Καζάνι που βράζει η Ν. Δημοκρατία με τις επιλογές Σαμαρά.... Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Στάση αναμονής από τα κορυφαία στελέχη – Ακολουθούν όλοι την «πολιτική της πτώσης του ώριμου φρούτου» - Παραλίγο να πέσουν κεφάλια στον Α' γύρο - Έντονο παρασκήνιο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Μεγάλο πρόβλημα η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ. Σχεδόν σπαζοκεφαλιά, γόρδιος δεσμός λένε
όσοι γνωρίζουν την παράταξη εκ των έσω.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών φουντώνει σενάρια ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι καζάνι που βράζει. Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να φανταστεί έναν πρωθυπουργό που θα βάλλεται συνεχώς μέσα στη Βουλή με το επιχείρημα της αναντιστοιχίας της λαϊκής εντολής.

Ήθελε να... πάρει κεφάλια ο Σαμαράς στον Α' Γύρο
Ήδη μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η γκρίνια και η εσωστρέφεια σκέπασε τη ΝΔ, από τη στιγμή που το Μαξίμου αποφάσισε να δώσει φανερή στήριξη σε Καμίνη και Σγουρό, πετώντας στο περιθώριο τον αγώνα που έδωσαν Σπηλιωτόπουλος και Κουμουτσάκος αντίστοιχα.

Την ίδια ακριβώς κατάσταση αντιμετώπισε - όπως ο ίδιος κατήγγειλε με την αποχώρησή του – και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρώην βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως εξοργισμένοι με την κεντρική γραμμή του κόμματος, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το βράδυ του πρώτου γύρου λίγο έλλειψε να πέσουν κεφάλια στην ΝΔ εξαιτίας των αποτυχημένων επιλογών για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι γνωρίζοντες καλά τα εσωτερικά του κόμματος λένε πως αν η πολιτική κατάσταση στην χώρα δεν ήταν τόσο ρευστή ο Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να ξηλώσει κόσμο και συμβούλους και στο Μαξίμου και στο κόμμα. Παρόλα αυτά η κατάσταση αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων που είπαν στον πρωθυπουργό ότι μια τέτοια κίνηση, εν θερμώ, θα ήταν η ταφόπλακα των εκλογών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο περιθώριο της προεκλογικής περιόδου διεξάγονται συνεχείς συζητήσεις και δείπνα μεταξύ στελεχών της ΝΔ οι οποίοι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αμφισβητούν πλήρως τις επιλογές και τις στρατηγικές κινήσεις Σαμαρά αν και on camera δηλώνουν τα ακριβώς αντίθετα.

Κρύβονται όλοι από τα κανάλια

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα «βαριά χαρτιά» της κυβέρνησης έχουν πάψει να εκτίθενται στα κανάλια και στα τηλεοπτικά παράθυρα προκειμένου να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο. Κανένας δεν θέλει να βάλει πλάτη για τις επιλογές των συμβούλων του Σαμαρά.

Η δυσαρέσκεια των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ κορυφώθηκε μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και την ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης είναι ότι κανένα από τα κορυφαία της στελέχη δεν βρέθηκε στα χθεσινά πάνελ για να υπερασπιστεί τις επιλογές και τις εκτιμήσεις Σαμαρά. 

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τις επόμενες μέρες κανείς δεν πρόκειται να βγει μπροστά και να θέσει θέμα ηγεσίας. Περιμένουν όλοι καρτερικά ελπίζοντας στην «πολιτική της πτώσης του ώριμου φρούτου». Και δεν πρόκειται να βγουν μπροστά διότι οι περισσότεροι εκ των διεκδικητών της επόμενης μέρας είναι άνθρωποι των σίγουρων επιλογών.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές είναι πολύ πιθανόν η μετάβαση στη ΝΔ να γίνει απότομα και χωρίς συναινέσεις και τούτο διότι οι επίδοξοι διεκδικητές μεταξύ τους δεν λένε ούτε καλημέρα, ενώ διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας και από τον Σαμαρά.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κάτσουν ποτέ στο ίδιο τραπέζι και να βρουν τη χρυσή τομή, την ιδανική λύση για την παράταξη.

Άρα, η αλλαγή στο εσωτερικό της ΝΔ θα γίνει από «ατύχημα» και θα έχει την κατάληξη που έχουν συνήθως οι γόρδιοι δεσμοί. Κόβονται δηλαδή «μια κι έξω».

Προς το παρόν οι διεκδικητές του θρόνου χτίζουν - στα βουβά - λαϊκό προφίλ...
newsbomb.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια