Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου - το 18"21" του Σαμαρά....

Έχουν χαρακτηριστεί "σκληροπυρηνικοί", "υπερπατριώτες", ακόμη και "ακροδεξιοί". Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στις εσχατιές της δημόσιας ζωής και επικοινωνούσαν τις ιδέες τους μέσω συγκεκριμένων blogs και περιορισμένης εμβέλειας εκδηλώσεων. Όλα αυτά, ως τις 29 Νοεμβρίου του 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αντώνης δεν ξέχασε τους φίλους του και έτσι, σταδιακά, εγκαταστάθηκαν
όλοι... στη ΝΔ. Τώρα περιγράφονται με τη φράση "όλοι οι άνθρωποι του προέδρου".

Ο λόγος για επιφανή στελέχη του περίφημου εθνοπατριωτικού "Δικτύου 21", που έκανε την εμφάνισή του το 1997 και έδωσε τα... ρέστα του δύο χρόνια αργότερα, με την υπόθεση Οτσαλάν. Ας γυρίσουμε, όμως, στο 1997. Η εν λόγω πολιτική οργάνωση, εν είδει think tank (δεν το έλεγαν έτσι, γιατί είναι της καθαρευούσης...) ιδρύθηκε από γνωστούς δημοσιολογούντες εθνοπατριώτες (Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.α.) λίγο μετά την άνοδο του Κώστα Σημίτη στην εξουσία και του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ.

Σύμφωνα με το καταστικό του Συλλόγου, οι σκοποί της ίδρυσής του εξυπηρετούν «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», αλλά και για «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας».

Το Δίκτυο 21 διοργάνωνε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας και της πΓΔΜ, τα στελέχη του μιλούσαν για τις «αλύτρωτες πατρίδες» της Μικράς Ασίας και γενικώς βρισκόταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν και ο ίδιος διένυε την περίφημη περίοδο της «πολιτικής ερήμου», -δηλαδή ήταν σπίτι του, όταν η ΠΟΛ.ΑΝ. έσκασε σαν... φωτοβολίδα- είχε χαιρετίσει την ίδρυση της εν λόγω πατριωτικής οργάνωσης ως «πολυσήμαντο γεγονός». Άλλωστε, είχε ήδη συνδεθεί φιλικά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Άλλωστε, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ καλυπτόταν ιδεολογικά από το Δίκτυο. Την ώρα που τα μέλη του αυτοαποκαλούνταν... «η νέα Φιλική Εταιρεία», ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ήδη ως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει περηφανευτεί γιατί δεν συμπεριέλαβε μουσουλμάνους στους συνδυασμούς του στη Θράκη...

Και μετά... ήρθε ο Οτσαλάν

Παρότι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, το "Δίκτυο 21" δεν απασχολούσε ούτε τον κεντρικό δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε την κεντρική πολιτική σκηνή -πώς θα μπορούσε, άλλωστε- όλα άλλαξαν με την υπόθεση Οτσαλάν. Το Φεβρουάριο του 1999 έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού ΡΚΚ (και όχι όλων των Κούρδων, όπως λαθεμένα λέγεται...) Αμπντουλά Οτσαλάν, είχε περάσει από την Ελλάδα -εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης- και είχε μείνει κρυφά και παράνομα, πριν βρεθεί στο Ναϊρόμπι. Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, είχε διαμηνύσει ότι ο Οτσαλάν ήταν εντόνως ανεπιθύμητος, καθώς τυχόν διαμονή του στην Ελλάδα θα επιδείνωνε δραματικά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, το «Δίκτυο 21» έδωσε... ρέστα.

Ήταν η περίοδος που λόγω των... "πρωτοβουλιών" που έπαιρναν στελέχη της ΕΥΠ, πολλοί έκαναν λόγο για «παρακρατικές δραστηριότητες». Άλλωστε, και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ήταν σαφής: «Αποτελούν μέρος του παράλληλου κράτους και θα αντιμετωπιστούν ως παρακράτος», είχε πει χαρακτηριστικά. Κι όμως, δικηγόρος του κούρδου ηγέτη ανέλαβε ο νυν πρόεδρος του "Δικτύου 21", Φαήλος Κρανιδιώτης. Έτσι, το «Δίκτυο 21» παρέμεινε στην επικαιρότητα, εξαιτίας της πολύχρονης δικαστικής διαμάχης του κ. Κρανιδιώτη με τους δημοσιογράφους Μανόλη Βασιλάκη και Νικήτα Λιοναράκη.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στα μονόστηλα της δημόσιας ζωής και αντιμετωπιζόταν ως γραφική εθνικιστική οργάνωση, όταν επέκρινε τον Κώστα Καραμανλή επειδή είχε μιλήσει θετικά για τον Χαρίλαο Φλωράκη όταν πέθανε, όταν ζητούσε από τον κ. Καραμανλή «να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», στο πλαίσιο της... επανίδρυσης του κράτους και όταν ζητούσε... παρέμβαση των «αρμοδίων» στις εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ, επειδή παραχάρασσαν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ο φάκτορας της Συγγρού

Όμως, το «Δίκτυο 21» και οι ιδέες του βρήκαν το δρόμο τους προς τον αφρό, όταν ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Ο μεσσήνιος απέδειξε αυτό που πάντα έλεγε, ότι δηλαδή δεν ξεχνάει τους φίλους του, που του «στάθηκαν», όταν διένυε την «πολιτική έρημο».

Οι πρωταγωνιστές της οργάνωσης απέκτησαν γρήγορα γραφείο στη Ρηγίλλης, μετά στη Συγγρού και αργότερα στο Μαξίμου.  Εξάλλου, το «Δίκτυο 21» είχε ενθέρμως υποστηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα διαδοχής Καραμανλή, ενώ το site antinews.gr θεωρείτο "κλίματος" Σαμαρά. Φυσικά, το.... Δίκτυο 21 δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με το... 1821, δηλαδή με το ντοκιμαντέρ του Θάνου Βερέμη, που παρουσιάζει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Το antinews.gr πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία εναντίον του σταθμού, του καθηγητή Βερέμη, αλλά και του αφηγητή και συγγραφέα, Πέτρου Τατσόπουλου. Το βασικό επιχείρημα, φυσικά, των αρθρογράφων του antinews ήταν ένα: το δίκαιο του αίματος...

Σαν να μην έφταναν αυτά, έχει λεχθεί από πολλούς ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα έγραφαν -και γράφουν- μέλη και στελέχη του Δικτύου 21 με ψευδώνυμα, όπως "Αρχαιοπτέρυξ", "Κώστας Ροδινός" κ.α. Παράλληλα, το antinews φιλοξενεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα άρθρα του Φαήλου Κρανιδιώτη, που στη συνέχεια δημιουργούν... εσωκομματικά θέματα στη ΝΔ. Άλλωστε, κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ειδικά οι αρθρογράφοι με τα δύο προαναφερθέντα ψευδώνυμα, στέλνουν τα κείμενά τους στο "Φάκτορα" από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού... αλλά και από το Μαξίμου.

"σ.σ.zouzouni. Βέβαια υπάρχει μια αλυσίδα από εμετικά blogs που μοναδικό σκοπό έχουν την παραπληροφόρηση αλλά και να πετούν λάσπη σε όποιον έχει αντίθετη άποψη.

Φαντάζομαι θα υπάρχει και μεροκάματο για όλα τα παιδιά που χλευάζουν τους αντιπάλους.... 
Νομίζω πως όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο τα ξέρουν τα "Δεξια" σαμαρικά blogs που υπάρχουν σχεδόν σε όλη την επικράτεια, Θεσσαλονίκη Αθήνα, Πελοπόννησο.
Με τέτοια κρίση καμία δουλειά δεν είναι ντροπή".

Ο θαυματοποιός Ρηγάς

Ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης μετά την εσωκομματική νίκη Σαμαρά ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Παλιός "ρηγάς", που διεγράφη από τον Λεωνίδα Κύρκο το 1979, λόγω Β' Πανελλαδικής, ο Λαζαρίδης αποτελεί τον "εξ απορρήτων" του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον ιθύνοντα νου του κόμματος σε θέματα οικονομίας και όχι μόνο. O πρώην αριστεριστής, που «ενσωματώθηκε» στην ωριμότητά του στην αστική δημοκρατία, απέκτησε κομματικό αυτοκίνητο και "σοφέρ".

Πριν καταλήξει στη Ρηγίλλης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε μια πολυκύμαντη διαδρομή. Μετά τη διαγραφή από το Ρήγα Φεραίο, έφυγε για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ. Παράλληλα, άρχισε να αρθρογραφεί σε ελληνικά έντυπα, σαν ανταποκριτής στις ΗΠΑ. Δημιούργησε έκπληξη στους παλιούς συντρόφους του υποστηρίζοντας ενθέρμως τον πόλεμο του Bush στον Κόλπο το 1991 ή στηρίζοντας ανοικτά τους Ισραηλινούς στο Παλαιστινιακό. Ισως γι' αυτό, επειδή κατέχει δηλαδή μοναδικά την τέχνη της αλλαγής απόψεων, τα "γαλάζια" στελέχη τού κόλλησαν αργότερα το ψευδώνυμο "θαυματοποιός". Προφανώς, θα πει κανείς ότι μόνο οι βλάκες δεν αλλάζουν και παραμένουν ίδιοι. Οι έξυπνοι δηλαδή άνθρωποι και αλλάζουν και δεν παραμένουν ίδιοι. Η ικανότητα ωστόσο του Χρύσανθου να κάνει το μαύρο άσπρο τον έφερε να υποστηρίξει την ακραία πρόταση για "μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες".

Είναι εξίσου αλήθεια ότι σε ένα κόμμα βαθιά διεφθαρμένο από την άσκηση και τη νομή εξουσίας δεκαετιών, τύποι σαν το Λαζαρίδη και το Φάηλο Κρανιδιώτη διατηρούν ένα ρομαντισμό που τους κάνει διακριτούς απέναντι στους κρατικοδίαιτους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς που στηρίζονται στη συναλλαγή και την αντιπαροχή. Άλλωστε δεν έχουν μακρά κομματική διαδρομή και δεν έχουν προλάβει να πέσουν στη συναλλαγή και στη διαπλοκή όπως γίνεται συνήθως στα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης. Για την ώρα, ειδικά ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που διακατέχεται από μια «δημιουργική τρέλα», μοιάζει με ανορθογραφία μέσα σε αυτό το ξεπερασμένο πολιτικό προσωπικό που δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και αναπαράγει τον εαυτό του. Μπορεί οι απόψεις του να σε τρελαίνουν, μπορεί να είναι επικίνδυνες με την απολυτότητά τους, λέει όμως κάτι διαφορετικό που ακόμα και όταν κινείται στα όρια της καρικατούρας προκαλεί κάποιο προβληματισμό.

Άσπονδοι εσωκομματικοί φίλοι του κατηγορούν το Χρύσανθο Λαζαρίδη πως είναι συγκρουσιακός, απόλυτος στις απόψεις του, αλλά και ότι... δεν έχει καταλάβει σε τι είδους κόμμα μπήκε. Όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει η λέξη "εγώ" τουλάχιστον μία φορά σε κάθε πρόταση. Αρέσκεται σε ιστορίες από το "αριστερό" του παρελθόν, αφού, παρότι είναι σύμβουλος του αρχηγού της Δεξιάς, ακόμη υπερηφανεύεται για το σύντομο πέρασμά του από το ΚΚΕ εσωτερικού και την ΕΑΡ.

Ο Λαζαρίδης είναι ο άνθρωπος που συμβουλεύεται τελευταίον ο Σαμαράς και συνήθως τον ακούει. Σε αυτόν οφείλεται η καταψήφιση του Μνημονίου, αφού βασικό μέλημα όλων των "σαμαρικών", όταν πήραν το κόμμα, ήταν πώς θα καταφέρουν να «σουβλίσουν» την Ντόρα Μπακογιάννη..

Ο αψίκορος Γαρουφαήλ

Η ανέλιξη του Φαήλου Κρανιδιώτη, έστω και ατύπως, στην κορυφή της σαμαρικής πυραμίδας είναι προφανές ότι έχει κάνει έξαλλο όλο το παραδοσιακό σύστημα της παλιάς Ρηγίλλης, που στήριξε το Σαμαρά στην κούρσα της διαδοχής και πίστευε ότι θα συνδιοικήσει τη Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια μαζί του. Ξέχασαν προφανώς ότι η εμπειρία της Πολιτικής Άνοιξης και η πολιτική έρημος που ακολούθησε μετά το αποτυχημένο πείραμα του νέου πολιτικού φορέα, έκαναν το Σαμαρά ακόμα πιο καχύποπτο δίνοντας μια ...ατυπική διάσταση στον τρόπο που διαχειρίζεται τις κομματικές ισορροπίες.

Ο αντικονφορμισμός του Φαήλου, που κυκλοφορεί με μοτοσυκλέττα, αποφεύγει τα κοσμικά μέρη και δεν διστάζει να πει τη γνώμη του για τον οποιονδήποτε μάλλον δεν ενοχλούν το Σαμαρά. Γιατί αν τον ενοχλούσαν, αυτά που έλεγε και έγραφε, θα είχε σταματήσει προ πολλού να τα λέει και να τα γράφει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Φαήλος, όταν ο Σαμαράς ήταν στην απ' έξω για πάνω από μια δεκαετία, δήλωνε καθημερινά «παρών».

Ο Σαμαράς δεν τον έχει αδειάσει ποτέ, παρότι ο κ. Κρανιδιώτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλα εσωκομματικά θέματα στη ΝΔ. Στην ιστορία της "γαλάζιας" παράταξης θα μείνει η εσωστρέφεια που προκλήθηκε από ένα άρθρο του μαχητικού πατριώτη δικηγόρου, όταν αναφερόταν σε "βαψομαλλιάδες" και "ντιντήδες". 

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, όπως λένε οι εσωκομματικοί εχθροί του, πολλές φορές γράφει και λέει όσα θα ήθελε να πει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν μπορεί, ως εκ της θέσεώς του. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν τον άδειασε ούτε για τους "βαψομαλλιάδες και ντιντήδες", ούτε για άλλα άρθρα του που έχουν προκαλέσει εσωκομματική ταραχή στη λεωφόρο Συγγρού.

Εσχάτως, ο πρόεδρος του "Δικτύου 21" είχε μπει στο στόχαστρο του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η βεντέτα ξεκίνησε όταν η εταιρεία Public Issue δημοσίευσε στην "Καθημερινή" μία σφυγμομέτρηση που έδινε στο ΛΑΟΣ 9%. Τότε ήταν που ο Φαήλος Κρανιδιώτης έγραψε άρθρο για το "γεροπουλέν του μνημονιακού μπλοκ" και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το... πήρε προσωπικά. Τον κατήγγειλε στη Βουλή, προκαλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση. Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ περιορίστηκε να πει ότι "δε θα σχολιάζει κάθε άρθρο που γράφεται", αποφεύγοντας να "αδειάσει" τον καθημερινό συνομιλητή του. Είπαμε: ο Αντώνης δεν ξεχνά όσους του στάθηκαν όταν διένυε την "πολιτική έρημο"...

Η "Βασιλικούλα"

Η Βασιλική Τζότζολα 34 Μαΐων, ξανθιά, με γαλανά μάτια και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός "σεβαστικού" και θρησκευόμενου κοριτσιού: φορά μακριά τη φούστα, πηγαίνει κάθε χρόνο στο Πατριαρχείο, είναι σεμνή και ταπεινή και κάνει το σταυρό της όταν περνά από εκκλησία. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν ήταν εκπρόσωπος τύπου, αναφερόταν στην αναπληρώτριά του με πατρική στοργή: την έλεγε "Βασιλικούλα", ώστε να διασκεδάσει τις φήμες ότι θα απειλείτο η θέση του από την κ. Τζότζολα. 

Ιδεολογικό και πολιτικό παιδί του Κώστα Ζουράρι (έχει προλογίσει και βιβλίο του), η Βασιλική δήλωσε στην πρώτη της συνέντευξη, στο Βήμα, "ερωτευμένη με τον Αντώνη Σαμαρά", ανακαλώντας από τη μνήμη της ένα περιστατικό απ' όταν εκείνη ήταν παιδάκι και είδε ξαφνικά μπροστά της το Σαμαρά περιοδεύοντα να την κοιτά... από ψηλά.

Στο κόμμα την έφερε ο κουμπάρος της, Φαήλος Κρανιδιώτης, και μοιράζεται μαζί του όλες τις «μαχητικές» και «πατριωτικές» απόψεις. Μάλιστα, κάποιοι στη ΝΔ την περιγράφουν με το χαρακτηρισμό "το νέο αίμα του Δικτύου 21", αφού την εκφράζει πλήρως η πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση του εν λόγω Συλλόγου. Λέγεται ότι η «Βασιλικούλα», όπως την αποκαλούσε μειωτικά ο «κόκκινος Πάνος», δεν είναι και τόσο Βασιλικούλα και πολλοί προβλέπουν ότι σήμερα θα εξελιχθεί σε πασσιονάρια του σαμαρισμού λύνοντας και δένοντας στη Νέα Δημοκρατία. Ηδη, ψάχνει να βρει έδρα για να πολιτευθεί και σύμφωνα με τους εχθρούς της, που αρχίζουν πλέον να γίνονται πολλοί, οι φιλοδοξίες της δεν εξαντλούνται στο απλό βουλευτηλίκι.

Οι άλλοι "Σαμαροφύλακες"

Φυσικά, κι άλλα στελέχη του Δικτύου 21 έχουν βρει το δρόμο για τη ΝΔ. Τη "νέα ΝΔ", όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο Αντώνης Σαμαράς. Μία ΝΔ που δεν αρέσει καθόλου στους... παλιούς. Επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας του κόμματος είναι ο Διονύσης Καραχάλιος, πρώην αντιπρόεδρος του "Δικτύου 21" και παλιός νομάρχης Ροδόπης, που είχε κατηγορηθεί για «εχθρική συμπεριφορά» έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας. Επίσης, αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Στέφανος Αγιάσογλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της... "νέας Φιλικής Εταιρείας".

Ο social media Μουρούτης

Όμως, εκείνος που ξεχωρίζει ανάμεσα στους σαμαροφύλακες είναι ο Γιώργος Μουρούτης. Ο Αντώνης Σαμαράς συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του, όταν θέλει να τονίσει το βαθμό εμπιστευτικότητας μιας αποστολής, ότι «σου στέλνω το Γιώργο να μιλήσεις, τον άνθρωπο που εμπιστεύομαι τυφλά».

Ο Μουρούτης δεν είναι απλώς ένας φίλος ή ένας συνεργάτης του Σαμαρά. Στην πραγματικότητα είναι το alter ego του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει τα πιο κρυφά μυστικά του. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, κολλεγιόπαις και εσωστρεφής, ο Μουρούτης ήταν, όπως ο Φαήλος και ο Χρύσανθος, οι σύντροφοι του Αντώνη την εποχή της σιωπής. Ένα είδος «νοσηλευτών» που κράτησαν μετά την πτώση τον leader maximo σε επαφή με την πραγματικότητα. Αυτούς εμπιστεύεται και είναι λογικό γιατί αυτοί ήταν παρώντες τις δύσκολες ώρες. Αυτοί έδιωξαν τον Παναγιωτόπουλο γιατί το θεωρούσαν εκπρόσωπο της παλαιοκομματικής Δεξιάς στη νέα Νέα Δημοκρατία που θέλουν να ανανεώσουν. Αυτοί σχεδίαζαν την αντιμνημονιακή πολιτική και αυτοί πιέζουν το Σαμαρά να απαλλαγεί από τον Καραμανλή και την διακυβέρνησή του όπως ο Παπανδρέου απαλλάχθηκε από το Σημίτη και τον εκσυγχρονισμό.
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ενταξει τα γνωρίζουμε τα λαμογια. Δεν ειναι μονο αυτοι ομως, αλλα και πολλοι αλλοι απο το 21

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.