Η τιμή του πετρελαίου διεθνώς βουλιάζει αλλά στην Ελλάδα πουλάνε την βενζίνη 1,78....

Σήμερα θυμήθηκε ο εισαγγελέας να αναζητήσει το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων αναφορικά με τις τιμές των πετρελαιοειδών....
Δηλαδή τόσο καιρό δεν έβλεπε την ληστεία που συντελείτε; 
Αν θέλει ενόχους θα τους βρει στην ΕΛΠΕ  στην MOTOR OIL
και στο υπουργείο Εμπορίου....

Το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων αναφορικά με τις τιμές των πετρελαιοειδών θα αναζητήσει εισαγγελέας. 

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρτική  έρευνα, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Δημήτριος Γκύζης. 

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή τις υψηλές τιμές των πετρελαιοειδών στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν μειώσεις διεθνώς.  

Εχουν ωφεληθεί οι Έλληνες από την πτώση των τιμών;

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πλέον βρίσκονται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι. Για τους Έλληνες καταναλωτές τα οφέλη είναι περισσότερο εμφανή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για παράδειγμα, πέρσι, η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου για κάποιον που διέμενε στην Αττική στοίχιζε περίπου 1.300 ευρώ, ενώ πλέον περίπου 1.012 ευρώ, ενώ αν είναι  δικαιούχος  επιδόματος πληρώνει 679 ευρώ περίπου. 

Όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή οι τιμές λιανικής πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα έχουν δώσει ανάσα,  καθώς αν λάβουμε υπόψιν το επίδομα θέρμανσης το κόστος είναι ιστορικά χαμηλά ετών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουμε στη διάθεσή μας για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά διαμορφώνεται στο 1,029 ευρώ το λίτρο, ενώ με το επίδομα μειώνεται περίπου στα 0,679 ευρώ το λίτρο σε επίπεδα 2009. Στην Αττική ο μέσος όρος είναι 1,012 ευρώ το λίτρο, ενώ το εύρος είναι από 0,95-1,12 ευρώ το λίτρο. 

Σχετικά με τη βενζίνη, η μέση τιμή πανελλαδικά είναι 1,549 ευρώ το λίτρο, στην Αττική 1,52 ευρώ το λίτρο, ενώ το εύρος στο νόμο είναι από 1,439 – 1,690 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές είναι σε χαμηλά σχεδόν τετραετίας. 

Τι γίνεται με το φυσικό αέριο;  Αν κάνουμε μία σύγκριση με το φυσικό αέριο ΕΠΑ Αττικής, η τιμή του  διαμορφώνεται από το κόστος προμήθειας από τη ΔΕΠΑ. Σε αυτό προστίθενται οι φόροι της πολιτείας (ΦΠΑ 13%, ΕΦΚ, ΔΕΤΕ και ΤΑΕ) και το περιθώριο κέρδους που ρυθμίζεται από τη ΡΑΕ. Άρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, αν μετατρέψουμε την τιμή πετρελαίου του Νοεμβρίου του  2014 σε μονάδα φυσικού αερίου είναι περίπου 0,09929 €/Kwh (ενεργειακό ισοδύναμο με φυσικό αέριο για να είναι δυνατή η σύγκριση). Η τιμή φυσικού αερίου του Νοεμβρίου του  2014 είναι 0,06933 €/Kwh και η εξοικονόμηση είναι κατά 30,2%. 

Ποιος είναι ο πάτος; Ειδικοί αναφέρουν ότι η τιμή του βαρελιού μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι! Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της εταιρείας Canadian Natural Resources Ltd.  Murray Edwards δηλώνει ότι μπορεί το αργό να υποχωρήσει και στα 30 δολάρια το βαρέλι, πριν ανέλθει στα 70 δολάρια και σταθεροποιηθεί γύρω στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι. Στην τελευταία της έκθεση η Goldman Sachs για το πετρέλαιο προβλέπει ότι σε ορίζοντα 12μηνου η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 75 δολάρια και η τιμή του Brent στα 85 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το  πετρέλαιο το 2015 θα ανέλθει στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2015 και ότι οι τιμές τώρα είναι λίγο πιο πάνω από τον πάτο. 
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια