουνήσει το δάκτυλο, απλά δεν θα υπάρχει Σαμαράς», αναφέρουν με νόημα ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι. Επειδή, λοιπόν, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Νίκο Δένδια, δεν φαίνεται να εκδηλώνουν ευθέως ενδιαφέρον άλλα στελέχη για την ηγεσία της Ν.Δ., δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, θα αναληφθεί πρωτοβουλία προκειμένου να πιεστεί ο κ. Καραμανλής να πάρει θέση στα της Παράταξης. Και όταν αναφέρουν «παράταξη», το εννοούν, αφού πλέον είναι ελάχιστοι εκείνοι που επενδύουν στη Ν.Δ.

Επειδή αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο μόνος που θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει την Παράταξη και να της προσδώσει προοπτική νίκης είναι ο κ. Καραμανλής, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν ένα πρωί να ξυπνήσει και να δει «γαλάζιο» συλλαλητήριο, που θα τον προτρέπει να επιστρέψει. Κατά κάποιους, αυτός είναι στο βάθος και ο σχεδιασμός του.

Μάλιστα, βλέποντας ότι δεν υπάρχει ηγετική μορφή που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει, έχει κάθε λόγο να δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω αρχηγός στη Ν.Δ.». Αλλωστε, δεν λέει κανένα ψέμα, αφού το ζητούμενο για τον πρώην πρωθυπουργό δεν είναι η ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του, αλλά κάτι ευρύτερο, που συνδέεται με την ηγεσία της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Με απλά λόγια, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η τροπή των πραγμάτων θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος.

Τι είπε στους δελφίνους

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τα έχει πει και με το σύνολο των επονομαζόμενων δελφίνων. Για παράδειγμα, πέραν του φημολογούμενου δείπνου με τον τέως πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι πληροφορίες τον θέλουν να τα έχει πει και με τους κ.κ. Νίκο Δένδια, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έχει με τους πρωτοκλασάτους, ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, διατυπώνει την ίδια ακριβώς άποψη. «Δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια», αναφέρει και προσθέτει: «Εκείνο που προέχει είναι να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση».  Στις ίδιες συναντήσεις, αποκλείει προς πάσα κατεύθυνση το ενδεχόμενο να ηγηθεί (ξανά) της ηγεσίας της Ν.Δ. «Λογικό», σημειώνει στα «Π» βουλευτής που γνωρίζει πολύ καλά τι σκέφτεται ο ανιψιός του ιδρυτή της Φιλελεύθερης Παράταξης. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι η Ν.Δ., υπό την υπάρχουσα μορφή, έχει κλείσει τον βιοϊστορικό της κύκλο. Είναι ένα κόμμα που οφείλει 120 εκατ. ευρώ και, κυρίως, δεν διαθέτει ερείσματα στην εκλογική ατμομηχανή, που είναι η νεολαία.

Βλέπει παραίτηση Σαμαρά

Ο κ. Κώστας Καραμανλής γνωρίζει όσο λίγοι τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. Αν και ποτέ δεν υπήρξαν φίλοι, εκτιμά την πολιτική επιμονή του Μεσσήνιου πολιτικού, όπως και το γεγονός ότι κατάφερε να κυβερνήσει με αξιοπρέπεια επί 2,5 χρόνια, κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες. Επειδή, όμως, καλύτερα από οτιδήποτε άλλο γνωρίζει και την ιδιοσυγκρασία των στελεχών της Ν.Δ., ο λόγος που αποτρέπει τους συνομιλητές του από το να αμφισβητήσουν τον σημερινό αρχηγό της Κεντροδεξιάς έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκτιμά πως από την εξέλιξη των πραγμάτων θα αναγκαστεί να αποχωρήσει οικειοθελώς ο κ. Σαμαράς. «Θα έρθει η ώρα που ο Αντώνης θα καταλάβει ότι δεν γυρνάει το παιχνίδι», αναφέρει ο κ. Καραμανλής. Πάντως, οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι όσο παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός στη Συγγρού τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της παραταξιακής «επιστράτευσης» του κ. Καραμανλή. Επί της ουσίας, η απαξίωση του κ. Σαμαρά μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού.

Mε τη nouvelle vague

Εκτός από τους νυν και πρώην βουλευτές, εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους Κώστα Μπακογιάννη και Απόστολο Τζιτζικώστα. «Είναι ο αρχηγός μας», αναφέρουν και οι δύο, όταν ερωτώνται για τον λόγο που βλέπουν τακτικά τον κ. Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά και τα δύο «παιδιά», δεν διστάζει να πει ότι «χρειάζονται χρόνο». Ενα ακόμη πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Καραμανλή και το οποίο τον βλέπει σχεδόν πιο συχνά (!) από ό,τι τον κ. Σαμαρά είναι ο νυν γραμματέας της Ν.Δ., κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Η ανάδειξη Παυλόπουλου

Η επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αλήθεια ότι, εκτός των άλλων, εκτίναξε και τις μετοχές του κ. Κώστα Καραμανλή στο εγχώριο πολιτικό χρηματιστήριο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρώην πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές του 2009, πέραν των επαφών που είχε με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., είχε συγκροτήσει και μια κλειστή ομάδα, που αποτελούνταν από τους κυρίους Προκόπη Παυλόπουλο, Δημήτρη Σιούφα, Θόδωρο Ρουσόπουλο και Ευάγγελο Αντώναρο. Μάλιστα, με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητούσε και τα θέματα που είχαν να κάνουν με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του. Πέραν του κ. Παυλόπουλου, άριστες σχέσεις έχει και με τον πρώην δικαστικό και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και τον δικηγόρο Σπύρο Κλαδά.

parapolitika.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια