Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές!!!

Δείτε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε, τι ισχύει γαι τους σταυρούς προτίμησης, και πόσοι βουλευτές εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια στις βουλευτικές εκλογές.

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll για τις Εθνικές εκλογές 2015.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic, περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών 2015.
Όπως τονίζουν όμως οι υπεύθυνοι της εταιρείας, δεν....
αποκλείεται οι προβλέψεις να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φανεί λίγο μετά τις 23.00

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού ψηφίζουμε
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού. 
Μάθε που ψηφίζεις, με ένα κλικ εδώ

Τηλεφωνικό κέντρο: "Μάθε που ψηφίζεις"
213 136 1500
Ώρες επικοινωνίας: 
Παρασκευή 09.00-17.00
Σάββατο: 09.00-19.00
Κυριακή: 07.00-19.00

Πώς ψηφίζουμε 
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. 

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: 
α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και 
β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν). 

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΔΡΕΣΣΥΝΟΛΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΙ 
ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Α΄ΑΘΗΝΩΝ14184
Β΄ΑΘΗΝΩΝ44484
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ15194
Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ682
Β΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ8113
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ792
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ351
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 35
ΑΡΤΗΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 811 
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 3
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5
ΕΒΡΟΥ 4
ΕΥΒΟΙΑΣ 6
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 5
ΗΜΑΘΙΑΣ 4
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 811 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1620 
Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 912 
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 4
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 3
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4
ΚΥΚΛΑΔΩΝ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΗΣ 811 
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 6
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΛΛΗΣ 4
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΗΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 2
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 6
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 4
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 5
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 2
ΦΩΚΙΔΟΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3
ΧΑΝΙΩΝ 4
ΧΙΟΥ 2
ΣΥΝΟΛΑ288  




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια