Καταζητούμενος πλέον ο Γιανουκόβιτς που εξαφανίστηκε με 650 εκατ. δολάρια

Σήμερα θα οριστεί νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας - Δείτε ποιοι είναι οι επικρατέστεροι - Ο ρόλος της Τιμοσένκο - Στους κανονικούς ρυθμούς της επιστρέφει η πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο

Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας αναμένεται να οριστεί σήμερα με δύο ονόματα να θεωρούνται επικρατέστερα για το ύπατο αξίωμα της χώρας που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και της διάσπασης.

Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διαβουλεύσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία , Βρυξέλλες και Γερμανία με στόχο την διάσωση της ουκρανικής οικονομίας αλλά και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, το Κίεβο ετοιμάζεται να σχηματίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο, το όνομα του μεταβατικού πρωθυπουργού αναμένεται να ακουστεί σήμερα.

Ο Ουκρανός ολιγάρχης, γνωστός ως "βασιλιάς της σοκολάτας και πρώην υπουργός Εξωτερικών , Πιοτρ Ποροσένκο αλλά και το δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκσο και επικεφαλής του κόμματός της "Πατρίδα ", Αρσένι Γιατσενούκ, φλερτάρουν με την πρωθυπουργία αν και, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, παρά το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια της "Πορτοκαλί Επανάστασης" έσπευσε να δηλώσει πως δεν διεκδικεί το αξίωμα, παρ΄όλ΄αυτά το όνομά της ακούγεται τις τελευταίες ώρες.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντα, προέδρου Γιανουκόβιτς αλλά και το ίδιο το κόμμα του τον...άδειασε.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γιανουκόβιτς αφού κατάλαβε το πολιτικό του τέλος εξαφανίστηκε από προσώπου γης αν και βασικός του προορισμός είναι η Ρωσία όπου ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν θα του προσφέρει απλόχερα ασφαλές καταφύγιο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται αυτή την στιγμή είναι συγκεχυμένες. Ένας οδηγός ταξί ορκίστηκε ότι τον είδε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος ότι διέφυγε με ναυλωμένο αεροσκάφος σε άγνωστη κατεύθυνση. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι, όπως μεταδίδει ο γαλλικός Τύπος, να βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τσαρκόφ.

Η γερμανική Bild γράφει στην ιστοσελίδα της, ότι ο Γιανουκόβιτς μπορεί να κρύβεται σε καταφύγιο κι ότι στις βαλίτσες του μεταφέρει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τις ουκρανικές αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του, στο Κίεβο ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρστίνοφ αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με την Κάθριν Αστον, γεγονός που όπως μεταφράζεται από τον Reuters, ανοίγει σιγά - σιγά τον δρόμο για συνομιλίες Βρυξελλών - Κιέβου με στόχο την ευρωπαική πορεία της Ουκρανίας.

Η Δύση περιμένει να αγωνία τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, στις 25 Μαίου.

Η γερμανική "Deutsche Welle" επισημαίνει ότι η Δύση "ποντάρει" στην Τιμοσένκο ως μόνη αποδεκτή υποψηφιότητα και για τη Ρωσία. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η διαθέτει πολιτικά ερείσματα. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος διαμελισμού της χώρας δεν εχει αποτραπεί.

Στο μεταξύ, η πλατεία της Ανεξαρτησίας, που είχε μεταμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες σε εμπόλεμη ζώνη, φαίνεται να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικούς, όσο αυτό βέβαια θα επιτρέψει η πορεία των εξελίξεων. Πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης διέφυγαν στο εξωτερικό, πολλοί από την αντιπολίτευση δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη Δύση και άλλοι εκδικούνται. Τουλάχιστον 40 αγάλματα του Λένιν καταστράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στόχος της οργής έγινε και το κομμουνιστικό κόμμα της Ουκρανίας, σύμμαχος του Γιανουκόβιτς. Η Ουκρανία θέλει να γυρίσει σελίδα και να απεμπολήσει ότι θυμίζει τη μετασοβιετική Ρωσία. 
protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια