Τελευταία στιγμή πριν από τον εμφύλιο Γιανουκόβιτς και εξεγερμένοι συμφώνησαν σε ανακωχή

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές - Προσπάθεια να μπει τέλος στα πρωτοφανή επεισόδια βίας που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες - Ακυρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας - Πυροτεχνήματα «φώτισαν» τον ουρανό του Κιέβου μετά τη συμφωνία για εκεχειρία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι συμφώνησε σε ανακωχή με την αντιπολίτευση στον απόηχο των  βίαιων συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 800 άνθρωποι να τραυματιστούν.


Η ανακοίνωση της εκεχειρίας από την ουκρανική προεδρία

Η κίνηση αυτή, φαίνεται πως ήρθε έπειτα και από τις διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία, αλλά και υπό την απειλή κυρώσεων παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αρσενι Γιατσένιουκ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. 

Ο Γιατσένιουκ είπε, ακόμη ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη χώρα και ότι η αστυνομική επέμβαση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας -που είναι το προπύργιο των διαδηλωτών- έχει πλέον ακυρωθεί. 

«Η σχεδιαζόμενη επίθεση και η εκκαθάριση από διαδηλωτές έχει ακυρωθεί. Έχει ανακηρυχθεί ανακωχή και οι συνομιλίες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα αρχίσουν άμεσα», τόνισε.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ανακωχής, ο ουρανός στην πόλη του Κιέβου «φώτισε» από πυροτεχνήματα.


Με πυροτεχνήματα υποδέχτηκαν τη συμφωνία για εκεχειρία οι διαδηλωτές

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας εκδόθηκε την παραμονή της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, πριν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν προειδοποιήσεις για «συνέπειες» εάν συνεχιστεί η βία από τις ΗΠΑ διά στόματος του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρικτή της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, και ενώ η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου μύριζε μπαρούτι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος οι ένοπλες δυνάμεις, με έκτακτες εξουσίες. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς καθαίρεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο υποστράτηγος Βολοντιμίρ Ζαμάνα, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για δύο χρόνια και μία ημέρα αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν, σύμφωνα με το κείμενο του προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2 δισ. δολαρίων, του ρωσικού προγράμματος στήριξης της Ουκρανίας (συνολικά 15 δισ.) θα καθυστερήσει έως την Παρασκευή, λόγω «τεχνικών δυσκολιών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια