Κόβουν στα δύο την ΔΕΗ για να την δώσουν δωράκι στα "δικά μας" παιδιά....

Το “σπάσιμο” της ΔΕΗ και την εκχώρηση τουλάχιστον του 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πουτ τέθηκε τη Δευτέρα σε διαβούλευση.

Επί της ουσίας δρομολογείται η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», κατά 100% θυγατρικής της “μητρικής”, σημερινής ΔΕΗ και στη συνέχεθα η πώλησή της σε ιδιώτες, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στο νέο σχήμα μάλιστα θα μεταφερθούν ως... “προίκα”, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά φράγματα που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και περίπου το 30% των σημερινών πελατών, χωρίς μάλιστα οι πελάτες αυτοί να ειδοποιηθούν προηγουμένως ή να χρειάζεται η συγκατάθεσή τους.

Αναλυτικότερα στη νέα “μικρή ΔΕΗ” θα μεταφερθούν οι μονάδες:

- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης.

- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πρόκειται δηλαδή για μονάδες συνολικής ισχυος 2.318 μεγαβάτ συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης)2 και τα λιγνιτωρυχεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών τής νέας εταιρίας, σε ενδιαφερόμενα για την απόκτησή τους πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού. 

Δύο εκατομμύρια πελάτες

Όσον αφορά τώρα τους πελάτες της νέας “μικρής ΔΕΗ”, που προβλέπεται σε απόλυτους αριθμούς να απορροφήσει το 30% των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρείας, αυτοί υπολογίζονται πως θα μεταφερθούν από το σημερινό πελατολόγιο της ΔΕΗ και πως θα φτάσουν τελικά τα 2 εκατομμύρια “λογαριασμούς”, με προβλεπόμενο τζίρο της τάξης των 1,5 έως 2 δύο δισ. ευρώ. Το ποιοι ακριβώς θα είναι οι καταναλωτές αυτοί, θα προσδιοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, με βάση σχετική μελέτη, και χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, οι πελάτες αυτοί, θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης της "μικρής" από τη "μεγάλη" ΔΕΗ, να εγκαταλείψουν τη νέα εταιρεία, και είτε να επιστρέψουν στη μητρική ΔΕΗ ή να αναζητήσουν αλλού πάροχο.

Στο διάστημα του 4μήνου, οι όροι των συμβάσεών τους, και τα τιμολόγια, θα παραμείνουν ως έχουν. Επίσης, για έξι μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης, η ΔΕΗ θα απέχει από επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την προσέλκυση των πρώην πελατών της.

Από τη μεταβίβαση πελατών στη νέα εταιρεία, εξαιρούνται οι νησιώτες, που παραμένουν στη μητρική, όπως άλλωστε και οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά.

 Εκτός από αυτά, το νομοσχέδιο "προικοδοτεί" τη νέα εταιρεία και με τμήμα του δανεισμού της μητρικής, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ (επί συνόλου 4,7 δισ. ευρώ). Πρόκειται για δάνεια αλλά και εγγυήσεις επί των δανείων που αναλογούν στα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία.

Τα νούμερα, τόσο για το πελατολόγιο, όσο και για τον τζίρο, καθώς επίσης για το δανεισμό, δεν είναι παρά υπολογισμοί κατά προσέγγιση, όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΚΑ, αφού οι ακριβείς αριθμοί θα προκύψουν από μελέτη της ίδιας της ΔΕΗ. Οπως ωστόσο αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δίνουν μια πρώτη αίσθηση για τι τάξη μεγέθους εταιρεία μιλάμε.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν πως το εγχείρημα είναι γιγάντιο κι ως εκ τούτου θα απαιτηθούν 12 μήνες - στην καλύτερη περίπτωση - οι οποίοι κάλλιστα μπορεί να φτάσουν τους 17- 18, προκειμένου να σχηματιστεί η νέα εταιρεία με την ονομασία "μικρή ΔΕΗ" και να ενεργοποιηθεί στην αγορά.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών απόσχισης, έχει δοθεί στην Κομισιόν ο Μάρτιος του 2015, κάτι όμως που αν επιτευχθεί θα αποτελεί πραγματικό ρεκόρ, δεδομένου ότι για μια διαδικασία πολύ ευκολότερη, δηλαδή την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), απαιτήθηκαν 16 μήνες.
 protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια