Έλληνας ο ένας που δραπέτευσε από την καφετέρια στην Αυστραλία που κρατά ομήρους ο παρανοϊκός.....

Ο δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης ήταν ανάμεσα στους ομήρους στην καφετέρια του Σίδνεϊ.
Ο Έλληνας ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη. 
Άλλοι δυο Έλληνες, ο Άκης Καστελλορίου και ο Γιάννης Τρυπιδάκης βρίσκονταν στο σημείο την ώρα που ο άνδρας μπήκε στο καφέ.
Αγωνία για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στην καφετέρια....

Εξοργίστηκε ο δράστης όταν κατάλαβε πως πέντε όμηροι είχαν δραπετεύσει 
Ο Έλληνας ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν νωρίς το πρωί σε καφετέρια στο επιχειρηματικό κέντρο του Σίδνεϊ, όταν άγνωστος άνδρες εισέβαλε στο καφέ και κράτησε δεκάδες ανθρώπους ομήρους! 

Ο Στέφαν Μπαλαφούτης όμως κατάφερε, μαζί με άλλες δυο γυναίκες και δυο άνδρες να δραπετεύσουν κατί που φαίνεται πως εξόργισε τον μεσήλικα δράστη. Ο άνδρας εισέβαλε στην καφετέρια στις 09:30 το πρωί, έβγαλε μια καραμπίνα από μια μπλε τσάντα που κρατούσε και μπλόκαρε τις πόρτες. 

Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.



Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας η ομηρία ενδέχεται να μην λυθεί για πολλές ώρες ακόμη καθώς στόχος της είναι να λήξει αναίμακτα. Ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον δράστη και αυτός είναι ένας λόγος που οι πληροφορίες που δίνονται είναι περιορισμένες προκειμένου να μην τον εξοργίσουν.

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.
Ο δράστης φέρεται να είναι γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης αλλά και οι όμηροι με εντολές του επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του. Σε συνεννόηση με την αστυνομία όμως τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά του.

Έχουν ήδη συμπληρωθεί σχεδόν 15 ώρες από την ώρα που ξεκίνησε το επεισόδιο στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Τοπική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.
"There is no God but Allah" ("Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ") και "Mohammed is the messenger of God" ("Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού"), γράφει η σημαία.

Η αστυνομία που βρίσκεται σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Σημειώνεται πάντως ότι η αστυνομία δεν διευκρινίζει "για επιχειρησιακούς λόγους" αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ούτε κάνει γνωστό που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι όμηροι που κατόρθωσαν να βγουν από την καφετέρια.

Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον δήλωσε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις, όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.

Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 20 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια