Ευρώπη: Πρώτη δύναμη δεξιοί και σοσιαλιστές αλλά "νικητές" οι εθνικιστές

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές είναι οι δυο πρώτες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τα δυο κόμματα θα πρέπει
να συνεργαστούν, όπως όλα δείχνουν, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Δυναμική η άνοδος των εθνικιστών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στα 28 κράτη-μέλη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίζουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να διατηρούν ισχυρή πλειοψηφία στη νέα ευρωβουλή αλλά συγχρόνως σε πολλά κράτη, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, ισχυρή άνοδο σημειώνουν τα εθνικιστικά κόμματα.

Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 523 έδρες. Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.



Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο.
Το ζητούμενο όπως είπε είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε από την πλευρά του ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει 70 με 80 έδρες και θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντική είναι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών-ακροδεξιών ομάδων, καθώς σε τρία κράτη-μέλη έρχονται στην πρώτη θέση.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο με 25%, στη Μ. Βρετανία, το UKIP με 24% και στη Δανία, το DPP με 23%, ενώ στην Ιταλία, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έρχεται δεύτερο.
newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια