Στην Ελλάδα του "success story" του Σαμαρά και του πρωτογενούς πλεονάσματος οι ανασφάλιστοι πολίτες κινδινεύουν με θάνατο....

Σε Οδύσσεια εξαιτίας του υπουργείου Υγείας έχει εξελιχθεί η προσπάθεια τεσσάρων ανασφάλιστων πολιτών που πάσχουν από ηπατίτιδα, να βρουν πρόσβαση σε θεραπεία.

Οι 4 ανασφάλιστοι και άνεργοι πολίτες έχουν απευθυνθεί στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για βοήθεια, το οποίο από τις 11 Μαρτίου έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας με κατεπείγουσα επιστολή. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, παρά μόνο εάν πληρώσουν για το κόστος της θεραπείας τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του λοιμώδους αυτού νοσήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα συνεργάτες του υπουργού, κ. Α. Γεωργιάδη, παλινδρομούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ αντιφατικών απόψεων, χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο επείγον αυτό θέμα.

Όπως αναφέρει το ΜΚΙΕ, «επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με 3 διαφορετικούς συνεργάτες του Υπουργού στους οποίους εξηγούσαμε ότι πρόκειται για θέματα Δημόσιας Υγείας. Ο ένας συνεργάτης του υπουργού μας έλεγε θα βρούμε τα φάρμακα, ο άλλος να έρθουμε σε επαφή με την φαρμακευτική απευθείας και ο τελευταίος πήρε απλά να μας πει τι εξαιρετικό έργο κάνει ο Υπουργός Υγείας... χωρίς όμως να μας πει τι θα γίνει με τους 4 ασθενείς μας που έχουν ηπατίτιδα».

Αποκορύφωμα της ασυνεννοησίας, της άγνοιας ή και αδιαφορίας των συνεργατών του κ. Γεωργιάδη αποτελεί το γεγονός πως υπάρχει εγκύκλιος με ημερομηνία 02/05/2012 (με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον») με την οποία το Υπουργείο Υγείας ενημέρωνε τις διοικήσεις όλων των δημόσιων νοσοκομείων, ότι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες δικαιούνται «ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο ΕΣΥ όταν η κατάσταση της υγείας τους είναι υπερεπείγουσα, ή έχουν μολυνθεί από HIV (AIDS δηλαδή) ή άλλα λοιμώδη νοσήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής μέχρι σταθεροποίησης της υγείας τους», αναφέρει το ΜΚΙΕ.

Βέβαια, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού δεν ενημερώθηκε για αυτή την εγκύκλιο από το υπουργείο, αλλά από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.

Επομένως, εύλογα εγείρονται ερωτήματα γιατί το υπουργείο Υγείας δεν τηρεί τις εντολές που το ίδιο έχει δώσει, πόσω μάλλον τα δημόσια νοσοκομεία, αν αναλογιστεί κανείς και το λογιστικό προσανατολισμό βάσει του οποίου κινούνται οι διοικήσεις τους.

Η περίπτωση δε, να μην γνώριζαν οι συνεργάτες του υπουργού την ύπαρξη της εγκυκλίου, ελέγχεται, καθώς πριν από ένα περίπου μήνα ο κ. Γεωργιάδης είχε απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, αναφέροντας «ακριβώς τα ίδια που λέει η εγκύκλιος», τονίζει το ΜΚΙΕ.

«Πώς γίνεται λοιπόν για πάνω από 2 μήνες οι συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας, και ολόκληρο το Υπουργείο Υγείας να αγνοεί την εγκύκλιο αλλά και την απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο Υπουργός στη Βουλή;

Βγάζουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι οι συνεργάτες του Υπουργού είτε είναι αδιάβαστοι με αποτέλεσμα η ζωή των πολιτών να τίθεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε κίνδυνο, είτε ΓΝΩΡΙΖΑΝ την εγκύκλιο και δεν έκαναν τίποτα για αυτό, οπότε μιλάμε για παράβαση καθήκοντος και σοβαρές ποινικές ευθύνες. Όποια και από τα δύο να είναι η πιθανή εξήγηση υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας τι κάνει για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα;

Πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός να βγαίνει στα ΜΜΕ και να δηλώνει το τελευταίο διάστημα ότι θα βοηθήσει 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους (το σωστό νούμερο είναι 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι βάσει δηλώσεων του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ) ενώ ήδη έχει διαψευστεί όταν δήλωνε ότι θα έκανε το ίδιο μέχρι το τέλος του 2013 και δεν το έκανε, ενώ τώρα δεν μπορεί να βρει λύση για μόνο 4 (!) ανασφάλιστους πολίτες που κινδυνεύει η ζωή τους. Γιατί δεν δίνει λύση άμεσα;», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι γιατροί του ΜΚΙΕ, «και οι 4 ασθενείς μας θα πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια, με την εγκύκλιο στο χέρι. Ελπίζουμε μόνο να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα»...

newsbomb.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια