Ο Π. Παυλόπουλος παρέδωσε στον Σαμαρά τις προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.....

Στα χέρια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό δεν είναι το τελικό κείμενο, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Προκόπης Παυλόπουλος. 

Οι τελικές προτάσεις της ΝΔ θα προκύψουν την Πέμπτη, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια οι προτάσεις....
θα δοθούν στη δημοσιότητα. 

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αλλά μόνο όταν αποτύχουν και οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Στον ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα επιστρέφονται συγκεκριμένες εξουσίες, αλλά όχι η δυνατότητά του να διαλύει τη Βουλή για δυσαρμονία. 

Επίσης, προτείνεται ο πρωθυπουργός να μην μπορεί να κάνει περισσότερες από δυο θητείες. Το ίδιο και για αιρετά και περιφερειακά όργανα. 

Προτείνεται επίσης το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει τον έλεγχο του καταστατικού των κομμάτων, η ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και της παραγραφής αδικημάτων καθώς και η κατάργηση του άρθρου για την ευθύνη υπουργών.

Οι κυριότερες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας: 

- Τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ιδρύματα δηλαδή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργήσουν βάσει νόμου και στα οποία θα ασκεί εποπτικό ρόλο το υπουργείο Παιδείας.
- Την πρόβλεψη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει την ευθύνη να διενεργεί στοιχειώδη έλεγχο, να ελέγχει τα καταστατικά των κομμάτων προκειμένου να αποφαίνεται αν η λειτουργία τους συνάδει με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
- Τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν αποβεί άκαρπη η τρίτη ψηφοφορία της Βουλής και δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων (σ.σ. παραμένει η πρόνοια για 200 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη ψηφοφορία).
- Επαναφορά των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε προβλεφθεί με το Σύνταγμα του 1975. Εξαίρεση θα αποτελεί η δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή για δυσαρμονία.
- Ως προς το σκέλος της νομοθετικής λειτουργίας, προτείνεται παροχή μεγαλύτερης δυνατότητας στον βουλευτή.
- Στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, προκρίνεται η κατάργησή της. Αν ο βουλευτής θεωρεί ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για πολιτικούς λόγους, τότε ο ίδιος θα πρέπει να κάνει αίτηση προκειμένου η Βουλή να πάρει απόφαση αν πρέπει να υπάρξει άρση ή μη της ασυλίας του. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο βουλευτής θα πάρει το βάρος τού αιτήματός του και θα πρέπει να αποδείξει ότι η δίωξή του είναι πολιτική.
- Ως προς την εκτελεστική εξουσία, προτείνεται οκταετής θητεία, κατ' ανώτατο όριο, για τον πρωθυπουργό.
- Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών και προτείνεται να μην παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή, εφόσον κάποιος διώκεται για αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε κάθε περίπτωση, παύει να ισχύει αποσβεστική προθεσμία. Για τη διεξαγωγή δίκης αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο και στη συνέχεια δικάζει το ειδικό δικαστήριο.
- Πρόταση είναι να μην υπάρχουν περισσότερες από δύο θητείες για τα αιρετά περιφερειακά όργανα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...