Αύριο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση που μαζί με Καμμένο έχει 162 βουλευτές.

"Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα", είπε ο Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το μεσημέρι στον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης 

Κλείδωσε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου στην Κουμουνδούρου 
Αύριο πιθανότητα η ορκωμοσία της κυβέρνησης 
 Θα ακολουθήσουν προγραμματικές δηλώσεις, ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
"Από αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είπε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε για συμφωνία αρχών.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στην χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες θα προχωρήσουμε σε μια καινούρια ημέρα. Υπάρχει συμφωνία αρχών όπως ο ελληνικός λαός το έδωσε μέσα από τις εκλογές», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού έδωσε τα χέρια για κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 15:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και καθώς θα έχει τη δεδηλωμένη μετά τη στήριξη των ΑΝΕΛ, θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού. 

Την Τρίτη, θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί σε Σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο επόμενο, άμεσο, διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συμφωνία με τον Καμμένο

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για πρώτη φορά μέσα από δημοκρατική διαδικασία ένα κόμμα της Αριστεράς καταγράφει μια καθαρή και μεγάλη νίκη έναντι του αιώνιου αντιπάλου του της Δεξιάς.

Μια νίκη που θέτει βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα προ των εθνικών ευθυνών τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους εταίρους.

Και επειδή η πλειοψηφία που επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά οριακή, 149 έδρες δηλαδή, η ηγεσία του κόμματος στράφηκε σε συνεργασίες. Δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας παρά μόνο με το ΠΟΤΑΜΙ ή τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, καθώς ο κ. Τσίπρας στις προεκλογικές του ομιλίες είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με τις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη ναζιστική ΧΑ, ενώ το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τους οπορτουνιστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από σύσκεψη είχε με κορυφαία στελέχη και στενούς συνεργάτες στην νικητήρια ομιλία του στα Προπύλαια αποτύπωσε το συμπέρασμα της μέσα από το δύσκολο δρόμο της ισορροπίας, αφού επί της ουσίας είπε ότι θα ακολουθήσει ένα δρόμο που...“δεν θα οδηγεί στην καταστροφική ρήξη αλλά ούτε στη υποταγή”.

Έτσι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στην βοήθεια του Πάνου Καμμένου ο οποίος σε όλη την προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει ετοιμος να δείξει στον "μικρό" Αλέξη πως να οδηγήσει το τρένο που λέγεται Ελλάδα.... Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν οι ΑΝΕΛ να συμμετέχουν στην κυβέρνηση με 2 υπουργεία. Μαλιστα εικάζεται ότι αυτά θα είναι τα Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό της συμφωνίας

Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Το πρώτο που έγινε ήταν να κλειστεί ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο στις 10.30 το πρωί. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να κάνει δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζοντας τον κ. Τσίπρα με άλλους 13 βουλευτές.

Μετά το ραντεβού του με τον Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αφού πάρει την εντολή και με την ασφάλεια των 162 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας σήμερα Δευτέρα. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα ή την Τετάρτη το πρωί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια