Απόφαση χαστούκι του Πρωτοδικείου Αθηνών στον Χρήστο Πρωτόπαπα για συκοφαντική δυσφήμιση του Γιώργου Κουρή Πρώην Γ. Γ. υπουργείου Οικονομικών.

30.000 ευρώ πρέπει να πληρώσει στον Γιώργο Κουρή πρώην γενικό γραμματέα υπουργείου Οικονομικών, συν τόκους για μια τριετία και την δικαστική δαπάνη, ο λαλίστατος Χρήστος Πρωτόπαπας για συκοφαντική  δυσφήμιση. 
Η υπόθεση αφορά την ιστορία με τα ομόλογα 
(Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου)


Μετά από αγωγή μου, καταδικάστηκε σε αποζημίωση ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, για όσα σχετικά υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τον Οκτώβριο του 2011, ότι δηλαδή ήμουν «ο φυσικός αυτουργός της ιστορίας των ομολόγων»  και ότι επειδή η δικαιοσύνη δεν με θεώρησε ύποπτο δεν «μπόρεσε στην εξεταστική να τεκμηριωθεί η ευθύνη των υπουργών».

Συγκεκριμένα, επί της αγωγής μου για συκοφαντική δυσφήμιση εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία καταδικάζει τον κ. Πρωτόπαπα να πληρώσει ως ηθική βλάβη 30.000 ευρώ συν τόκους για μια τριετία καθώς και τα έξοδα της δίκης. Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Πρωτόπαπας ότι ενήργησε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον να υπερασπίσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, διότι, όπως δηκτικά αποφάνθηκαν οι δικαστές, «ο ισχυρισμός αναληθών περιστατικών δεν συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά στην παραπληροφόρηση τους». Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας όχι μόνο αδιαφόρησε για το γεγονός ότι ο Γ. Κουρής είχε ορισθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των ομολόγων, αλλά καταφέρθηκε κατά των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση των ομολόγων «αποδίδοντάς τους υπαινικτικά την μομφή της πλημμελούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ενώ γνώριζε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν διεξαγάγει πληρέστερη έρευνα από ότι η εξεταστική επιτροπή και αμερόληπτα είχαν αποφανθεί επί των εμπλεκομένων προσώπων . . . υπέπεσε (ο κ. Πρωτόπαπας) στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης καθώς ουσιαστικά τελούσε εν γνώσει της αναληθείας του συκοφαντικού ισχυρισμού του».

Είναι καιρός ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Πρωτόπαπας, να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα έχουν τα όρια τους. Υπέστη για τρίτη φορά μια εξευτελιστική ήττα στην προσπάθεια του να ανελιχθεί πολιτικά μέσω μιας εξεταστικής επιτροπής στην οποία προέδρευσε. Η πρώτη ήταν όταν το πόρισμά του πήγε στην ολομέλεια της Βουλής και εκεί με πρωτοβουλία των συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο αρχείο. Η δεύτερη προήλθε από την ανακριτική δικαιοσύνης που επί 50 μήνες διερεύνησε το ομόλογο του ΓΛΚ  και σε καμία περίπτωση εντόπισε ευθύνη των στελεχών του υπ. Οικονομικών. Η τρίτη και καταληκτική ήταν στην ακροαματική διαδικασία όπου οι ισχυρισμοί του δικάστηκαν και θεωρήθηκαν συκοφαντικοί.

Με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί την πρώτη καταδίκη συκοφαντίας για την υπόθεση των ομολόγων σε πολιτικό επίπεδο, αποδοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τη Δικαιοσύνη η δόλια μεθόδευση περί δήθεν πολιτικού σκανδάλου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Γιώργος Κουρής
Πρώην Γενικός Γραμματέας υπουργείου Οικονομικών


Κάντε κλικ στα κείμενα για μεγέθυνση...









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια