Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική....

Όσο ο χρόνος περνά τόσο περισσότερο αυξάνεται η αγωνία για τη διάσωση των 328 επιβατών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Norman Atlantic στο γκαράζ του οποίου ξέσπασε τα ξημερώματα φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε.

Το πλοίο βρίσκεται πλέον πιο κοντά
στα παράλια της Αλβανίας και σύμφωνα με διασώστη ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του πλοίου, που άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά.
Στην περιοχή, 22 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας, πνέουν νότιοι άνεμοι που φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ, ενώ πέφτει και χαλάζι, κάνοντας αδύνατη την προσέγγιση από τα πλοία που έχουν σπεύσει σε βοήθεια. Σύμφωνα με όσα είπε στο NewsIt ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, το βράδυ οι άνεμοι θα «γυρίσουν» σε βορειοδυτικούς, έντασης 7-8 μποφόρ.

Φωτογραφία από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Φωτογραφία από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Φωτογραφίες από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ



Πηγή φωτογραφίας www.paramythia-online.gr

Επτά πλοία έχουν σπεύσει στην περιοχή και το φορτηγό Spirit of Pireus έχει ήδη περισυλλέξει 47 από τους συνολικά 150 επιβάτες που είχαν μπει στις σωστικές λέμβους του πλοίου.
Σύμφωνα με όσα είπε στο NewsIt ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, άλλος ένας επιβάτης έχει διασωθεί από το παραπλέον πλοίο Aby Jeannete και 14 έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα στο Λέτσε της Ιταλίας.
Τέσσερα ιταλικά Super Puma μεταφέρουν συνεχώς επιβάτες στο Cruse Europa.

Μέχρι στιγμής, τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Φωτογραφία από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ

Δυο ρυμουλκά προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στο πλοίο.
Τέσσερις άνθρωποι που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του φλεγόμενου πλοίου το οποίο είχε παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο.



Οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους 268 Έλληνες, παραμένουν στο πλοίο, στο τελευταίο κατάστρωμα και περιμένουν να τους σώσουν. Το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.

Το επιβατηγό cruise europa έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβια λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στο twitter, ήδη ελικόπτερο έχει διασώσει τους πρώτους εγκλωβισμένους επιβάτες.



Υπό έλεγχο η φωτιά λένε οι Ιταλοί

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα Νο5.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας 58χρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.

Γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης έχει αναλάβει η ιταλική ακτοφυλακή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νorman Αtlantic", βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Στην περιοχή υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Στο μεταξύ, εντολή να επιστρέψει στην Πάτρα πήρε το 16μελές πλήρωμα του πυροσβεστικού σκάφος «Σκούρτης», το οποίο είχε αποπλεύσει στις 9.15 το πρωί από το λιμάνι με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για την επιστροφή του σκάφους δόθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση. Το πλοίο είχε νοικιάσει η ΑΝΕΚ για να κάνει το δρομολόγιο Ηγουμεντίτσα – Πρίντεζι.

Στην επιχείρηση διάσωσης μετέχουν επίσης και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού
- Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ
- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας
- 2 ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας
- 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας
- 2 ελικόπτερα ΝΗ 90 του Στρατού Ξηράς
- 2 ελικόπτερα Chinook του Στρατού Ξηράς

Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας επιβαίνει σε SUPER PUMA του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ετοιμότητα απογείωσης 2 ελικόπτερα Chinook με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 ΤΠΚ ("ΔΑΝΙΟΛΟΣ") και 1 ΠΓΥ ("ΑΞΙΟΣ") από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως 2 Ε/Π S-70 "AEGEAN HAWK" του ΠΝ στο Κοτρώνι.

Πλέον των παραπάνω, στο Α/Δ της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της ΠΑ.

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 2009, είχε ναυλώνει η ΑΝΕΚ. Η εταιρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο “NORMAN ATLANTIC” της εταιρείας “VISEMAR di Navigazione S.R.l.”, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.
Σε εξέλιξη ευρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία".
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια