ΤΩΡΑ: Ναυτική τραγωδία στους Οθωνούς σε επιβατικό που πάει στην Ιταλία από την Κέρκυρα.

Καίγεται απ' άκρη σ' άκρη πλοίο έξω από τους Οθωνούς με 411 επιβάτες
55 άτομα το πλήρωμα, δεν μιλάει κανείς αγγλικά
Επιβάτες φοβήθηκαν και έπεσαν στη θάλασσα, άλλοι πρόλαβαν και μπήκαν στις σωστικές λέμβους
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού
"Καίγονταν οι σόλες μας" είπε επιβάτης του πλοίου! "Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο" είπε γυναίκα επιβάτης!
Έφτασε το....
Cruise Europa των Μινωϊκών γραμμών και πέταξε σωσίβιες λέμβους
Ελικόπτερα στη "μάχη", για συντονιστικούς κυρίως λόγους
Άνεμοι 8 μποφόρ πνέουν στο σημείο και καταρρακτώδης βροχή

Παραδομένο στις φλόγες είναι από τα ξημερώματα το πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, με σημαία Ιταλίας, που είχε νοικιαστεί από την ΑΝΕΚ και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 411 επιβάτες και 55μελές πλήρωμα.

Φωτό - marinetraffic.com/gr
Φωτό - marinetraffic.com/gr


Όσοι από τους επιβάτες πρόλαβαν μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους, αλλά πολλές από αυτές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί στην πλευρά του πλοίου όπου βρίσκονταν, υπήρχε φωτιά.
Στο πλοίο παραμένουν περίπου 200 επιβάτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. "Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο" είπε επιβάτης του πλοίου σε επικοινωνία της με το Mega.

Γιια την ώρα, όλοι όσοι παραμένουν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους αλλά το κρύο είναι τσουχτερό και όπως είπε η ίδια επιβάτης "ο καθένας μας φόρεσε ό,τι μπορούσε", αφού το πλήρωμα δεν έχει μοιράσει κουβέρτες.

Διασωστικά σκάφη έχουν ήδη προσεγγίσει τους περίπου 150 επιβάτες που βρίσκονται στις σωστικές λέμβους.



Σοβαρός κίνδυνος!

Τουλάχιστον 200 εγκλωβισμένοι στη γέφυρα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ από το σημείο ακούγονται συνεχείς εκρήξεις, με την φωτιά να μοιάζει να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Το πλοίο είναι κατασκευής του 2009!
Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να περιοριστεί η πυρκαγιά, κάτι όμως που προς το παρόν μοιάζει αδύνατον.

Την επιχείρηση συντονίζουν οι ιταλικές αρχές, καθώς το πλοίο βρίσκεται πιο κοντά στις ιταλικές ακτές.

Ενισχύσεις

Έχουν ήδη απογειωθεί τρία C130, ενώ δύο Super Puma απογειώθηκαν από Λήμνο και Καλαμάτα.
Στην περιοχή σπεύδουν πέντε ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, στο σημείο βρέχει καταρρακτωδώς, κάτι που ίσως συντελέσει θετικά στην εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης.

Στο σημείο έχει φτάσει το πλοίο Cruise Europa των Μινωϊκών Γραμμών και έχει κατεβάσει σωσίβιες λέμβους, ενώ κοντά πλέει και το φορτηγό Peru Street.

Στην περιοχή βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Ασυνεννοησία!

Το πλήρωμα είναι Ιταλοί και κανείς τους δεν μιλάει καμία άλλη γλώσσα εκτός από Ιταλικά με συνέπεια οι επιβάτες να μην μπορούν να συνεννοηθούν μαζί τους!

Ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάρκινγκ του καραβιού δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο! Την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ του πλοίου βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα οχήματα που βρίσκονταν στο πλοίο τη στιγμή της πυρκαγιάς ήταν φορτηγά.

Δεν χωρούσαν όλοι στις λέμβους

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.

Τρία πλωτά του Λιμενικού προσπαθούν να πλησιάσουν, όπως και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες αφού οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και ίσως αργότερα να ενισχυθούν.

Ηδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας ,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Συγκλονίζουν οι πρωταγωνιστές

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, Καλημέρα, υπήρξε μία τηλεφωνική παρέμβαση από μία γυναίκα, της οποίας ο πρώτος εξάδελφος, μαζί με τα παιδιά του, βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στο πλοίο.

"Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε", ήταν η δραματική τους έκκληση όπως μετέφερε συγκλονισμένη η γυναίκα στην τηλεοπτική εκπομπή, μεταφέροντας τα δραματικά δευτερόλεπτα που ζουν οι δικοί της άνθρωποι, μαζί με εκατοντάδες ακόμη.

Λίγο νωρίτερα, μία ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ακούστηκε στην ίδια εκπομπή, από έναν άνδρα ο οποίος ταξίδεψε με το συγκεκριμένο πλοίο πριν λίγες ημέρες.

Ο άνδρας τόνισε πως "συζητούσαμε με το πλήρωμα ότι αυτό το πλοίο δεν πρόκειται να κάνει άλλο ταξίδι. Βγαίναμε για τσιγάρο και βλέπαμε τις βάρκες και λέγαμε ότι αν χρειαστεί δεν πρόκειται να κατέβουν στη θάλασσα. Επικρατούσε πλήρης ασυνεννοησία. Περιμέναμε μία ώρα για να μας βγάλουν έξω από το πλοίο", είπε ο μάρτυρας που ταξίδεψε με το ίδιο πλοίο ανήμερα Χριστούγεννα.

Υπό έλεγχο (!) λέει η ναυλώτρια εταιρία!

To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε η πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: newsroom newsit.gr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια