Τι να κάνετε για να γλυτώσετε από πέσιμο λόγο χιονιού στα πεζοδρόμια...

Τα μάτια τους δεκατέσσερα θα πρέπει να έχουν όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν έξω αφού  τα πεζοδρόμια λόγου παγετού  έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. 
Σύμφωνα με στοιχεία τις ημέρες αυτές πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά που καταφτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία λόγω πτώσεων. Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν....
κατάγματα στην περιοχή του καρπού, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. 

Υπάρχουν όμως και οι παρενέργειες από το χιόνι, τον πάγο και τις βροχές. Στραβοπατήματα, γλιστρήματα με αποτέλεσμα πτώσεις και κατάγματα αποτελούν οδυνηρά συνεπακόλουθα των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε τις ημέρες αυτές.

Απλοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε μπορούμε να περιορίσουμε τις πτώσεις και τα κατάγματα και να χαρούμε χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις την εποχή αυτή.
Τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα δεν τυχαίνει απλά να συμβούν, παρακάτω θα αναφέρουμε τους κανόνες, τις οδηγίες που μπορούμε να έχουμε υπόψιν ώστε να αποφυγούμε παραπατήματα και γλιστρήματα:

- Βάδιζε αργά και προσεκτικά κυρίως όταν ο δρόμος έχει πάγο ή είναι γλιστερός ή είναι σκοτεινά.
- Σε περίπτωση που αισθανόμαστε άβολα και έχουμε αστάθεια χρήσιμη είναι η χρήση μπαστουνιού ή βακτηρίας.
- Σε γλιστερό δρόμο προτιμούμε να βαδίζουμε σε χώμα ή γρασίδι αντί πλακάκι ή άσφαλτο.
- Καλό είναι να φορούμε υποδήματα με αντιολισθητική σόλα (πχ κρεπ), και σκληρή ανένδοτη,όχι εύκαμπτη σόλα.
- Σε μεγαλύτερη κυρίως ηλικία καλό είναι να ελέγξουμε την όραση κυρίως (παίζει ρόλο ώστε εύκολα να αποφεύγουμε ανωμαλίες και εμπόδια κατά την βάδιση), αλλά και την ακοή και τα αντανακλαστικά μας. Όσο μεγαλώνουμε τα αντανακλαστικά μας αμβλύνονται με αποτέλεσμα σε πιθανή πτώση να μην έχουμε την ετοιμότητα να προφυλαχτούμε προτάσσοντας τα χέρια μας, γι αυτό παιδιά και ηλικιωμένοι πέφτουν πιο συχνά με το πρόσωπο και πιο ανώμαλα με αποτέλεσμα βαρύτερες κακώσεις.
- Σε περίπτωση πάγου ή χιονιού γύρω από το σπίτι χρήσιμο είναι να ρίξουμε αλάτι, να καθαρίσουμε τον πάγο και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας.
- Το να ασκούμαστε και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην πιο σταθερή βάδιση και καλύτερη κίνηση διότι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις κινούνται πιο αρμονικά.
- Μάθετε πόσο γερά ειναί τα κόκαλα σας, ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άντρες μετά τα 65 έτη θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ γαι να δούνε την οστική πυκνότητα τους. Πολλά κατάγματα μετά από πτώση κυρίως αυτά στην περιοχή του καρπού και του ισχίου (γοφός), δεν θα είχαν συνβεί αν δεν συνυπήρχε μαζί με την πτώση και ο παράγοντας της χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Αθανάσιος Μπαδέκας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος
iatropedia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια