ΚΑΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜ ΟΙ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΕΣ… ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!

75 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα φέρονται να χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. 
Ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην οδό Αμερικής. 
Κλεμμένο από την Καισαριανή το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση. 
Στο κτίριο – στόχο στεγάζεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. 
"Βλέπει" Χριστόδουλο Ξηρό ή Επαναστατικό Αγώνα η Αντιτρομοκρατική.
Σαν σήμερα το 2010 είχαν συλληφθεί Μαζιώτης- Ρούπα
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Μια μέρα αφού η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια και 24 ώρες, σχεδόν, πριν «πατήσει» το πόδι της στην Ελλάδα για δεύτερη φορά εν μέσω κρίσης η Άνγκελα Μέρκελ, η Αθήνα κλωνίζεται από μια τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της πόλης.

Η στιγμή της έκρηξης



Οδός Αμερικής, ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, μπροστά στο θέατρο Αλίκη, ξημερώματα Πέμπτης. Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με 75 κιλά εκρηκτικών τινάζεται στον αέρα. Αμέσως σήμανε συναγερμός και για πολλές ώρες το κέντρο της Αθήνας ήταν «νεκρή» ζώνη. 

Οι τρομοκράτες είχαν κάνει δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα λίγο μετά τις 05:10. Είχαν δώσει 45 λεπτά περιθώριο να εκκενωθεί η περιοχή. Ακριβώς 45 λεπτά μετά, ήρθε η έκρηξη. Τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων και ακούστηκε μέχρι το Παγκράτι. 

Πριν γίνουν τα δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, οι άνδρες της ασφάλειας στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας ειδοποίησαν την αστυνομία για έναν ύποπτο άνδρα. Τους κίνησε την περιέργεια το γεγονός πως είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του στο συγκεκριμένο σημείο, όπου απαγορεύεται η στάθμευση καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας.

Ακόμη περισσότερο τους ανησύχησε ο οδηγός. Ο άνδρας που πάρκαρε το παγιδευμένο αυτοκίνητο βγήκε από αυτό φορώντας κράνος και στάθηκε στη γωνία της οδού Πανεπιστημίου με την οδό Αμερικής. 

Έτσι ξεκίνησε η κινητοποίηση. Προηγούμενες πληροφορίες μιλούσαν για έναν νεαρό άνδρα που έφυγε τρέχοντας από το σημείο τη στιγμή που έφτασαν οι αστυνομικοί για να το αποκλείσουν. 
Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε άλλο άτομο. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες τα χαρακτηριστικά του νεαρού ήταν αλλοιωμένα.





Στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας βρίσκεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ στην περιοχή βρίσκονται επίσης ένα υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς και το ΕΣΡ. 

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση ήταν κλεμμένο από την Καισαριανή και είχε πλαστές πινακίδες. 
Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής ψάχνουν τις κάμερες στα κεντρικά σημεία των οδών που περικλείουν το σημείο της έκρηξης, προκειμένου να βρουν εικόνες από την κίνηση του κλεμμένου και παγιδευμένου με αμμωνιοδυναμίτιδα αυτοκινήτου. 

Ο άνδρας που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα υποστήριξε πως το παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε 75 κιλά εκρηκτικών. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν πως οι τρομοκράτες ενδεχομένως να το παγίδευσαν με ANFO (το λεγόμενο "εκρηκτικό της νοικοκυράς" καθώς είναι δυνατό να το παρασκευάσει κανείς με απλά υλικά στην κουζίνα του σπιτιού του) και το οποίο χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο Επαναστατικός Αγώνας. 

Η αμμωνιοδυναμίτιδα, που αλλιώς ονομάζεται και εκρηκτικό των φτωχών, δεν δημιουργεί μεγάλο κρατήρα αλλά τεράστιο ωστικό κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σπασμένα τζάμια και μεγάλες αστικές ζημιές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. 





Ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Επαναστατικός Αγώνας

Η αμμωνιοδυναμίτιδα είναι εκρηκτικό που έχει χρησιμοποιηθεί παλιότερα τόσο από τον Επαναστατικό Αγώνα όσο και από τους Πυρήνες της Φωτιάς. 

Η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας έγινε στην... επέτειο της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη και της Παναγιώτας Ρούπα πριν από το τέσσερα χρόνια, το 2010. Αυτό αλλά και το γεγονός πως σε παλιότερη επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εκρηκτικό, στρέφουν το βλέμμα των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής σε ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, όπως άλλωστε είναι και οι Μαζιώτης – Ρούπα. 





Υπάρχει όμως και ο "παράγοντας" Χριστόδουλος Ξηρός. Η σκέψη των αστυνομικών πηγαίνει στον Μανώλη της 17 Νοέμβρη γιατί η οργάνωση κι εκείνος έχουν την τεχνογνωσία για χτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αστυνομικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η 17Ν έχει κάνει στο παρελθόν ακόμη και δολοφονίες με αυτό τον τρόπο.



Το χρονικό

Άγνωστος ή άγνωστοι πάρκαραν κλεμμένο αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας. Στις 05:11 έρχεται το πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο zougla.gr. Ακολουθεί δεύτερο στις 05:13 στην Εφημερίδα των Συντακτών. Έδωσε 45 λεπτά περιθώριο να εκκενωθεί η περιοχή. Στις 05:58 γίνεται η έκρηξη. 







Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εμπορικό κέντρο Attica κι ένα υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και σε γύρω κτίρια (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το ΕΣΡ). Σπασμένα τζάμια διασκορπίστηκαν παντού αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.







Αμέσως Αμερικής, Πανεπιστημίου, Σταδίου και όλες οι κάθετοι οδοί αποκλείστηκαν και το κέντρο έκλεισε ακόμη και για τους πεζούς.

Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχουν θραύσματα από σπασμένα τζάμια ακόμη και στην οδό Βουλής, ακόμη και στην οδό Κολοκοτρώνη 200 μέτρα μακριά. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια