MUNDIAL 2014: Ανάλυση των 8 υποψήφιων Παγκόσμιων Πρωταθλητών.

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την πρόκριση και των 8 ομάδων στα προημιτελικά - Τι έκαναν ως τώρα, που βασίστηκαν και τι θα αντιμετωπίσουν - Πώς διασταυρώνονται στα ημιτελικά

Βραζιλία, Ολλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γαλλία, Αργεντινή, Γερμανία και Βέλγιο. Έχουν συμπληρωθεί....
ήδη 20 ημέρες από το πρώτο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου και από τις 32 ομάδες που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες, οι 8 παραπάνω απέμειναν να «γλυκοκοιτάζουν» το πολυπόθητο τρόπαιο.

Άλλος εύκολα, άλλος δύσκολα, άλλος με... την ψυχή στο στόμα κατάφεραν να πάρουν τα εισιτήρια που τους έφεραν στα προημιτελικά τα τουρνουά. Εκεί που, με βάση τα έως τώρα παιχνίδια, φαβορί δεν υπάρχουν παρά μόνο στο όνομα! Ντέρμπι, ναι. Με μεγαλύτερο αυτό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Με λατινοαμερικανική κόντρα μεταξύ Βραζιλίας και Κολομβίας. Με «πονηρό» παιχνίδι αυτό ανάμεσα σε Ολλανδία και Κόστα Ρίκα. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό μετά και την πρόκριση των 8 ομάδων, αλλά και πώς διασταυρώνονται σε ημιτελικά, πάντα με φόντο τον μεγάλο τελικό της 13ης Ιουλίου.

Γαλλία - Γερμανία

Οι «μπλε» έχουν δείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα μέχρι τώρα στο τουρνουά, έχοντας κάνει και το perfect game απέναντι στην Ελβετία, την οποία φιλοδώρησαν με 5 γκολ. Ίσως το καλύτερο κέντρο της διοργάνωσης με Καμπάιγ, Ματουιντί και Πογκμπά, προσφέρουν σιγουριά στην άμυνα και πλουραλισμό στην επίθεση. Παράλληλα τα «φτερά» της ομάδας είναι... φωτιά και μπροστά οι Μπενζεμά και Ζιρού δημιουργούν διακρώς πονοκεφάλους στους αντιπάλους αμυντικούς. Η Νιγηρία που βρέθηκε μπροστά τους στους «16» μπορεί να έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της, αλλά ηττήθηκε με 2-0. Από την άλλη πλευρά τι να πει κανείς για τα «πάντσερ»; Έχουν λείψει από την συγκεκριμένη φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο μία φορά στην ιστορία τους, έχοντας δώσει το παρών 17 φορές... Παρόλα αυτά και παρά το εμφατικό 4-0 της πρεμιέρας απέναντι στην Πορτογαλία, η συνέχεια ήταν προβληματική: Ισοπαλία με την Γκάνα και φτωχή νίκη 1-0 με τις ΗΠΑ. Στο δε νοκ άουτ παιχνίδι με την Αλγερία καρδιοχτύπησε: 2-1 στην παράταση. Ο Λεβ χρησιμοποιεί ουσιαστικά 4 στόπερ στην άμυνα κάτι που δεν προσφέρει έξτρα παίκτες στην επίθεση, ενώ και τα αστέρια Κρόος και Οζίλ κινούνται προς στιγμήν στη μετριότητα.


Βραζιλία - Κολομβία

Οι οικοδεσπότες έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα αρκετά δυσμενή σχόλια για την απόδοσή τους, πάντα σε σύγκριση με τις «σελεσάο» του παρελθόντος και τα ονόματα του τότε και του τώρα. Νεϊμάρ και Νταβίντ Λουίζ ξεχωρίζουν σαν τη μύγα στο γάλα και έχουν ξελασπώσει μέχρι τώρα τους συμπαίκτες τους που θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς για να συνεχίσουν μέχρι τον τελικό που είναι και ο μοναδικός στόχος που θα κριθεί επιτυχημένος. Το 3-1 με την Κροατία δεν ήταν η αρχή που περίμεναν όλοι κυρίως λόγω του αμφισβητούμενου πέναλτι υπέρ του Φρεντ, αλλά και της αντίστασης των Κροατών. Ακολούθησε ένα αποκαρδιωτικό 0-0 με το Μεξικό, ενώ το 4-1 απέναντι στο... σκορποχώρι Καμερούν δεν άμβλυνε τις μουρμούρες. Στον προηγούμενο γύρο χρειάστηκε να φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι και να στηριχτεί στην εμπειρία του Ζούλιο Σέζαρ για να καταφέρει νακάμψει την αντίσταση της υπέροχης Χιλής. Δεν ξέρουμε αν τα πράγματα θα εξελιχθούν το ίδιο καλά απέναντι σε μια Κολομβία που παίζει διαολεμένα: Ο Χάμες Ροντρίγκεζ φαντάζει καλύτερος του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι Κουαντράντο, Μαρτίνεζ, Αρμέρο και Ιμπάρμπο είναι για... μεικτή κόσμου και σίγουρα θα αποτελέσουν ίσως τον δυσκολότερο αντίπαλο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ομάδα του Σκολάρι. Σε 4 παιχνίδια έχει βάλει 11 γκολ (3 στην Ελλάδα, 2 στην Ακτή Ελεφαντοστού, 4 στην Ιαπωνία και 2 στην Ουρουγουάη) και σίγουρα θέλουν να τα αυξήσουν για να βρεθούν στα ημιτελικά.


Κόστα Ρίκα - Ολλανδία

Θα μπορούσαμε να γράφουμε τώρα για την Εθνική μας, αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Η απόλυτη έκπληξη αντιμετωπίζει την καλύτερη ομάδα του τουρνουά. Η στιβαρή Κόστα Ρίκα την καλοκουρδισμένη μηχανή του Λουίς Φαν Χάαλ. Οι Κοσταρικανοί όσο εύκολα απέκλεισαν Άγγλους και Ιταλούς και κέρδισαν με 3-1 την Ουρουγουάη στους ομίλους, τόσο δύσκολα εξασφάλισαν την παρουσία τους στους «8» απέναντι στην Ελλάδα στη διαδικασία των πέναλτι. Κουρασμένη, αλλά αποφασισμένη και έχοντας το μομέντουμ μαζί της θα προσπαθήσει να κερδίσει το μοναδικό φαβορί των προημιτελικών για να φτάσει στους «4». Από την άλλη η Ολλανδία με τον Ρόμπεν σε δαιμονιώδη φόρμα, έχει μοναδική ευκαιρία να... αποκαταστήσει την τάξη, καθώς η ιστορία του ποδοσφαίρου της χρωστά πολλά... Ο όμιλός της αποδείχθηκε παιχνιδάκι και το 5-1 απέναντι στην ισπανία θα μνημονεύεται για χρόνια. Πειστική εμφάνιση απέναντι στη Χιλή (2-0), ενώ και σε ματς-ροντέο όπως αυτό με την Αυστραλία (3-2) έδειξε ότι μπορεί να τα πάρει. Στους «16» συνάντησε το εκπληκτικό Μεξικό και χρειάστηκε τις καθυστερήσεις για να επικρατήσει  με 2-1, αλλά σε καμία περί΄πτωση δεν έπαιξε άσχημα.


Αργεντινή – Βέλγιο

Η Αργεντινή έχει την τύχη να διαθέτει τον καλύτερο Μέσι που είχε ποτέ στις τάξεις της, αλλά ως εκεί. Αναχρονιστικό ποδόσφαιρο, χωρίς εμπνεύσεις και με ανύπαρκτη ομαδική δουλειά, διαθέτει ίσως τον χειρότερο προπονητή του τουρνουά, Σαμπέγια. Αντιμετώπισε ίσως τις ευκολότερες ομάδες των ομίλων και πάντα έφτανε στην επικράτηση στο γκολ και με το ζόρι: 2-1 τη Βοσνία, 1-0 το Ιράν, 3-2 τη Νιγηρία. Ακόμη χειρότερα στους «16»: Κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Ελβετίας στο 118', ενώ αν οι αντίπαλοι της ήταν λίγο πιο τυχεροί θα είχαν στείλει το παιχνίδι στα πέναλτι, καθώς είχαν κεφαλιά στο δοκάρι στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Το Βέλγιο μπορεί να έφτασε μέχρι την Βραζιλία με τις κριτικές όλων των ειδικών πως πρόκειται για μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες αυτής της διοργάνωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει κλέψει τις καρδιές μας με τις εμφανίσεις του, πλην όμως στο πιο κρίσιμο μάτς, αυτό με τις ΗΠΑ στους “16”, έδειξε χαρακτήρα και πείσμα και τελικώς προκρίθηκε στους “8” για πρώτη φορά από το 1986. Στην κατάταση που δείχνει να βρίσκεται η Αργεντινή, οι “διάβολοι” του Mάρκ Βίλμοτς έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται ...

Τι γίνεται στη συνέχεια;

Τα μεγάλα παιχνίδια έρχονται πια στα ημιτελικά: Η νικήτρια ομάδα του Βραζιλία-Κολομβία θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του Γαλλία-Γερμανία, ενώ Κοσταρικανοί ή Ολλανδοί θα κονταροχτυπηθούν με Αργεντινούς ή Βέλγους. Όπως και να έχει πάντως το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δρόμο ακόμη και ελπίζουμε να συνεχίσει με το ίδιο θέαμα και τις ίδιες συγκινήσεις που μας έχει προσφέρει έως τώρα...

protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια