Επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία για να προστατευθεί η ναυτική βάση....

Σκέψεις για μποϊκοτάζ της συνόδου κορυφής των G8 στο Σότσι, από τον Ομπάμα.
Απόβαση 2.000 ρωσων στρατιωτών στην Κριμαία. 'Εκλεισε ο εναέριος χώρος.
Διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Βρετανία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κριμαία.
Έκκληση για διάλογο από Κομισιόν. Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν.

Μια φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας μέσα στη Βουλή της Κριμαίας δείχνει τους ένοπλους Ρώσους που έχουν υπό τον έλεγχό τους το κτίριο να παρακολουθούν τους υπαλλήλους που αποχωρούν. Είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά και βαρειά οπλισμένοι. Είναι προφανές ότι πρόκειται για Ρώσους οι οποίοι μεθοδικά εκτελούν σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία.

Οι αναφορές για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας. Όπως δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αμερικανός επίσημος, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ο αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στο Ρόιτερς είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος ».



Η ένταση στην Κριμαία κλιμακώνεται καθώς το βράδυ της Παρασκευής εισέβαλαν 2.000 Ρώσοι στρατιώτες και έκλεισε ο εναέριος χώρος στη Συμφερόπολη. Τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στη χερσόνησο έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν "να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία".
"Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία", είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: "Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη", υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. "Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία (. . .) επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη", τόνισε.

"Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών" που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η Κριμαία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η ηγεσία της τότε ΕΣΣΔ την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Ο εναέριος χώρος της Συμφερόπολης έχει κλείσει με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", είπε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου.

Οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για "ρωσική εισβολή" διότι αυτοί οι μυστηριώδεις ένοπλοι "δεν έκρυβαν ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", όπως υποστήριξε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων μετέδωσαν αργά τη νύχτα ότι τουλάχιστον εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τα χρώματα του ρωσικού στρατού εθεάθηκαν να κινούνται στην ανάμεσα στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη, ενώ  ρεπόρτερ είδαν το κομβόι του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπακχισαράι.


Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τα οχήματα ανήκουν στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινήθηκαν λόγω της ανάγκης για προστασία της βάσης της Σεβαστούπολη.



Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη ενώ υποστήριξαν ότι προσγειώθηκαν πολλά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Συμφερόπολη.

Ένας ένστολος δήλωσε στο Euronews: "Θέλουμε οι κάτοικοι της Κριμαίας να καταλάβουν ότι θα μείνουμε εδώ για πολύ καιρό και ότι αυτός ο τόπος δεν είναι μόνο για Ρώσους, αλλά και για Ουκρανούς, Γερμανούς, Εβραίους, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν εδώ ειρηνικά".



Η θέση της Κομισιόν

"Για την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πρώτα απ' όλα μια πολιτική λύση", δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί. "Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της Ουκρανίας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν ο ένας τον άλλο", συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, συμφώνησαν να λυθεί η κρίση με πολιτικό διάλογο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μέρκελ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην Κριμαία και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Η καγκελάριος τόνισε επίσης στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς για παροχή βοήθειας ώστε να διευθετηθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια