Ανοιχτά των Οθωνών: Αγωνία για 200 επιβάτες του Norman Atlantic που καίγεται από άκρη σε άκρη....

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών του φλεγόμενου πλοίου στη θάλασσα ανοιχτά της Κέρκυρας - «Αν δεν καούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο» - Για μια από τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έκανε λόγο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Βροχή και χαλάζι στην περιοχή....


Ώρες αγωνίας στη θάλασσα ανοιχτά της Κέρκυρας, όταν το πλοίο Norman Atlantic έπιασε φωτιά εν πλω, μεταφέροντας 478 επιβαίνοντες (422 επιβάτες και πλήρωμα).

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση εκκκένωσης, εν μέσω ισχυρών ανέμων, που φτάνουν στα 8 μποφόρ.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, στο πάρκινγκ του καραβιού, δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο.

Την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ του πλοίου βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα οχήματα που βρίσκονταν στο πλοίο τη στιγμή της πυρκαγιάς ήταν φορτηγά.

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.



Στην τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, «Καλημέρα», υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από μία γυναίκα, της οποίας ο πρώτος εξάδελφος, μαζί με τα παιδιά του, βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στο πλοίο.

«Προσευχηθείτε για μας, καιγόμαστε» ήταν η δραματική τους έκκληση, όπως μετέφερε συγκλονισμένη η γυναίκα στην τηλεοπτική εκπομπή, μεταφέροντας τα δραματικά δευτερόλεπτα που ζουν οι δικοί της άνθρωποι, μαζί με εκατοντάδες ακόμη. «Αν δεν καούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».



Λίγο νωρίτερα, μία ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ακούστηκε στην ίδια εκπομπή, από έναν άνδρα, ο οποίος ταξίδεψε με το συγκεκριμένο πλοίο πριν λίγες ημέρες.

Ο άνδρας τόνισε πως «συζητούσαμε με το πλήρωμα ότι αυτό το πλοίο δεν πρόκειται να κάνει άλλο ταξίδι. Βγαίναμε για τσιγάρο και βλέπαμε τις βάρκες και λέγαμε ότι, αν χρειαστεί, δεν πρόκειται να κατέβουν στη θάλασσα. Επικρατούσε πλήρης ασυνεννοησία. Περιμέναμε μία ώρα για να μας βγάλουν έξω από το πλοίο» είπε ο μάρτυρας, που ταξίδεψε με το ίδιο πλοίο ανήμερα Χριστούγεννα.

(Φωτογραφία από RAI News το skai.gr τη δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη)
Η φώτο είναι από την RAI και την δίνουμε με κάθε επιφύλαξη....

Για μια από τις πιο επικίνδυνες και περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα έκανε λόγο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το επιβατηγό Cruise Europa, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβετικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μεταξύ των πλοίων που σπεύδουν για βοήθεια, είναι και το δεξαμενόπλοιο Nissos Serifos, της εταιρείας Kyklades Maritime.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για αγνοούμενους» τόνισε ο κ Βαρβιτσιώτης.

«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι» δήλωσε στον Σκάι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, κατόπιν της επικοινωνίας τους, αποστέλλονται ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση.

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα... Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επίπε στον Σκάι ο κ. Δένδιας.

«Θα στείλει μονάδες και το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει επαφή και με τις αλβανικές αρχές, έχουν προθυμοποιηθεί να στείλουν σκάφη στην περιοχή εφόσον ο καιρός το επιτρέψει... Πάντα επικαλούμαι το Θεό, αλλά όταν έχω 10 μποφόρ μπροστά μου κάνω δύο και τρεις φορές το σταυρό μου» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια