Μόνο καμένη γη αφήνει πίσω του ο πιο αποτυχημένος όσο και επικίνδυνος πρόεδρος της ΕΠΟ....

Του Άρη Ασβεστά
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο με το σημερινό αποτέλεσμα αποφάσισε να κινηθεί προς το μέλλον. Εγγυόμαστε προς πάσα κατεύθυνση πως θα λειτουργήσουμε βάσει των θεσμών χωρίς παρεκτροπές και παρεμβάσεις. Θα εργαστούμε σκληρά με όραμα και σχέδιο για το καλό του ποδοσφαίρου. Έχουμε πρόγραμμα, όραμα και σχέδιο»....
 

Τα παραπάνω λόγια δεν είναι άλλα από τις δηλώσεις του Γιώργου Σαρρή στις 6 Οκτωβρίου 2012, τη μέρα δηλαδή που οι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ τον εξέλεγαν στην προεδρία της ομοσπονδίας, με ψήφους 37-20 έναντι του αντιπάλου του, Βασίλη Γκαγκάτση. Την ίδια ημέρα, ο στενότερός του συνεργάτης και αναπληρωτής του στην ομοσπονδία, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, δήλωνε: «Ο Σαρρής φέρνει κάτι νέο και η θητεία του θα αφήσει εποχή». 



Πάμε στο σήμερα, 26 μήνες μετά την εκλογή του και 22 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, όπου υπό την πίεση των εισαγγελικών διώξεων και δεκάδων άλλων αποτυχημένων επιλογών, ο Γιώργος Σαρρής αναγκάζεται να γυρίσει μόνιμα στο νησί του.  Πίσω του όμως, αφήνει μόνο καμένη γη… 

Είναι σχεδόν αδύνατο, όσο και αν αναζητήσει κανείς στα πεπραγμένα Σαρρή, να βρει κάτι θετικό που συνέβη στο ποδόσφαιρο αυτούς τους 26 μήνες. Κάποιος θα πει ότι η Εθνική ομάδα πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Μουντιάλ και παραλίγο να προκριθεί και στα προημιτελικά. Όμως αυτή η Εθνική, με τους προπονητές, τα στελέχη της, τους παίκτες κλπ, ερχόταν από πριν: είχε στηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ και ακολουθούσε εκείνη την πετυχημένη συνταγή. 

Ο Γιώργος Σαρρής δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε την Εθνική στις… «επιτυχίες» του, διότι όταν την «έπιασε στα χέρια του» για να την αλλάξει, την διέλυσε συθέμελα! Η 100% δική του Εθνική, είναι αυτή του διασυρμού από τα Νησιά Φερόε και του 10-0 των Νέων στο φιλικό με την Ελβετία. Η Εθνική του Μουντιάλ δεν είναι δική του, αλλά θα τα δούμε αυτά αναλυτικά παρακάτω… 



Το ξεκίνημα 
Ο Γιώργος Σαρρής εξελέγη για πρώτη φορά στο Δ.Σ. της ΕΠΟ τον Οκτώβρη του 2008, με το ψηφοδέλτιο και την στήριξη του επανεκλεγέντα τότε στην προεδρία, Βασίλη Γκαγκάτση. Ο Γκαγκάτσης παραιτήθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες, λόγω εμπλοκής του με τη δικαιοσύνη (για την οποία αθωώθηκε) και των αλλαγών που έφερνε τότε στο καθεστώς στο ποδόσφαιρο η έλευση Πατέρα. 

Τον Γενάρη του 2009 εκλέγεται στην προεδρία της ΕΠΟ ο Σοφοκλής Πιλάβιος, με το Δ.Σ. να παραμένει ίδιο και φυσικά μέσα σε αυτό και ο γιατρός, επιστήμονας, χαμηλών τόνων, σοβαρός και απολύτως άφθαρτος, Γιώργος Σαρρής. Το καλοκαίρι του 2011, ο Πιλάβιος τον τοποθετεί στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, μαζί με το… δίδυμο Δούρου-Μπριάκου, και τους Χρήστο Σάββα, Κύρο Βασάρα. 

Επί των ημερών Σαρρή στην ΚΕΔ, η διαιτησία όχι απλά δεν είδε καλύτερες μέρες, αλλά τον Αύγουστο του 2012 συγκλονίστηκε από τις καταγγελίες του Χρήστου Σάββα ότι οι πίνακες των διαιτητών ήταν στημένοι και διαμορφώθηκαν με ψηφοθηρικά κριτήρια, μιας και ήδη ακουγόταν έντονα ότι στις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ, ο Γιώργος Σαρρής θα είναι ο άνθρωπος που θα στηρίξει ο Ολυμπιακός για την προεδρία. Παράλληλα και ο Κύρος Βασάρας διαχωρίζει τη θέση του από την διαμόρφωση των πινάκων διαιτητών. 

Η υπόθεση αυτή, μαζί με την βομβιστική επίθεση στον φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα (πάλι επί των ημερών Σαρρή στην ΚΕΔ), αποτελούν τις δύο υποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η εισαγγελική έρευνα του Αριστείδη Κορέα και οι πρόσφατες κακουργηματικές διώξεις για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Παρά τις καταγγελίες, τον Οκτώβρη του 2012 ο Γιώργος Σαρρής κατεβαίνει στις εκλογές της ΕΠΟ με τη στήριξη του Ολυμπιακού και επικρατεί του Βασίλη Γκαγκάτση με 37 ψήφους, έναντι 20… 

Οι δικαστικές περιπέτειες 
Θα θυμόμαστε για πολλά πράγματα τη θητεία του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ. Κυρίως όμως, θα τη θυμόμαστε γιατί επί των ημερών του το ελληνικό ποδόσφαιρο μετακόμισε… στην Ευελπίδων! 

Στο διάστημα αυτό, οι εισαγγελικές έρευνες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η πιο πρόσφατη και σοβαρότερη υπόθεση είναι οι ποινικές διώξεις Κορέα για την πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Τα 16 πρόσωπα που διώκονται δεν έχουν γίνει γνωστά, διότι εξακολουθεί να υφίσταται το εισαγγελικό απόρρητο. Είτε ο Σαρρής είναι μέσα είτε όχι, επί των ημερών του έλαβαν χώρα όλα αυτά τα ανατριχιαστικά που ήρθαν το περασμένο καλοκαίρι στο φως της δημοσιότητας για τη δράση ορισμένων προσώπων. 

Ο ίδιος ο Σαρρής είχε κληθεί ως ύποπτος για την υπόθεση αυτή. Βάσει του πορίσματος, ο πρόεδρος της ΕΠΟ φέρεται να χρησιμοποιεί κινητό που ανήκει σε άτομο κινέζικης υπηκοότητας και μιλά με παράγοντες για ορισμούς διαιτητών και άλλα. Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να δούμε αν θα τον καλέσει ο ανακριτής για να απολογηθεί. Στη θητεία του, εξάλλου, του ασκήθηκε ποινική δίωξη (στον ίδιο και σε άλλα 30 πρόσωπα) για την περίφημη υπόθεση της κάρτας υγείας της ΕΠΟ, που φέρεται να ζημίωσε την ίδια την ομοσπονδία, αλλά και με πολλά εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο. 

Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση εισαγγελικής εντολής στον τελικό του Κυπέλλου του 2013 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης, διότι δεν επετράπη στον παρατηρητή της ΔΕΑΒ να εισέλθει στα αποδυτήρια. Παράλληλα, στην προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης για την υπόθεση των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων των ΠΑΕ, ο Γιώργος Σαρρής έχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος και αναμένεται το αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. 

Επί των ημερών του, η UEFA έστελνε σωρηδόν φακέλους με ύποπτα ματς. Τον Ιούνιο του 2014, ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης άσκησε ποινική δίωξη «in rem» (δηλαδή χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι ευθύνες) σε πέντε ΠΑΕ για χειραγώγηση αγώνων και η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα. Ο Γιώργος Σαρρής με δηλώσεις του, απαξίωνε επανειλημμένως το περιεχόμενο των εκθέσεων. 

Επί των ημερών του, η αθλητική δικαιοσύνη έπαψε οριστικά να ασχολείται με τους ύποπτους αγώνες και με υποθέσεις διαφθοράς γενικότερα, ακόμα και όταν από το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε ο κανονισμός και έπρεπε υποχρεωτικά να ελεγχθούν οι υποθέσεις και από τα πειθαρχικά όργανα. 

Επί των ημερών του, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ «ξέχασαν» τον ρόλο τους και ασχολούνταν μόνο με τον Αλαφούζο, τον Κούγια, τον  Βελλή και όποιον άλλον «δυσφημούσε» αυτό το… θεάρεστο προϊόν με δηλώσεις και ανακοινώσεις, ή μέσω facebook και twitter… 
Είναι τόσα πολλά, που πιθανόν να ξεχνάμε και μερικά… 



Η διάλυση της Εθνικής 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, το πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η Εθνική μας ομάδα. Μια ομάδα που άντεχε και έφερνε επιτυχίες, παρά το γεγονός ότι σε όλη τη δεκαετία, η ΕΠΟ είχε πάντα προβληματικές διοικήσεις. Ο Γιώργος Σαρρής κατάφερε να διαλύσει και αυτό, το ωραιότερο κομμάτι του παζλ. Η Εθνική έφτασε μεν στους «16» του Μουντιάλ, αλλά εκείνη την Εθνική την βρήκε ο Σαρρής! Δεν βρήκε η Εθνική τον Σαρρή! Η Εθνική του Σαρρή ήρθε αμέσως μετά… 

Έφερε τον Ρανιέρι, εντυπωσιασμένος από το βιογραφικό του Ιταλού. Έδιωξε τους πάντες και τα πάντα από στελέχη που είχαν προσφέρει έργο. Την εμφάνισή τους έκαναν κάτι άλλοι, περίεργοι… Μάνατζερ που έκαναν κουμάντο σε κλήσεις και μη κλήσεις. Εμφανίστηκε η διχόνοια, από το Μουντιάλ κιόλας. Εμφανίστηκαν παρατρεχάμενοι, που ο Σάντος και ο Ρεχάγκελ είχαν «κόψει» προ πολλού. Επέστρεψαν τα συλλογικά συμφέροντα που δηλητηρίασαν την ομάδα. 

Η κόντρα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ μεταφέρθηκε στην Εθνική, αλλά η ΕΠΟ του Σαρρή τα υποβάθμιζε όλα αυτά. Οι ισορροπίες χάθηκαν, το dna αυτή της ομάδας αλλοιώθηκε. Τα πάντα διαλύθηκαν… Το αποτέλεσμα; Στον πάτο της βαθμολογίας του πιο εύκολου ομίλου στην ιστορία της Εθνικής! Εξευτελισμός από Ρουμανία, Β. Ιρλανίδα, Φινλανδία και… Νησιά Φερόε! Και φυσικά, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ στην τσέπη του Ρανιέρι για αποτυχημένη δουλειά λίγων μηνών! 

Μέσα σε όλα αυτά, και μια ήττα με 10-0 της Εθνικής Νέων σε φιλικό με την Ελβετία. Αλλά έφταιγαν ο Τζαλακώστας, ο Δώνης και ο Πόζογλου… 
Έργο Σαρρή όλα τα παραπάνω, που υποτίθεται… θα αναλάμβανε και την ευθύνη. 

Σκωτσέζικο ντους… 
Τον Ιούνιο του 2014, στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, ο Γιώργος Σαρρής δήλωνε πως τη χρονιά που πέρασε η διαιτησία τα πήγε καλύτερα από ποτέ και πως η ΚΕΔ έκανε εξαιρετική δουλειά. Οι πρόεδροι των Ενώσεων από κάτω χειροκροτούσαν. Δύο μήνες αργότερα αδειάζει τους πάντες: φέρνει ξένο αρχιδιαιτητή, τον Χιου Ντάλας, λες και η προηγούμενη χρονιά δεν ήταν καλή διαιτητικά όπως είχε πει, αλλά η χειρότερη όλων των εποχών! Η αιτιολογία ήταν ότι δεν άντεχε τις γκρίνιες των ΠΑΕ και πως με τον Σκωτσέζο, δεν θα είχαν πλέον πάτημα να φωνάζουν… 

Τρεις μήνες αργότερα, ο Χιου Ντάλας παραιτείται από τους ορισμούς των διαιτητών, αλλά δεν μοιάζει τόσο απλό: ή ο άνθρωπος ήθελε να κάνει ξεκαθάρισμα, δεν θα τον άφηναν, το μυρίστηκε και «την έκανε», ή τον «έφαγαν» στεγνά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Άλλωστε λίγες μέρες πριν, ο Σκωτσέζος δήλωνε ότι στο Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός, ο Σπάθας έκανε τη χειρότερη διαιτησία που έχει δει στη ζωή του και πως κάποια λάθη, δεν μπορεί να ήταν… «απλά λάθη». Τώρα ο Ντάλας, τον οποίο έφερε ο Σαρρής για να κάνει όλη τη δουλειά, πληρώνεται περισσότερα από 150.000 ευρώ το χρόνο για να έρχεται μια φορά το μήνα και να κάνει σεμινάρια και εκπαίδευση. Την ίδια δουλειά κάνει και ο Μπριάκος, επίσης με παχυλή αμοιβή… 

Όλοι τον διέψευδαν! 
Ένα περίεργο φαινόμενο που χαρακτήρισε τον Γιώργο Σαρρή στη θητεία του, ήταν ότι όλοι τον διέψευδαν για πράγματα που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είχαν συμβεί ή είχαν ειπωθεί… Ο Φερνάντο Σάντος είχε εισιτήριο για να φύγει από τη Βραζιλία αμέσως μετά το ματς με την Κόστα Ρίκα (γεγονός αδιανόητο φυσικά). Ο Σαρρής έλεγε ότι ήταν απόφαση του Πορτογάλου, ο Σάντος έλεγε ότι ήθελε να μείνει με τους παίκτες και ότι τα εισιτήρια του τα είχε βγάλει η ΕΠΟ. Όταν ο Σάντος έπρεπε να απολογηθεί στη FIFA για την αποβολή του στο Μουντιάλ, η ΕΠΟ δεν τον ενημέρωσε και ο ίδιος εξέφρασε την οργή του. 

Η ομοσπονδία του Σαρρή επέμενε ότι δεν είχε ευθύνη. Όταν ο Σαρρής δήλωνε ότι τον Τζαλακώστα στην Εθνική Νέων τον επέλεξε ο Ρανιέρι, ο Ιταλός αρνούνταν κάθε εμπλοκή στην επιλογή προπονητών στις μικρές Εθνικές. Όταν ο Σαρρής έλεγε ότι οι Φύσσας-Βόκολος ενέκριναν και συμφωνούσαν με την επιλογή Ρανιέρι, ο Τάκης Φύσσας απαντούσε ότι ουδέποτε ο Ιταλός συμπεριλαμβανόταν στις εισηγήσεις του. Όταν ο Σαρρής «αποκάλυπτε» ότι εκτός από τον Ζωγράφο και ο ίδιος ο Χιου Ντάλας έχει δεχτεί απειλές, ο Σκωτσέζος απάνταγε πως ουδέποτε δέχτηκε απειλές! Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δικαιολογούνταν ότι… «ίσως κάτι να χάθηκε στη μετάφραση…». 

Αλλεργία στους δημοσιογράφους 
Γενικότερα οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Γιώργος Σαρρής, έχουν μια αλλεργία στους δημοσιογράφους που δεν έχουν εξαρτήσεις, δεν κουκουλώνουν βρωμιές και κάνουν –ως οφείλουν- αυστηρή κριτική. Ο τέως –πλέον- πρόεδρος της ΕΠΟ, δεν τους άντεχε. Για να είμαστε πιο ακριβείς: δεν άντεχε κάποιους συγκεκριμένους (μετρημένους στα δάχτυλα), που συνέχεια ερευνούσαν και αποκάλυπταν, έβγαζαν θέματα, προέβαλαν τα κακώς κείμενα και δεν άφηναν τίποτα να πέσει κάτω.  

Η πιο τραυματική του εμπειρία ήταν πέρσι τον Απρίλιο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γιάννη Μώραλη. Σε εκείνη τη συνέντευξη, δεν χρειάστηκαν παρά οι ερωτήσεις δύο-τριών δημοσιογράφων για να καταδειχθεί η γύμνια του και οι περιορισμένες ικανότητες που είχε για να διοικεί. Αδυνατούσε να απαντήσει στα πιο κρίσιμα ερωτήματα, είτε από άγνοια, είτε επειδή δεν… έβρισκε αυτό που θα έπρεπε να πει για να μην εκτεθεί. Μάταια ο Μώραλης προσπαθούσε να τον διασώσει. 

Ο Σαρρής διασύρθηκε κυριολεκτικά και ήταν η μέρα που πείστηκε και ο τελευταίος για το αν και κατά πόσο πρέπει να διοικεί το ποδόσφαιρο αυτός ο άνθρωπος. Το «λάθος» αυτό (να δώσει συνέντευξη Τύπου), φυσικά δεν το έκανε ξανά και εννοείται πως ούτε πρόκειται να το κάνει για το θέμα της παραίτησής του. 

Υπάρχουν βέβαια πολλά περιστατικά. Τον Ιούλιο του 2013 απαγορεύτηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΠΟ η είσοδος όλων των δημοσιογράφων σε Γενική Συνέλευση, την ώρα μάλιστα που είχαν προσκληθεί και τους είχε ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθευτούν τις διαπιστεύσεις τους! Στον περσινό τελικό του Κυπέλλου, η ΕΠΟ αρνήθηκε να προμηθεύσει διαπίστευση στον Σταύρο Κόλκα για ένα σχόλιο στο facebook(!) και όχι σε κάποιο ρεπορτάζ ή άρθρο του, που και πάλι δεν θα δικαιούνταν να τον αποκλείσει! 

Πρόσφατα «έκοψε» τον δημοσιογράφο Βασίλη Ποντικό από το ταξίδι της Εθνικής στην Φινλανδία, μόνο και μόνο διότι εργαζόταν σε ιστοσελίδα που έκανε κριτική στην ΕΠΟ! Η δικαιολογία ότι σε προηγούμενο ταξίδι είχε δημοσιοποιήσει γεγονότα μέσα από το αεροπλάνο, δεν ευσταθεί, διότι ενδιάμεσα τον είχε πάρει και σε άλλο ταξίδι! 

Αλλοπρόσαλλες πολιτικές 
Επί θητείας Γιώργου Σαρρή αδυνατούσες να βγάλεις άκρη για την πολιτική που ακολουθούσε, διότι επί των ημερών του (και όχι μόνο βέβαια) η ΕΠΟ λειτουργούσε ανάλογα με τα συμφέροντα εκείνης της στιγμής. Ενώ έλεγε πως η αθλητική δικαιοσύνη δεν θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων διαφθοράς και στημένων αγώνων πριν αποφανθούν τα ποινικά δικαστήρια, η αθλητική δικαιοσύνη δεν επιλήφθηκε τελικά ούτε μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις για 5 πρόσωπα και 6 στημένους αγώνες πέρσι τον Δεκέμβρη. Ενώ επικαλείται συνεχώς το αυτοδιοίκητο, δεν το σέβεται ούτε ο ίδιος! Τρανό παράδειγμα, οι προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια, του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού πέρσι, του Πανιωνίου και του ΟΦΗ φέτος. 

Εν τέλει… αμετανόητος! 
Στο τελευταίο Δ.Σ. στο οποίο μετείχε, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Σαρρής φέρεται να είπε προς τους συμβούλους: «Δεν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα. Έκανα κάποια καλά που δεν εκτιμήθηκαν. Με πολεμάνε διάφοροι και το παρελθόν που θέλει να ξαναβγεί μπροστά μέσω κύκλων που είναι γνωστοί. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο κατά του ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω ποια είναι τα ονόματα αυτών που διώκονται». Τελευταίο συμβούλιο. Τελευταία ομιλία. Τελευταίο αντίο. Κι όμως, ο Γιώργος Σαρρής δεν ήταν ειλικρινής ούτε σε αυτή, την τελευταία του στιγμή. Να παραδεχτεί πράγματα, να αφήσει τις υπερβολές στην άκρη και να πάψει να βλέπει φαντάσματα. Επέμενε στο ίδιο τροπάρι… 

Τώρα που γυρίζει στο ιατρείο του, ίσως να μην έχει αντιληφθεί καν την καμένη γη που άφησε πίσω του. Θα την αντιληφθεί, όμως. Διότι ακόμη κι αν ήθελε να αποδεσμευτεί πλήρως από τον βίο και την πολιτεία του στο ποδόσφαιρο, έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη που πιθανόν να μην τον αφήσουν να το κάνει…

sdna.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια