Ψάχνουν τρόπους για να δώσουν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους.....

Ο κλάδος του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας ο οποίος έχει πληγεί τόσο έντονα στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου καλείται να στηρίξει το εγχείρημα της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, όπως έγινε γνωστό μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων του κλάδου με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από
όλους τους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου – φαρμακοβιομήχανους, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία- να ενισχύσουν όσο μπορούν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο (100 εκατ. το εξάμηνο), που θα διατεθεί για την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων.
Ένα μεγάλο ποσό θα προέλθει από το πλεόνασμα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τους φορείς.

Ωστόσο το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή πρακτικά και διαχειριστικά. Όπως προτάθηκε από τον υπουργό Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει εκπτώσεις από όλο τον κλάδο. Στόχος είναι οι ανασφάλιστοι να μπορούν να προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, οι συνταγές να εκτελούνται, ενώ οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο διαφορετικούς κωδικούς, έναν για τους ασφαλισμένους και έναν για τους ανασφάλισττους
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργείται άμεσα Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και τους εκπροσώπους των φορέων.

Καταδεικνύεται δηλαδή για ακόμη μία φορά, ότι ο κλάδος του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας βάζει ισχυρή πλάτη και αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο ευαίσθητος είναι, την ώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από μία σειρά αδικιών και χαρατσιών όπως clawback, rebate, υποκοστολογήσεις, μειώσεις ποσοστών κέρδους. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πρότειναν στον κ. Γεωργιάδη να προσφέρουν τα φάρμακα στους ανασφάλιστους δωρεάν, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως διαφάνηκε.

Και ενώ ο κ. Γεωργιάδης ζητά την στήριξη αυτή, την ίδια ώρα, δεν ελαφρύνει καθόλου τους φορείς, δηλαδή τα χαράτσια συνεχίζονται κανονικά και η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, εξακολουθεί να παραμένει στα 2 δισ. ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή σχεδόν ανθρωπιστικής κρίσης, όπως έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου η φαρμακοβιομηχανία.

onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια