Γιώργος Κώτσηρας: Οι νέοι να δώσουν στην Ευρώπη την ελπίδα που χρειάζεται

Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι 29 ετών, δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ

Την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα έχει εν πολλοίς περιστραφεί γύρω από ζητήματα που αφορούν
την ελληνική πολιτική σκηνή. Όσο κι αν αυτό είναι σε ένα βαθμό αναπόφευκτο, λόγω της πρωτοφανούς δύσκολης συγκυρίας που περνά η χώρα μας, η ευκαιρία των Ευρωεκλογών δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Οι πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – και ιδίως οι νέοι – βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πράγματι, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη, αν και με μικρότερη ένταση, και δεν είναι άλλο από την ανεργία των νέων. Μια νέα γενιά καταρτισμένη όσο καμία άλλη στο παρελθόν, με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μεγαλουργήσει, βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη ανάμεσα στην υποαπασχόληση και την πλήρη ανεργία. Και ίσως η χειρότερη παράμετρος σε αυτή τη συγκυρία: Η φυγή των καλύτερων «μυαλών» μας στο εξωτερικό, ως αποτέλεσμα της βαθιάς απογοήτευσης των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, γεγονός που κινδυνεύει να απογυμνώσει την Πατρίδα μας από το πιο δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης που θα χρειαστεί να αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια της ανάκαμψης.

Όμως τα σημαντικότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος βρίσκονται – και διαρκώς αναπτύσσονται – στα ευρωπαϊκά κέντα λήψης αποφάσεων. Αυτά τα εργαλεία θα κληθούν πρωτίστως να αξιοποιήσουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που θα αναδειχθούν από τον ελληνικό λαό στις 25 Μαΐου.
Οι δράσεις για την ανακοπή των ρυθμών της ανεργίας των νέων πρέπει να στοχεύσουν στην εισαγωγή προστατευτικών ρητρών για τους νέους στα όλα τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά νομοθετήματα, στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με κατάργηση των μη αναγκαίων βαρών και διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τέτοιων επιχειρήσεων, στην προώθηση της καινοτομίας όπου η γενιά μας μπορεί να διαπρέψει με τα εφόδια που δια-θέτει, αλλά και στην παροχή κινήτρων (λ.χ. με φοροαπαλλαγές ή εισφοροαπαλλαγές) σε εργοδότες και επιχειρήσεις για την ένταξη νέων στο δυναμικό τους, ιδίως σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα.

Οι πρώτοι που πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό είμαστε οι ίδιοι οι νέοι άνθρωποι, εμείς δηλαδή που πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας και να το συνδιαμορφώσουμε. Η αποχή, η περιθωριοποίηση και η άρνηση – όσο κι αν μπορούν να δικαιολογηθούν από την απογοήτευση – δεν μπορούν να δώσουν τη λύση, παρά μόνο να βαθύνουν το πρόβλημα. Η συμμετοχή και η ενεργοποίηση πρέπει να είναι η απάντηση σε όσους επιδίδονται σε ανέξοδο εμπόδιο ελπίδας προς τους νέους μας, ώστε να επιλεγούν με ρεαλισμό τόσο οι πολιτικές εκείνες, όσο και τα πρόσωπα, που με αργά αλλά αποφασιστικά βήματα θα συμβάλλουν στην προώθηση του πρωταρχικού αυτού εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου. 

Στις μέρες μας μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως θετικές και δημιουργικές επιλογές που μπορούν να καθορίσουν την πολιτική που θα χαραχtεί στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια και να μετατρέψουν τις επώδυνες θυσίες όλων μας σε ελπίδα. Οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν στην Ευρώπη την ελπίδα που χρειάζεται. Και στις 25 Μαΐου καλούνται να είναι εκεί και να επιλέξουν, να μετατρέψουν τη φρεσκάδα αλλά και την αγωνία τους σε μια νέα ματιά στην Ευρώπη.


[links:]
www.giorgoskotsiras.gr
www.facebook.com/kotsiraseu

Επικοινωνία:
Ιπποκράτους 9, Αθήνα
Τηλ: 2103305080
email: kotsirasgeo@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια