Εξαρθρώθηκε πολυμελή εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών. Ποιος ο ρόλος γνωστού επιχειρηματία

Aπό τα παράλια της Τουρκίας έφεραν χιλιάδες μετανάστες σε Χαλκιδική, Μαγνησία και Μεσσηνία.
Απο εκεί με φουσκωτά είτε σε φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες, τους πήγαιναν σε χώρες της Ε.Ε.
Ανώτερος αξιωματικός συνελήφθη επίσης για "ύποπτο" ρόλο με εμπλεκόμενους στο κύκλωμα.
Το ποσό που λάμβανε το....
κύκλωμα ήταν 2.000 με 3.000 ευρώ για κάθε μετανάστη.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το πολυδαίδαλο κύκλωμα που εκμεταλλευόταν με τον πιο στυγνό τρόπο το δράμα χιλιάδων λαθρομεταναστών, μετατρέποντας και τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι. 

Η Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων εξάρθρωσε μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, οι οποίοι μάλιστα φέρονται να είναι και ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ένας απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού σώματος, ένας αρχιφύλακας, μία τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται και δύο αλλοδαποί ως μέλη της οργάνωσης που μάλιστα είναι και αδέλφια από τη Συρία. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο συνταξιούχους ναυτικούς 67 και 52 ετών, μία 42χρονη τραπεζική υπάλληλο, έναν 50χρονο αρχιφύλακα που υπηρετεί στην Αττική και τον 50χρονο απόστρατο αξιωματικού του Λιμενικού σώματος. 



Τα μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος χρησιμοποιώντας σκάφη, έφερναν λαθρομετανάστες από την Τουρκία και στη συνέχεια τους προωθούσαν είτε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας είτε και στο εξωτερικό. Τα χρήματα που είχαν αποκομίσει είναι ιλιγγιώδη και μάλιστα εν συνεχεία μέσω διαδικασιών "ξεπλύματος μαύρου χρήματος" τα νομιμοποιούσαν. 
Ο 62χρονος συνταξιούχος ναυτικός είναι γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο των τουριστικών σκαφών
Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ένας ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής αστυνομίας για τον οποίο έχει ήδη σχηματιστεί αυτοτελής δικογραφία για υπεξαγωγή εγγράφων,  παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.
Πώς έφτασαν στο τεράστιο κύκλωμα



Το κύκλωμα αποβίβαζε στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας και στη συνέχεια τους μετέφεραν με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Για κάθε έναν λαθρομετανάστη, το κύκλωμα λάμβανε το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ.



Σε κάποιες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου και κυρίως στην περιοχή Καλό Νερό στη Μεσσηνία και από εκεί τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος που έπλεε έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας. 

Πιο αναλυτικά η εγκληματική οργάνωση διέθετε τη δυνατότητα εναλλαγής των μελών της με λιγότερο ή καθόλου ιεραρχία και με διακριτούς για τον καθένα ρόλους (καταμερισμός εργασίας για την διαμετακόμιση αλλοδαπών και την προσφορά παρανόμων υπηρεσιών). 

Ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονος ημεδαπός είχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών. 

Ο Αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά. Πιο αναλυτικά, κινούμενος με διαφορετικά ιδιωτικά οχήματα, παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων και για το σκοπό αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο. 

Ο απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος. 

Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των μεταναστών. 

Επισημαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές Αρχές καθώς και την ταυτοποίηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη ταυτοποίησης σκάφους, υπό επωνυμία « KISMET », ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου συλληφθέντα και να αποκρύψει στοιχεία εμπλοκής του, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του. 

Στη συνέχεια για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού (με διευθύνοντες «παρένθετα πρόσωπα»), που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α. 

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις ( smurfing ), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών. 

Οι δυο υπήκοοι Συρίας χρησιμοποιούσαν πλωτό μέσο, άλλης εταιρείας, η οποία επίσης διασυνδέεται με τις προαναφερόμενες offshore εταιρείες, μέσω του ιδίου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου (εταιρείας στο Delaware - Η.Π.Α.) Επιπλέον έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό επωνυμία « STORM UP », το οποίο και κατασχέθηκε. 

Από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην οικία του 52χρονου και της 42χρονης: 

- Το χρηματικό ποσό των εννέα χιλιάδων και πεντακοσίων (9.500) €, 
- δύο (2) πλαστικά σακουλάκια με είκοσι εννέα (32) χρυσές λίρες Αγγλίας, 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Italy - south East Coast , 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Αιγαίου Πελάγους στο νότιο τμήμα, 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Western Mediterranean Gibraltar to the Ionian sea, 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Eastern Mediterranean Sardegna to port said and Black sea, 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης Αιγαίου Πελάγους νότιο τμήμα, 
- ένας (1) ναυτιλιακός χάρτης άκρα Σουνίου μέχρι Ν.Λέσβου, 
- πράξη αγοροπωλησίας σκάφους ( Bill of sale ) 
- συμβόλαιο μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων, 
- πιστοποιητικό διαγραφής πλοίου και 
- συμβόλαιο λύσης εταιρίας περιορισμένης ευθύνης και διάφορα έγγραφα 

Σημειώνεται ότι οι κατασχεμένοι ναυτιλιακοί χάρτες έφεραν ιδιόχειρες σημειώσεις στα σημεία κίνησης των παράνομων δρομολογίων (ακτή Τουρκίας, παράλια Πελοποννήσου, Αδριατικό Πέλαγος (Κροατία και Β. Αλβανία), Ιταλικές ακτές). 

Στην οικία του 67χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

- Το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) €, 
- το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) δολαρίων Η.Π.Α, 
- σημαία διαστάσεων περίπου 65 × 1,30 cm Φιλανδίας, 
- τραπεζικά έγγραφα, 
- φύλλο με ιδιόχειρες σημειώσεις, 
- διάφορα έγγραφα και τραπεζικά εμβάσματα συνολικού ύψους 35.000 ευρώ. 
- πιστόλι με γεμιστήρα, η οποία περιείχε συνολικά πέντε (5) φυσίγγια, 
- δέκα (10) φυσίγγια, 
- απόδειξη τραπεζικής συναλλαγής για το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000)€ 
- απόδειξη τραπεζικής συναλλαγής για το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000)€, 
- απόδειξη τράπεζας για το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) €, 
- δελτίο ανάληψης από τραπέζης για το ποσό των έντεκα χιλιάδων πεντακοσίων (11.500)€ και συμφωνητικό πώλησης σκάφους 

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες υποθέσεις. 

Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρει το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και υπηρετεί στην Κορινθία. Σε βάρος του σχηματίστηκε αυτοτελής ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος. 

Ειδικότερα προέκυψε χρηματισμός του με το ποσό των 11.000 ευρώ, από τον 52χρονο ημεδαπό, ο οποίος συνελήφθη για την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.
Όπως προέκυψε ο χρηματισμός σχετίζεται με ετεροειδή, μη συναφή υπόθεση και συγκεκριμένα με την ανάθεση, από τον 52χρονο, στον Αξιωματικό, υπόθεσης ιδιωτικής φύσης, που αφορούσε αναζήτηση και ανεύρεση ατόμου, που όφειλε στον ιδιώτη υψηλό χρηματικό ποσό. 

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την επιβολή των ανάλογων πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών.

newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια