Δώστε 50 ευρώ το μήνα για να γλυτώσετε τις κατασχέσεις....

Ασπίδα στις κατασχέσεις για χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων οι έναντι πληρωμές
Εξετάζεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για περιορισμένο ύψος συναλλαγών 
Οι έναντι πληρωμές αντιστοιχούν στο 50% των εσόδων που εισπράττονται από όσους ακόμη παραμένουν σε ρύθμιση....

Έναν άτυπο διακανονισμό εκτός ρύθμισης με απεριόριστες μικροδόσεις εφαρμόζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, οι έναντι πληρωμές φτάνουν να αντιστοιχούν στο 50% των εσόδων που εισπράττονται από όσους ακόμη παραμένουν σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι έναντι καταβολές αποτελούν έναν άτυπο διακανονισμό μεταξύ οφειλετών και ασφαλιστικών ταμείων με την προϋπόθεση ότι όσοι δεν είναι σε ρύθμιση ή έχουν βγει εκτός ρύθμισης, θα δίνουν κάθε μήνα ένα ποσό έναντι της υπόλοιπης ανεξόφλητης οφειλής τους προκειμένου να αξιολογηθούν θετικά και να μη συμπεριληφθούν στη λίστα των υποψηφίων για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Το μέτρο εξυπηρετεί όσους δεν χρειάζονται να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, από τη στιγμή που δεν εντάσσονται επίσημα σε ρύθμιση χρεών.

Οι έναντι πληρωμές ξεκινούν από 50 ευρώ το μήνα – όταν πρόκειται για μικρό ύψος οφειλής – ενώ για μεγαλύτερα ποσά η δόση αντιστοιχεί μέχρι και 5% της οφειλής και πάντως βγαίνει κατά πολύ μικρότερη από τις δόσεις των ρυθμίσεων. Το μόνο Ταμείο που δεν εφαρμόζει το διακανονισμό είναι ο ΟΑΕΕ και για αυτό το λόγο ο οργανισμός αποστέλλει μαζικά και κατα χιλιάδες τα ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες.

Τα έσοδα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τον Ιούλιο ήταν 32 εκατ. ευρώ από όσους είναι σε ρυθμίσεις και 25 εκατ. ευρώ από όσους πλήρωσαν έναντι εκτός ρυθμίσεων. Οι οφιελέτες του ΟΑΕΕ τα χρέη των οποίων έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Εισπραξης εμφανίζονται να έχουν καταβάλει περισσότερα με τις έναντι πληρωμές, παρά μέσω των ρυθμίσεων που τις εγκαταλείπουν μαζικά.

Μετά από όλα αυτά εξετάζεται να χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ακόμη και σε όσους πληρώνουν μικρο-δόσεις χωρίς να είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση. Στην περίπτωση όμως που γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση, η ασφαλιστική ενημερότητα θα δίνεται για περιορισμένο ύψος συναλλαγών και με την προϋπόθεση ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα πάρουν οι οφειλέτες θα συμψηφίζεται με τις οφειλές τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια