Πρώτο Ευρωπαϊκό debate με Έλληνα πολιτικό. Σκληρός ο Αλέξης σε πολλές απαντήσεις.....

Ανεργία, τράπεζες, ουκρανική κρίση, θρησκεία και μετανάστες ήταν τα βασικά θέματα, για τα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του debate στις Βρυξέλλες. 

Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ από το

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους πέντε υποψηφίους συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιας και είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή τηλεμαχία. Αυτό επιβεβαιώνει και το... Twitter, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 17.763 mentions, τα περισσότερα από όλους τους υποψηφίους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η σελίδα του ευρωκοινοβουλίου.   
Οι κόντρες δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών και οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, είπε ότι χρειάζεται " η συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη, πάνω στα παλιά χρέη". 

Αμέσως μετά δέχτηκε την επίθεση του Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος του απάντησε ότι "στη χώρα σας οι τράπεζες ήταν δημόσιες και χρηματοδοτούσαν τα πολιτκά κόμματα, όπως και το δικό σας".


Για να ανταπαντήσει ο κ.Τσίπρας ότι: "Το μεγάλο πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, αλλά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το φάρμακο έκανε τον ασθενή χειρότερα από ό,τι η ίδια η ασθένεια",  χρησιμοποιώντας το "τζόκερ" του.  

ΦΩΤΟ TWITTER: Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις μετά το debate


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε στη χώρα μας για να μην βγει από την Ευρωζώνη, καθώς αγαπάει την Ελλάδα. "Επί σειρά ετών εργαζόμουν για να αποφύγω να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ήθελα να παραμείνει. Δέχομαι πολλές κατηγορίες αλλά δεν θα δεχτώ ότι δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι για να στηρίξουμε την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά. 


Τσίπρας: Να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στους υποψηφίους αφορούσε τους τρόπους καταπολέμησης της ανεργίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:  "Αν συνεχίσουμε με τη λιτότητα, δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Έχουν δώσει πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ για τις χρεοκοπημένες τράπεζες και έδωσαν μόνο 6 δισ. για τους άνεργους.

Θα πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για να διορθώσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία των νέων ανθρώπων".

Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».


Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.


Για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου. Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία.


Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, και πως πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη.


Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».


Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.


Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οξύμωρο η ΕΕ να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη. Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.


Σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ευρώπη, αν πρέπει να τοποθετούνται στα δημόσια κτίρια ή αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαντίλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών. Είναι επικίνδυνο, επισήμανε, να υπάρξει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού, κυρίως γύρω από θρησκευτικά θέματα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και ως παράδειγμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, κάτι που, όπως υποστήριξε, πρέπει να αποτρέψουμε.


"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνουμε την αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη, αλλά να σεβαστούμε το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιο, όπως να σεβαστούμε και το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, η Καταλονία και η Σκωτία θα μπορούσαν να έχουν μια πιο ενισχυμένη αυτονομία. Θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο και με την Ουκρανία που πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και όχι πεδίο διχασμού", επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.


"Το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό και κυρίως στο Νότο. Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεσματική για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς", τόνισε. 


"Ένα θετικό βήμα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης έγινε και αυτό φαίνεται να αμφισβητείται. Δεν με παραξενεύει που κάποιοι σκέφτονται φωναχτά ότι κανένας από έμας δεν θα εκλεγεί πρόεδρος, όπως η κυρία Μέρκελ. Είτε η Ευρώπη θα προχωρήσει μπροστά με περισσότερη δημοκρατία ή το όραμα της ενωμένης Ευρώπης θα διαλυθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας. 


"Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την δημοκρατία. Οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στη συνέχεια θα βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος με την αλληλεγγύη και την δημοκρατία". 


Η παρουσίαση των υποψηφίων

Το debate άρχισε στις 22.00 ώρα Ελλάδας, με την παρουσίαση των υποψηφίων. Δεύτερος μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε: "Είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κατάγομαι από την Ελλάδα που έχει πληγεί από τη λιτότητα. Τα αποτελέσματα της λιτότητας εύχομαι να μην τα ζήσει καμία άλλη χώρα. Ό,τι έγινε στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας που πρέπει να επαναληφθεί; Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την Αριστερά". 


Το λόγο είχε πάρει πρώτος ο Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ ακολούθησαν μετά τον κ. Τσίπρα, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σουλτς και η Σκα Κέλερ.


Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς , ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. 


Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες. 


Για την λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 


Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά, πρόσθεσε ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι αυτό, σημείωσε , είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν , είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας. 


Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε:


Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες. 


Δεύτερον , θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.Τρίτον Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.  
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...