Ελληνική συνηγορία για την ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις έρευνες επί της Κυπριακής ΑΟΖ....

του Σεραφείμ Μηχιώτη
Από νεαρός στη δημοσιογραφία είχα αποκτήσει το "κουσούρι" να προσπαθώ να διαβάζω πίσω από τα εκάστοτε γραφόμενα, να προσπαθώ να τα ερμηνεύω και, ει δυνατόν, να προσπαθώ να "βλέπω" που θα μπορούσε να το πάει ο εκάστοτε υπογράφων, αν και ποιόν σκοπό ή σκοπιμότητα θα μπορούσε να υπηρετεί...

Τυγχάνων, όλως....
ιδιαιτέρως, μελετητής και όχι απλώς αναγνώστης του "αριστερού-ριζοσπαστικού-συνεταιριστικού" Τύπου, κυρίως του κομματικού δελτίου της "ΑΥΓΗΣ" και του κλώνου της "Ε", είδα χθες να φιγουράρει σε προβεβλημένη δεξιά σελίδα του δεύτερου φύλλου(7η σελίδα) και το όνομα του γνωστού ρηξικέλευθου ανεξάρτητου σχολιαστή κ. Τάκη Μίχα, σε πόνημά του υπό τον τίτλο "Σχόλια σε μία συνέντευξη".


Έσπευσα, λοιπόν, να διαβάσω, μετά της δεούσης επιβεβλημένης προσοχής, το χθεσινό "πόνημα Μίχα", πρωτοεμφανιζόμενου από τον κλώνο της "Ε" αν δεν απατώμαι, πολλώ μάλλον που είχα κατά νουν τα αμφιλεγόμενα που έγραφε κατά το παρελθόν από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ",  στην γραμμή της πραγματικής προσήλωσης σε στόχους και αρχές χειρισμού των εθνικών θεμάτων, "δίχως προκαταλήψεις και ιδεολογικές παρωπίδες".

Θεωρεί, λοιπόν, ο κ. Τάκης Μίχας ότι κακώς δεν γίνεται δεκτό το αίτημα της....ισότητος των "δύο λαών" στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως ισότιμων οντοτήτων από χθες(...), ώστε να μετέχουν εξ ίσου στις έρευνες γιά την εξόρυξη υδρογανανθράκων σε "οικόπεδα" της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνου νόμιμου κράτους να διεξαγάγει τέτοιες έρευνες. Προς τούτο αναπτύσσει πέντε επιμέρους "επιχειρήματα" με κοινό παρονομαστή τους..."αδικούμενους" Τουρκοκυπρίους, με θύτες σε αντίστοιχες πέντε υπο-περιπτώσεις τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή με θύτες- γιΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  πρ'επειων θαρρ"ά να μην λησμονείται το βάρος της "κατηγορίας"- τα θύματα της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής του 40% του εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους του ΟΗΕ από τη Τουρκία.

Αν συνυπολογίσουμε, ότι οι εν εξελξει ﷽﷽﷽﷽﷽﷽οτυπn support), με την αξιοζΥΠΙΑ"ίξει έρευνες στο "οικόπεδο 12" της Κυπριακής ΑΟΖ, "συνοδεύονται" από την πολιτική κανονιοφόρων από πλευράς της νεοοθωμανικής Τουρκίας, που επιδιώκει να παρακολουθήσει εκ τους σύνεγγυς-καίτοι μη δικαιούμενη-αυτές τις έρευνες με την παρουσία του "Barbaros", με σκοπό την εκδήλωση παρουσίας επί του παρόντος, τότε όσα έγραψε χθες ο εν λόγω κύριος επέχουν θέση λεκτικής εν συνεχεία υποστηρίξεως (follow on support), με την αξιοζήλευτη πρωτοτυπία, όμως, ότι προέρχονται από Ελληνική γραφίδα!

Και επιπλέον αποτελούν συνέχεια παρόμοιων "ιδεών" ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, ο οποίος ενεφανίσθη να εισηγείται τη δημιουργία ενός think-tank "στο οποίο θα συμμετείχαν και οι δύο πλευρές, το οποίο θα παρψη.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ γράφει με έκδηλη θλκίπρφανζΥΠΙΑ"ήγε ιδέες γιά την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της νήσου, πρόταση που απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά", όπως γράφει με έκδηλη θλίψη ο ίδιος.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το πρόγραμμα της επισκέψεως του πρωθυπουργού της ομόρου Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται στην Ελλάδα το ερχόμενο Σάββατο, προβλέπει συνάντηση και με τον εν λόγω κύριο, ο οποίος διεκδικεί το προνόμιο να αποτελεί Έλληνα, έστω και γινια ﷽﷽﷽﷽﷽﷽και γιά λίγο ιδιωτικώςά λίγο ιδιωτικώς, ο οποίος υποστηρίζει με τόση θέρμη τους Τουρκοκυπρίους. Π αποδειχθούν και τα κίνητρα αυτων των θαρρ"άντως, από πλευράς στηρίξεως των σχετικών θέσεων Τουρκίας/Τουρκοκυπρίων, μία τέτοια συνάντηση με Έλληνα τόσο ένθερμο υποστηρικτή θα υπηρετούσε την προβολή και ενίσχυση τέτοιων θέσεων, αυτό θα είχα σκεφθεί αν ήμουν σε τέτοια θέση, απελθέτω εμού τούτο.

Εν κατακλείδι η "περίπτωση Μίχα" παραπέμπει σε άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει σπάνια στοχοπροσήλωση, η οποία εμφανίζεται να τον διέπει γενικώς, όπως έχει δείξει και με την πρότερη αρθρογραφία του. Μένει να αποδειχθούν και τα κίνητρα τέτοιων θαρραλέων τοποθετήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αναμένεται ότι εκπηγάζουν από "θέσεις αρχών".

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια