Λήμνος: Άντεξε τα 6,5 Ρίχτερ - Σε επιφυλακή για μεγάλο μετασεισμό

Ταρακουνήθηκε αλλά άντεξε τελικά η Λήμνος από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:25  το μεσημέρι του Σαββάτου με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Παρά τη μεγάλη

διάρκεια της δόνησης και το μικρό εστιακό βάθος ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε παλαιά σπίτια, σε τρία σχολεία, δύο εκκλησίες και το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο νησί με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε σοβάδες σε 13 ακίνητα, δύο εκ των οποίων είναι εκκλησίες.

Ζημιές έχουν καταγραφεί, κατά τον κ. Μιχελάκη, και σε τρια σχολεία τα οποία είναι εκλογικά κέντρα. «Έρχονται 14 μηχανικοί από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων και τον ΟΑΣΠ για να δουν αυτές τις ζημιές γιατί σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές θα δώσουν και εξετάσεις την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης.


Η καταγραφή έχει δείξει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο ενώ χωρίς προβλήματα λειτουργεί το νοσοκομείο της Λήμνου.

Ένα πρόβλημα, κατέληξε ο κ. Μιχελάκης, υπήρξε στο αεροδρόμιο με την πτώση τμημάτων της ψευδοροφής που τραυμάτισαν ελαφρά μια βρετανίδα τουρίστρια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή που μίλησε στο δελτίο του MEGA δεν υπάρχει κόσμος που να έχει μείνει στο δρόμο ενώ σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στο μουσείο της Μύρινας όπου δεκάδες εκθέματα στον 1ο όροφο του κτιρίου έπεσαν στο πάτωμα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου καθώς το ρήγμα της Ανατολίας από τον οποίο προκλήθηκε «δεν είναι ένα απλό ρήγμα». Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Σημειώνεται ότι μετά τη δόνηση των 6,5 Ρίχτερ οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν καταγράψει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου περισσότερες από 30 δονήσεις με οχτώ από αυτές να είναι μεγαλύτερες των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


 

 

 


protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια