Κάτω από την θάλασσα ο σταθμός του μετρό στοπ Πειραιά....

Αλλαγές για τους οδηγούς από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στον Πειραιά.
Έτσι, όσοι μέχρι τώρα κινούνται μπροστά από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά θα περνούν υποχρεωτικά μέσα από το λιμάνι.

Η δημιουργία παράκαμψης είναι απαραίτητη, καθώς ο σταθμός του Μετρό θα κατασκευαστεί....
μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, κάτω από το οδόστρωμα.
«Όσον αφορά τη λειτουργία της παράκαμψης, υπολογίζουμε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς το Δημοτικό Θέατρο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αντίθετο ρεύμα», σημειώνει στην Καθημερινή ο διευθυντής Έργων της «Αττικό Μετρό» Μανώλης Ουρανός.

«Κατόπιν, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοταξίου για τη δημιουργία του σταθμού του Μετρό».
Ο σταθμός Πειραιά θα βρίσκεται, λοιπόν, υπογείως μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και θα διαθέτει τρεις εισόδους: μία μέσα στον σταθμό, μία στην πλατεία Οδησσού δίπλα στον σταθμό και μία απέναντι, μέσα στο λιμάνι.

Λόγω της θέσης του (μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα και δίπλα στο κτίριο του ΗΣΑΠ, που χτίστηκε τον Μεσοπόλεμο), η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού θεωρείται το πιο απαιτητικό από τα έργα της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά.

Πώς θα κατασκευαστεί ένας σταθμός κάτω από τη στάθμη της θάλασσας; Οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το πρώτο κέλυφος του σταθμού, θα φτάσουν σε βάθος 40 μέτρων, 15 μέτρα πιο κάτω από τη σήραγγα.

«Οι τοίχοι αυτοί θα λειτουργήσουν ως φράγμα, απορροφώντας την πίεση που ασκεί το νερό από τα πλάγια», εξηγεί ο κ. Ουρανός.

«Όσο για το κτίριο του ΗΣΑΠ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί καθίζηση λόγω της άντλησης των υδάτων.

Είναι σαν να αφαιρείς νερό από ένα σφουγγάρι, επάνω στο οποίο έχεις ένα βαρίδι. Γι’ αυτό θα επανατροφοδοτούμε με νερό τον υδροφόρο ορίζοντα».

Παράδοση του σταθμού το 2017

Η επέκταση του μετρό προς Πειραιά, η μόνη που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή στην Αθήνα, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2017, αλλάζοντας τη ζωή των κατοίκων βασικών συνοικιών του Πειραιά, όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και τα Μανιάτικα.
Ο μετροπόντικας έχει ξεπεράσει πλέον τις αρχικές δυσκολίες και σκάβει με ρυθμό 15 μέτρα/ημέρα. Έχει διανοίξει ήδη περί τα 1.100 μέτρα και αναμένεται να φθάσει στον σταθμό του Κορυδαλλού (τον δεύτερο της επέκτασης) στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το έργο παρουσιάζει μια καθυστέρηση 4-6 μηνών σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά οι υπεύθυνοι της «Αττικό Μετρό» είναι αισιόδοξοι ότι το μεγαλύτερο μέρος της θα «απορροφηθεί» με επιτάχυνση των ρυθμών.
«Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε σχέση με τις προθεσμίες του χρονοδιαγράμματος, αλλά δεν οφείλονται ούτε στην “Αττικό Μετρό”, ούτε στον εργολάβο.
Για την κατασκευή του σταθμού, π.χ. στα Μανιάτικα, απαλλοτριώθηκαν μερικές κατοικίες, αλλά οι ένοικοι καθυστέρησαν να φύγουν», λέει ο κ. Ουρανός.
«Νομίζω όμως ότι ο μετροπόντικας θα κινηθεί τώρα γρηγορότερα και θα κερδίσουμε χρόνο. Ο εργολάβος, πάντως, δεν έχει ζητήσει επέκταση του χρονοδιαγράμματος».

Υπολογίζεται ότι η επέκταση του μετρό προς Πειραιά θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 132.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβατών του μετρό να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ημερησίως.

Επιπλέον εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 23.000 λιγότερα Ι.Χ. στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κυκλοφοριακές συνθήκες της περιοχής.
Με τη λειτουργία του σταθμού μετρό του Πειραιά θα συνδεθεί απευθείας το αεροδρόμιο με το λιμάνι (περίπου 45 λεπτά απόσταση), ενώ θα δημιουργηθεί ένα συγκοινωνιακό κέντρο στο οποίο θα συναντώνται ΗΣΑΠ, μετρό, προαστιακός (ο σταθμός του βρίσκεται πίσω από τον ΗΣΑΠ) και τραμ (υπό κατασκευή η επέκταση).
Ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία J & P AΒΑΞ – Ghella SpA – Alstom Transport πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια