To κόλπο που θα δείξει εάν θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος Δημοκρατίας....

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του τόπου, καθώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί εσωτερικές ζυμώσεις σε όλα τα κόμματα, με το βάρος να επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές. 

Τα σενάρια και τα κόλπα είναι πολλά σε αυτή....
τη σκακιέρα για την εκλογή του Προέδρου, αλλά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως υπάρχουν σημάδια που θα δείξουν νωρίτερα εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών, κάτι που είναι αδύνατον. Ωστόσο, αυτοί που δεν αμφιταλαντεύονται και δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ή σκοπεύουν να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή, δεν πρόκειται να εμφανιστούν σε αυτές τις δύο ψηφοφορίες. 

Κανείς άλλωστε βουλευτής δεν θα επέλεγε να ψηφίσει πχ την πρώτη Κυριακή αρνητικά και την τρίτη θετικά, γιατί κάτι τέτοιο θα τον εξέθετε. 

Οπότε τις δύο πρώτες Κυριακές εάν ο αριθμός των βουλευτών που θα απέχουν από τις ψηφοφορίες είναι μεγάλος, τότε αυτό είναι σημάδι πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές προσανατολίζονται στην τρίτη ψηφοφορία να ψηφίσουν θετικά. 

Πέρα από αυτά τα σημάδια, υπάρχει και πληθώρα σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ήδη πως η συγκέντρωση των 180 βουλευτών φαντάζει δύσκολη, οπότε υπάρχουν πολλοί που εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να δεχθεί την πρόταση των 8 βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης από αυτή τη Βουλή και ορισμός χρονοδιαγράμματος για εκλογές εντός του 2015. 

Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλους 8 βουλευτές και τότε η συγκέντρωση των 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα φάνταζε σαφώς πιο εύκολη. 

Μέχρι τότε όμως σχεδόν όλα τα μάτια στρέφονται στη ΔΗΜΑΡ που θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. Το γεγονός ότι έπεσε στο τραπέζι της ΔΗΜΑΡ ακόμα και πρόταση για διάλυση σημαίνει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα πάει το 100% του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί είναι στη ΔΗΜΑΡ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενσωμάτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι αυτοί οι δυσαρεστημένοι θα “τρέξουν” προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. 

Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανότερο να διεξαχθούν είτε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου είτε το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου. 

Σε περίπτωση που αυτές οι εκλογές αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου με άλλες τρεις ψηψοφορίες. Στην τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών. 

Εάν ούτε τότε ψηφιστεί Προεδρος πάμε στην πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151ενας βουλευτές, απαιτείται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου. 

Και αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην έκτη ψηφοφορία η οποία διαφέρει από τις προηγουμενες στα εξής. Σε αυτή την ψηφοφορία πλέον δεν έχουμε νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Σε αυτή την ψηφοφορία απαιτείται τουλάχιστον 120 βουλευτές. 
newsit.gr/
Share on Google Plus

About zouzouni zou

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...