Μπροστά στην διάλυση της βουλής λόγο μη εκλογής προέδρου γίνεται χαμός με ν-τροπολογίες....

Θεσπίζεται η απλήρωτη εργασία, διαγράφονται πρόστιμα ανακαλούνται αναδασώσεις και κατεδαφίσεις αυθαίρετων.

Ο ορυμαγδός τροπολογιών που κατατίθενται στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζεται με αμείωτη ροή δίνοντας  πλέον ένα έντονο άρωμα εκλογών. Τελευταίο κρούσμα....
το νομοσχέδιο του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τις «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Εκεί θα βρει κανείς ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαίρετων, για αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, για ανάκληση αποφάσεων αναδασώσεων, για…απλήρωτη απασχόληση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, για κατάργηση προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και άλλες πολλές για πληθώρα θεμάτων.

ΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ 
Την τροπολογία υπογράφουν 2 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ένας ανεξάρτητος, όλοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, αυτή του πάλαι ποτέ Υπολοίπου Αττικής. Οι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου, προτείνουν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα καθώς και να μπει οριστικό φρένο στις κατεδαφίσεις για όλους όσοι έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις οπουδήποτε. Ζητούν, μάλιστα, η υπάρξει αναστολή της είσπραξης προστίμων και κατεδαφίσεων ακόμα και σε περίπτωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Οι ίδιοι 3 βουλευτές ζητούν με άλλη τροπολογία να «επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων […] και η μεταγραφή στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώρηση στα κτηματολογικά γραφεία» κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί νομίμως ή αυθαιρέτως έως την 28/07/2011.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ
Στην ίδια λογική κινούνται και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Νταβλούρος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας,  οι οποίοι ζητούν να ανακληθούν αποφάσεις που κηρύσσουν εκτάσεις ως αναδασωτέες στην περιοχή της Μανωλάδας. Οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις αυτές «συνεπάγονταν ταυτόχρονη κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας» αλλά και «αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων, πρωτόκολλα επιβολής Ειδικής αποζημίωσης ή πρωτόκολλα διατήρησης αυθαιρέτου» και κάτι τέτοιο δεν συμπεριελήφθη στον σχετικό νόμο του 2013.

Έτσι λοιπόν οι 2 βουλευτές προτείνουν να ανακληθούν όλες οι , «Διοικητικές πράξεις που τυχόν εκδόθηκαν με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων καθώς και τυχόν πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ή πρωτόκολλα διατήρησης αυθαιρέτου». Όλα δηλαδή επιστρέφουν στο πρότερο καθεστώς που ίσχυε πριν τις αποφάσεις για αναδάσωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ
Ο Αθανάσιος Νταβλούρος, αυτή τη φορά μόνος του, υπογράφει τροπολογία η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στον ορισμό των ζωνών προστασίας έργων υδροληψίας (γεωτρήσεις, πηγάδια κλπ) και για το ποιες δραστηριότητες θα πρέπει να επιτρέπονται ανα ζώνη.

Η τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα στη Ζώνη ΙΙ (για προστασία μεταξύ 300 και 600 μέτρων από το έργο υδροληψίας) στην οποία απαγορεύεται μια σειρά από «δραστηριότητες υψηλής ρυπαντικής επικινδυνότητας […] και γενικά κάθε δραστηριότητα που μπορεί να αποτελέσει δυνητική πηγή ρύπανσης…»

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας η «ως άνω διάταξη, είναι καταφανές, ότι οδηγεί σε άνιση και άδικη μεταχείριση εκείνων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων που δεν είναι ρυπογόνες». 

Τα εκπληκτικό είναι πως η διάταξη αναφέρεται μόνο σε ρυπογόνες δραστηριότητες κάνοντας είτε με συγκεκριμένη, είτε με γενική αναφορά σε αυτές. Στην επόμενη ακριβώς γραμμή ο κ. Νταβλούρες ξεκαθαρίζει με σαφήνεια για ποιου τύπου δραστηριότητες εισηγείται την 3σελιδη τροπολογία του. Οι μη ρυπογόνες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στις οποίες αναφέρεται είναι εκείνες που ασχολούνται με την «εγκατάσταση εμφιάλωσης νερού ή αναψυκτικών».

Μάλιστα ο κ. Νταβλούρος θέλει η λειτουργία και η χρήση των γεωτρήσεων, πηγαδιών κλπ για τα οποία έχει εκδοθεί ήδη άδεια να μην επηρεάζεται ούτε να περιορίζεται από την οριοθέτηση της συγκεκριμένης ζώνης.

ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ
Η συγκεκριμένη τροπολογία την οποία υπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεν χρειάζεται πολλές επεξηγήσεις. Μια απλή ανάγνωση αρκεί για να καταλάβει κανείς πως εισάγεται για πρώτη φορά και μάλιστα με νόμο το καθεστώς της (απολύτου πλέον νόμιμης) απλήρωτης εργασίας. Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:

«Στο εξής η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού δεν θα ανακαλείται στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού.»

Και όλα αυτά σε ένα και μόνο νομοσχέδιο και λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές...
του Νίκου Τσιμπίδα
stokokkino.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια