Τώρα διαρρέουν ότι δεν θέλουν 180 ψήφους για το Πρόεδρο αλλά 175 γιατί η ολομέλεια δεν έχει 300 αλλά 292....

Την ιδιότητα του συνταγματολόγου έχει ενεργοποιήσει τις τελευταίες μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς πληροφορίες τον φέρουν στο πλαίσιο μιας...δημιουργικής αριθμητικής προσέγγισης να μελετά το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για την συγκρότηση της λεγόμενης "προεδρικής πλειοψηφίας".

Αφορμή η απόφαση του Εισαγγελέα να μην....
ψηφίσουν οι 8 προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή εκτιμάται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι πλέον 292 και όχι 300, και γιατί όχι να μην ισχύσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες τον Φεβρουάριο για την εκλογή ΠτΔ.

Συνεπώς με βάση τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν πλειοψηφία 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στη τρίτη ψηφοφορία οι "προεδρικές πλειοψηφίες" με βάση τους 300 βουλευτές από 200, 200 και 180 αλλάζουν και γίνονται 195, 195 και 175 αντίστοιχα.

Το σενάριο αυτό εξετάζεται σοβαρά από το Μεγάρο Μαξίμου που αναμένει την τεκμηριωμένη συνταγματικά πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και άλλων συνταγματολόγων.

Πάντως οι απόψεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για τον αριθμό της Ολομέλειας της Βουλής άλλοι συνταγματολόγοι λένε ότι το Σύνταγμα ορίζει τους 300, ενώ άλλοι ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Συντάγματος θεωρούν ότι εννοεί...έως 300.

Αν ισχύει τελικά η πρώτη άποψη τότε θεωρείται για ορισμένους αυτονόητο ότι όταν μειώνεται ο αριθμός 300 θα πρέπει να γίνονται εκλογές στις περιφέρειες απ' όπου προέρχονται οι βουλευτές που απώλεσαν την βουλευτική ιδιότητα για είναι είναι πάντα συμπληρωμένος ο αριθμός 300.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει casus belli για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και πάλι ο στόχος των 175 στην τρίτη ψηφοφορία δεν είναι εύκολος για την κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τους 155 ψήφους εμπιστοσύνης που έλαβε την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.
Share on Google Plus

About zouzouni zou

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...