Και η Ελλάδα στα σημεία που θα χτυπήσει η Ιστορική κακοκαιρία που θα σαρώσει την Ευρώπη για 12 ημέρες

Η ιστορική κακοκαιρία που θα πλήξει την Ευρώπη θα διαρκέσει 10 με 12 μέρες
Ανεμοθύελλα με νότιους ανέμους εως 11 μποφόρ θα σαρώσει την Ελλάδα
11 μποφόρ σημαίνουν ταχύτητα ανέμων 100-120 χιλιόμετρα την ώρα, μια κλίμακα πριν τον τυφώνα
Από το βράδυ της Παρασκευής έως και το πρωί του Σαββάτου οι πιο επικίνδυνες ώρες

Θεαματική μεταβολή
παρουσιάζει ο καιρός ήδη από χθες το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια στα βουνά της ηπειρωτικής βόρειας αλλά και νότιας χώρας. 

Που θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Χιονίζει αυτή την ώρα σε όλη την Πίνδο αλλά και στην Πελοπόννησο, στο Μαίναλο και στην Κυλλήνη αλλά και στον Παρνασσό, στα Βαρδούσια και την Οίτη. Ισχυρές καταιγίδες έχουμε αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα οι οποίες σιγά - σιγά θα προχωρήσουν ανατολικότερα. Οι βροχές μετά τις 12.00 θα σταματήσουν στα βόρεια και στα κεντρικά και θα οδεύσουν κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. 

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι η Καλαμάτα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Νάξος, η Ικαρία, η Σάμος, η Χίος, η Κως, η Κάρπαθος και η Ρόδος. 

Οι άνεμοι στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας και το βόρειο Αιγαίο πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στις νότιες περιοχές της χώρας και το νότιο Αιγαίο πνέουν νοτιάδες 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βορεια Ελλάδα από 0 εως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 7 εως 15 βαθμούς. 

Στην Αττική βρέχει ήδη τοπικά σε πολλές περιοχές ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού περιμένουμε απο το απόγευμα και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά εως 6 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 5 εως 14 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως προς τη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 3 εως 11 βαθμούς κελσίου. 

Την Παρασκευή ξεκινά η ιστορική κακοκαιρία στην Ευρώπη - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Σχηματίζεται ένα τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα υποστεί για 10 με 12 μέρες μεγάλες καιρικές μεταβολές, με βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βόρειες περιοχές κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Στις νοτιότερες περιοχές και στη Μεσόγειο περιμένουμε κυρίως ισχυρούς δυτικούς - νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα 10 και τα 11 μποφόρ την Παρασκευή, το Σάββατο και λιγότερο την Κυριακή. 

Στην Ελλάδα λοιπόν στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε λίγες νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά. Από το απογευμα όμως και απο τα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της Πίνδου, από τα 1300 μέτρα υψόμετρο και πάνω. 

Οι περιοχές που εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα είναι η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Κεφαλονιά, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και η Πάτρα. Οι περιοχές αυτές θα πληγούν απο ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που από αύριο το μεσημέρι θα φτάσουν τα 7 και τα 8 μποφόρ και τη νύχτα δεν αποκλείεται να φτάσουν ακομη και τα 9 μποφόρ. 

Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη και τη νύχτα θα ενισχυθούν στα 8 και 9 μποφόρ με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 εως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 7 εως 17 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε καλό καιρό όμως αργότερα το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα έχουμε καποιες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ, προοδευτικά θα ενισχυθούν σε 8 μποφόρ και τα ξημερώματα προς το Σάββατο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ στο Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 16 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως προς τη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 13 βαθμούς κελσίου. 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η σαρωτική ανεμοθύελλα

Το Σάββατο περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, όμως από το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν. 

Οι περιοχές που θα πληγούν απο την κακοκαιρία εξαιτίας κυρίως των ισχυρών νότιων ανέμων είναι στο Ιόνιο, η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, το Αγρίνιο, η Νάυπακτος, τα Κύθηρα και γενικά το Μυρτώο πέλαγος. 

Η ανεμοθύελλα αργότερα θα επηρρεάσει το Σαρωνικό, την Ύδρα, την Ερμιόνη, την Επίδαυρο, την Αίγινα και το Σούνιο. Στη συνέχεια θα πληγούν οι περιοχές του νότιου Ευβοϊκού, η Χαλκίδα, η Ερέτρια, η Κάρυστος, το Μαντούδι και το Λαύριο. 

Στη συνέχεια η κακοκαιρία θα περάσει στην Κέα, τη Σύρο, την Τήνο, την Άνδρο και ιδιαίτερα οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 και τα 11 μποφόρ στην Σκύρο, τον Αι-Στράτη, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη. Λιγοτερο απο τους σαρωτικούς ανέμους θα επηρρεαστούν η Μυτιλήνη και η Χίος. 

Ισχυρούς ανέμους όμως θα έχουμε και στην ξηρά, κυρίως στην οροσειρά της Πίνδου, στο Μαίναλο στην Πελοπόννησο αλλά και στον Θεσσαλικό κάμπο με τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Ισχυροί θα είναι οι άνεμοι και στον Θερμαϊκό κόλπο με τη Χαλκιδική και τη Θάσο. 

Η θερμορκασία το Σάββατο θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 εως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 19 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν αλλά δε φαίνεται να έχουμε βροχές. Οι νοτιάδες ωστόσο θα πνέουν εως 8 μποφόρ και τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ιδιαίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 εως 15 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις αλλά και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια, νοτιάδες 3 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 9 εως 12 βαθμούς κελσίου. 

Μποφόρ λίγο κάτω απο τον...τυφώνα

- 8 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 60-75 χιλιόμετρα την ώρα
- 9 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 75-90 χιλιόμετρα την ώρα
- 10 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 90-100 χιλιόμετρα την ώρα
- 11 μποφόρ, ταχύτητα ανέμων 100-120 χιλιόμετρα την ώρα. 

Από τα 120 χιλιόμετρα και πάνω η ταχύτητα των ανέμων μπαίνει στην κατηγορία του τυφώνα. 

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή

Περιμένουμε στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις που θα πυκνώνουν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από 1.300 με 1.400 μέτρα υψόμετρο και πάνω και αυτό λόγω των νοτιάδων. Στην υπόλοιπη  χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά βελτιωμένος και περιμένουμε μόνο λίγες νεφώσεις. 

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και για λίγο εως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εως 17 βαθμούς και στα νησιά απο 12 εως 20 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε μικρά διαστήματα με νεφώσεις και περισσότερες ώρες με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 7 μποφόρ, τοπικά εως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 12 εως 16 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλό καιρό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 14 βαθμούς κελσίου. 

newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια