Η ανικανότητα Ιταλών και Ελλήνων σε όλο της το μεγαλείο - ακόμα δεν ξέρουν πόσοι σώθηκαν και πόσοι είναι οι αγνοούμενοι....

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκθειάζει τη χώρα του για την επιχείρηση στο Norman Atlantic αλλά η ευθύνη της Ιταλίας είναι τεράστια, αφού ακόμα δεν ξέρουν πόσοι επιβάτες αγνοούνται, γιατί ουσιαστικά δεν κατέγραψαν όσους έπαιρναν από το πλοίο.....
Από την άλλη η Ελληνική εταιρία δεν ξέρει ακριβώς πόσοι ταξίδευαν με το καράβι.
Επίσης οι ευθύνες είναι τεράστιες για τους Ιταλούς με την ακατανόητη απόφαση να πάνε....
το  Norman Atlantic σε λιμάνι της Ιταλίας κόντρα στον καιρό, ενώ ο αέρας το έσπρωχνε στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να σπάει συνέχεια το συρματόσχοινο. Επίσης ακόμα διασωθέντες είναι επάνω σε πλοία που δεν ξέρουν ακόμα σε πιο λιμάνι θα πάνε αφού οι Ιταλικές αρχές αλλάζουν συνέχεια απόφαση....

95 είναι οι Ελληνες διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στα πλοία St Giorgio και Duran de la Penna - 86 συμπολίτες μας έχουν ήδη επιστρέψει σε ελληνικό έδαφος - Βαριές ευθύνες και στις ελληνικές αρχές που έδωσαν πιστοποιητικά επιτρέποντας τον απόπλου του Norman Atlantic

Αναγνωρίστηκε ο δεύτερος Έλληνας νεκρός του Norman Atlantic. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο από τη Μελίκη Ημαθίας, γεννηθείς 21.2.1957. Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε στη θάλασσα. 

Το θρίλερ με το Norman Atlantic δεν έχει τέλος καθώς επικρατεί ένας χάος με τον αριθμό και την ταυτότητα όχι μόνο των αγνοουμένων αλλά ακόμα και των διασωθέντων!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος "Norman Atlantic" επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου. Πάντως η RAI νωρίτερα μετέδωσε ότι η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή!

95 είναι οι Ελληνες διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στα πλοία St Giorgio και Duran de la Penna.  81 βρίσκονται στο πρώτο πλοίο και 14 στο δεύτερο. Επίσης 86 συμπολίτες μας έχουν ήδη επιστρέψει σε ελληνικό έδαφος. Και τα δύο πλοία παραμένουν στην Αδριατική και εκτιμάται ότι αύριο θα φτάσουν στο Μπρίντιζι.

Το Norman Atlantic αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στο νησί Σάσων, στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Δίπλα του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά και ένα είναι δεμένο με το πλοίο προκειμένου αυτό να μην πέσει σε βραχονησίδα.

Λόγω των αντιφατικών πληροφοριών, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους.

Στην περιοχή των ερευνών παραμένει, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η φρεγάτα «Ναβαρίνο» και το οργανικό της ελικόπτερο S-70 ενώ στην Κέρκυρα παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα ιδίου τύπου, δύο ελικόπτερα NH-90 και ένα ελικόπτερο AB-205. Στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου παραμένει τέλος και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Άξιος».

Θρίλερ με τον Δούλη

Οι πληροφορίες που ανέφεραν ως θύμα τον Γ. Δούλη μέχρι χθες αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν. Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κάνενα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πρώτου νεκρού από την τραγωδία στο φλεγόμενο πλοίο.
Χθες, εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας, που κλήθηκε στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει για τον κατάλογο των επιβαινόντων ανέφερε ότι 475 επιβάτες και πλήρωμα επέβαιναν στο πλοίο "Norman Atlantic".

Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του "Norman Atlantic", τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος λοστρόμου) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Πολλοί είναι οι συγγενείς επιβατών που με αγωνία προσπαθούν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βρουν τα ονόματά τους στις λίστες που έχουν δοθεί -μέχρι στιγμής- στη δημοσιότητα.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτζιο Λούπι, θέλοντας να εξηγήσει το θρίλερ με τους αγνοούμενους δήλωσε: «Δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να βεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό».

Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, δήλωσε πως από τους διασωθέντες υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, επομένως πρέπει να εξετασθεί από την αρχή ο αριθμός και τα ονόματα των επιβαινόντων.

Πάντως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ασυμφωνία μεταξύ των αριθμών των διασωθέντων οφείλεται σε καθυστέρηση ενημέρωσης από τις ιταλικές αρχές ή σε κάποιο άλλο λόγο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σοροί που βρέθηκαν ίσως ανήκουν σε λαθρομετανάστες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια